Ar saugu mikrobangų krosnelėje šildyti maistą kūdikiams ir mažiems vaikams, o svarbiausia – ar galima ten pašildyti nutrauktą motinos pieną? Paklausėme vaikų ligų gydytojo dr. Algimanto Vingro.
Mikrobangų krosnelėje nepatariama šildyti kūdikio, mažo vaiko maisto, nes:
Mikrobangų krosnelėje maistas įkaista netolygiai, susidaro karštos vietos, kurios gali nudeginti vaikučio burną;
Riebalų, mėsos, kiaušinio turintis maistas išsitaško, pakinta riebalų ir baltymų struktūra – jie tampa nenaudingi organizmui.
Kontroliuoti temperatūrą mikrobangų krosnelėje yra labai sunku.
Aukštesnė nei 40°C temperatūra sunaikina biologiškai aktyvias motinos pieno medžiagas.
Patikimi tyrimai įrodė, kad motinos pieno ir maistinė, ir imunologinė vertė pradeda blogėti esant 40°C ir aukštesnei temperatūrai. Jai artėjant prie 50°C pienas pradeda labai greitai blogėti.
Motinos pienas yra gyvas maistas. Jis pradeda prarasti savo „supergalias“, kai įkaista iki 40°C laipsnių. Moters pienas keičiasi ir blogėja, kai jis tampa per karštas:
- sumažėja imuninių ir antiuždegiminių komponentų, tokių kaip IgA antikūnai, laktoferino baltymas ir lizocimas (apsauga nuo infekcijų);
- sunaikinamos naudingos probiotinės (gerosios) bakterijos;
- sunaikinami baltieji kraujo kūneliai, o tai savo ruožtu mažina antiinfekcines savybes;
- mažėja riebalų kiekis, kuris yra gyvybiškai svarbus kūdikio augimui;
- virškinimo fermentai, esantys motinos piene, praranda aktyvumą.
Idealu kūdikiui duoti kūno temperatūros pieną. Vėsesnis pienas ar kitas kūdikiui skirtas maistas irgi yra visiškai saugus, jei tik kūdikis valgys.
Geriausia pieną šildyti buteliukų šildytuve.
Paprastas būdas saugiai sušildyti buteliuką motinos pieno ar pieno mišinio – tiesiog įstatyti į šilto 37–38°C temperatūros vandens dubenį. Dėl to, kad neįmanoma tiksliai pamatuoti vandens temperatūros, motinos pieno ar pieno mišinio buteliuko nešildykite šilto vandens čiurkšle, bėgančia iš čiaupo ar kaitinamo vandens puode. Prieš duodant kūdikiui pašildyto motinos pieno ar pieno mišinio, jo temperatūrą patikrinkite užlašinę pieno ant vidinės dilbio pusės. Jei pajaučiate malonią šilumą, temperatūra tinkama. Maisto temperatūros netikrinkite jo užlašinę ant riešo, nes ši rankos sritis yra viena mažiausiai jautrių karščiui vietų.
Jeigu naudojate šaldiklyje užšaldytą motinos pieną, leiskite jam per naktį atitirpti šaldytuve. Lėtas, švelnus atitirpinimas geriausiai padeda išsaugoti sveikas pieno savybes. Po to pieną šildykite vandens dubenyje ar buteliukų šildytuve, švelniai pakratydami buteliuką, kad išlygintų temperatūra, o riebalų dalelės susimaišytų su pienu. Kuo greičiau atšildytas motinos pienas bus suvartotas, tuo geriau. Atšildytą pieną reikia suvartoti per 24 valandas.
Susiję straipsniai