
Jūsų dėmesiui – pasaulyje pripažinti, medikų palaiminti kūdikių receptukai. Skaitykite, ką pasiūlyti 8 mėnesių ir vyresniems kūdikiams.
Braškių ir lašišos košė
Ingredientai:
100–120 lašišos be odos
1–2 puodeliai šviežių pjaustytų arba šaldytų braškių. Jei naudojate šaldytas braškes, prieš gamindami atitirpinkite ir nusausinkite
1/2 poro, supjaustyto ir susmulkinto
2–3 šalavijų lapai, smulkinti
1/4 puodelio vandens
Gaminimas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 170–180°C laipsnių. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
- Į kepimo skardą dėkite lašišą, braškes ir porus. Kepkite 10–15 minučių, arba kol lašiša iškeps iki galo.
- Leiskite šiek tiek atvėsti.
- Stambiai supjaustykite lašišą. Visus ingredientus, įskaitant šalavijus ir skystį, įmaišykite į trintuvą ir trinkite 1–2 minutes. Jei reikia, įpilkite papildomo skysčio iki 1/4 puodelio.
- Atvėsinkite iki kūno temperatūros ir patiekite.
Kriaušių ir avižų košė
Ingredientai:
1 vidutinio dydžio kriaušė be šerdies, stambiai pjaustyta
1/4 puodelio avižų dribsnių
2 datulės
žiupsnelis gerai susmulkintų gvazdikėlių
1/2 puodelio vandens
Išeiga 280–300 g
Gaminimas:
- Kriaušę, avižas, vandenį ir gvazdikėlius sumaišykite vidutiniame puode ir kaitinkite ant vidutinės ir mažos ugnies 10–15 minučių, arba kol kriaušė suminkštės, kartais pamaišykite.
- Datules įdėkite į nedidelį dubenį ir užpilkite labai šiltu vandeniu. Pamirkykite 10 minučių.
- Į trintuvą suberkite virtas avižas ir kriaušes, taip pat datules. Jei gaminate 6–7 mėnesių kūdikiui, trinkite 1–2 minutes, o vyresniam kūdikiui trinkite stambiau – keliais trintuvo intervalais po 5–6 sekundes.
- Atvėsinkite iki kūno temperatūros ir patiekite.
Morkų ir mėlynių tyrė
Ingredientai:
2 vidutinio dydžio morkos, nuskustos ir stambiai pjaustytos
1/2 puodelio mėlynių
1/4 šaukštelio muskato
¼ puodelio vandens arba motinos pieno, arba pieno mišinio
Išeiga 200–220 g
Gaminimas:
- Vidutinio dydžio puode ant vidutinės ugnies užvirkite 5 centimetrus jo talpos vandens. Įpilkite morkas į garų krepšį ir garinkite 10 minučių.
- Įberkite mėlynių į morkas ir garinkite dar 5 minutes.
- Leiskite šiek tiek atvėsti.
- Įdėkite morkas, mėlynes ir muskato riešutus į trintuvą ir trinkite 1–2 minutes. Jei reikia, įpilkite iki ¼ puodelio vandens arba motinos pieno, arba pieno mišinio.
- Atvėsinkite iki kūno temperatūros ir patiekite.
Pankolių, persikų ir žirnių košė
Ingredientai:
1 pankolio svogūnėlis
1 puodelis persikų, šviežių arba šaldytų, be kauliukų pjaustytų griežinėliais
1/2 puodelio žirnių, šviežių arba šaldytų
¼ puodelio vandens arba motinos pieno, arba pieno mišinio
Išeiga 230–250 g
Gaminimas:
- Ant pjaustymo lentos nupjaukite pankolio pagrindą ir žalumynus, po to supjaustykite pankolio svogūnėlį.
- Vidutinio dydžio puode užvirkite jo talpos 5 centimetrus vandens. Įdėkite pankolį į garų krepšį, uždenkite ir garinkite 7 minutes. Įpilkite persikų ir žirnių, uždenkite ir garinkite dar 3–5 minutes, arba tol, kol pankolis taps lengvai įsmeigiamas šakute.
- Leiskite šiek tiek atvėsti.
- Perkelkite visus ingredientus į trintuvą ir trinkite 1–2 minutes, arba kol pasieksite norimą konsistenciją. Jei per tiršta, įpilkite vandens arba motinos pieno, arba pieno mišinio.
- Atvėsinkite iki kūno temperatūros ir patiekite.
Grikių košė

Ingredientai:
¼ puodelio grikių
½ puodelio motinos pieno arba pieno mišinio, arba vandens
½–1 nedidelis bananas. Bananą galite pakeisti sauja uogų, pvz., mėlynių ar šilauogių, ar aviečių, ar gervuogių.
Gaminimas:
- Iš vakaro ¼ puodelio grikių nuplaukite šaltu vandeniu iki tol, kol vanduo taps skaidrus. Nuplautus grikius užpilkite puodeliu vandens. santykiu 1:2, t.y. pusei puodelio grikių reikia ne mažiau kaip 1 puodelio vandens.
- Ryte mažame puode virkite grikius. Užvirus sumažinkite ugnį ir virkite dar 15–20 minučių ant silpnos ugnies.
- Kol grikiai verda, kruopščiai sutrinkite bananą.
- Išvirusius grikius ir sutrintą bananą perkelkite į trintuvą ir trinkite įpildami iki ½ puodelio motinos pieno arba pieno mišinio, arba vandens iki kūdikiui tinkamos konsistencijos.
- Atvėsinkite iki kūno temperatūros ir patiekite.
Miežių košė
Ingredientai:
1/4 puodelio ekologiškų skaldytų miežių kruopų
1 puodelis vandens
¼ puodelio motinos pieno arba pieno mišinio, arba vandens
Skoniui paįvairinti galite pridėti pusę banano arba saują uogų, pvz., mėlynių ar šilauogių, ar aviečių, ar gervuogių.
Gaminimas:
- Kruopas šaltu vandeniu kelis kartus plaukite kiaurasamtyje, kol vanduo pasidarys skaidrus. Po to jas 2–3 valandoms pamerkite vandenyje –1:3, t.y. ¼ puodelio kruopų užpilkite 1 puodeliu vandens.
- Mirkytas kruopas ant silpnos ugnies virkite 15–20 minučių ir po to palikite troškintis 5–7 minutes. Kruopos turi būti putlios, bet neištežusios. Jei kruopos ištižo, jos virė per ilgai.
- Kruopas perkelkite į trintuvą, įpilkite iki ¼ puodelio motinos pieno arba pieno mišinio, arba vandens ir trinkite iki kūdikiui tinkamos konsistencijos.
- Atšaldykite iki kūno temperatūros ir patiekite.
Šakninių daržovių su čiobreliais (nebūtina) daržovių tyrė
Ingredientai:
2 vidutinio dydžio morkos, nuskustos ir susmulkintos
1/2 vidutinio dydžio saldžiosios bulvės, nuluptos ir susmulkintos
1 pastarnokas, nuluptas ir susmulkintas
1/2 vidutinio dydžio burokėlio, nulupto ir susmulkinto
2 šaukštai šalto spaudimo alyvuogių arba moliūgų aliejaus
1 arbatinis šaukštelis džiovintų smulkintų čiobrelių
1 puodelis vandens arba motinos pieno, arba pieno mišinio
Gaminimas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
- Į kepimo skardą sudėkite morkas, saldžiąją bulvę, pastarnoką, burokėlį, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, apibarstykite čiobreliais ir sumaišykite dideliu mediniu šaukštu.
- Kepkite 30 minučių, 2–3 kartus pamaišykite, kol suminkštės, t.y. lengvai pradursite šakute. Jei daržoves pjaustysite didesniais gabalėliais, jums gali prireikti papildomų 10–15 minučių kepimo.
- Perkelkite visus ingredientus į trintuvą ir trinkite 1–2 minutes. Trindami įpilkite iki 1 puodelio vandens, arba motinos pieno, arba pieno mišinio.
- Atvėsinkite iki kūno temperatūros ir patiekite.
Žiedinių kopūstų ir obuolių tyrė

Ingredientai:
1/2 žiedinių kopūstų galvutė, vidutinio dydžio, smulkiai supjaustyta
1 obuolys be šerdies, stambiai supjaustytas
1/4 šaukštelio smulkintų čiobrelių (nebūtinai)
¼ puodelio vandens arba motinos pieno, arba pieno mišinio
Išeiga 220–240 g
Gaminimas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
- Į kepimo skardą įdėkite žiedinį kopūstą ir obuolį. Švelniai pabarstykite čiobreliais. Įdėkite kepimo skardą į orkaitę ir kepkite 20–25 minutes, arba tol, kol į žiedinį kopūstą lengvai įsmeigsite šakutę.
- Šiek tiek atvėsinkite.
- Žiedinį kopūstą ir obuolį perkelkite į trintuvą ir trinkite 1–2 minutes. Jei reikia, įpilkite iki 1/4 puodelio vandens arba motinos pieno, arba pieno mišinio.
- Atšaldykite iki kūno temperatūros ir patiekite.
Bananų, vyšnių ir burokėlių tyrė
Su šia tyre kūdikis gaus daug skaidulų, kalio, antioksidantų ir didžiulį kiekį kitų būtinų vitaminų ir mineralų.
Ingredientai:
1 vidutinis bananas
2/3 puodelio vyšnių, šviežių arba šaldytų, be kauliukų
1/4 stiklinės raudonųjų burokėlių, nuluptų ir smulkiai supjaustytų
1 arbatinis šaukštelis šviežių citrinų sulčių
Išeiga 220–250 g
Gaminimas:
- Vidutinio dydžio puode užvirkite 5 cm vandens. Įdėkite burokėlius į garų krepšį ir užpilkite verdančiu vandeniu, uždenkite ir garinkite 7 minutes, arba kol jie suminkštės ir lengvai įsmeigsite šakutę.
- Jei naudojate šaldytas vyšnias, supilkite jas ant burokėlių, uždenkite ir dar 3 minutes garinkite.
- Leiskite šiek tiek atvėsti.
- Suberkite burokėlius, vyšnias, bananus ir citrinos sultis į trintuvą ir trinkite 1–2 minutes. Jei tyrė per tiršta kūdikiui, įpilkite 1–2 valgomuosius šaukštus vandens, motinos pieno ar pieno mišinio.
- Atvėsinkite iki kūno temperatūros ir patiekite.
Vištienos, morkų ir mangų košė
Ingredientai:
1 vištienos krūtinėlė, be kaulų ir odos
1 mangas, nuluptas ir susmulkintas
1 vidutinio dydžio morka, nuskusta ir susmulkinta
1/2 šaukštelio gerai susmulkinto čiobrelio arba muskato miltelių (nebūtina)
1/4 puodelio vandens, motinos pieno arba pieno mišinio
Išeiga 250–280 g
Gaminimas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 170°C.
- Vištienos krūtinėlę perpjaukite horizontaliai ir abi gautas juosteles įtrinkite čiobreliais arba muskato milteliais.
- Atvėsinkite iki kūno temperatūros ir patiekite.
- Suvyniokite vištieną, mangą ir morką į kepimo foliją ir padėkite ant kepimo skardos. Kepkite 30–45 minutes, arba kol vištiena taps minkšta, t.y. lengvai įsmeigsite šakutę.
- Atidarykite folijos pakuotę ir šiek tiek atvėsinkite.
- Perkelkite visus ingredientus į trintuvą ir trinkite, kol pasieksite norimą konsistenciją. Jei reikia, įpilkite iki 1/4 puodelio vandens, motinos pieno arba pieno mišinio.
- Atvėsinkite iki kūno temperatūros ir patiekite.
Brokolių, šparagų, kriaušių su peletrūnais tyrė
Ingredientai:

1/2 puodelio brokolių žiedynų
1/4 puodelio šparagų, supjaustytų ir susmulkintų
1/4 puodelio šparaginių pupelių, supjaustytų ir susmulkintų
1 kriaušė vidutinio dydžio be šerdies, nulupta ir susmulkinta
1/2 šaukštelio smulkiai supjaustytų peletrūnų. Vietoje jo galite naudoti mėtas, petražoles, kalendras arba laiškinius česnakus
¼ puodelio vandens, motinos pieno arba pieno mišinio
Išeiga 280–300 g
Gaminimas:
- Vidutinio dydžio puode užvirkite 5 cm vandens. Įdėkite brokolius, šparagus ir šparagines pupeles į garų krepšį ir garinkite 15 minučių. Po to į garų krepšį ant jau garintų daržovių sudėkite kriaušę ir peletrūnus ir garinkite 5 minutes.
- Mediniu šaukštu garų krepšio turinį perkelkite į trintuvą. Trinkite 1–2 minutes. Jei reikia skystesnės konsistencijos, įpilkite ¼ puodelio vandens, motinos pieno arba pieno mišinio.
- Atvėsinkite iki kūno temperatūros ir patiekite.
Obuolių ir aviečių tyrė
Ingredientai:
1 vidutinio dydžio obuolys be šerdies, nuluptas, stambiai supjaustytas
1/2 puodelio aviečių, šviežių arba šaldytų. Avietes galite pakeisti tokiu pat kiekiu kitų uogų, pvz., mėlynių, šilauogių, gervuogių, aktinidijų.
1/2 arbatinio šaukštelio vanilės pupelių ekstrakto
1/4 puodelio vandens, motinos pieno arba pieno mišinio
Išeiga 240–260 g
Gaminimas
- Į trintuvą suberkite obuolį, avietes, įpilkite vanilės pupelių ekstraktą ir viską trinkite 1–2 minutes iki vienalytės konsistencijos.
- Jei tyrė kūdikiui per tiršta, įpilkite vandens, motinos pieno arba pieno mišinio.
Obuolių, sviestinių moliūgų ir morkų košė
Ingredientai:
1 vidutinio dydžio obuolys be šerdies, nuluptas, ir stambiai supjaustytas
1/4 moliūgo nulupto, išvalyto ir be sėklų, smulkiai supjaustyto
1 vidutinio dydžio morka, nuskusta ir stambiai supjaustyta
1/4 šaukštelio smulkiai supjaustytų peletrūnų. Vietoje peletrūnų galite naudoti mėtas, petražoles, kalendras arba laiškinius česnakus.
1/4 puodelio vandens, motinos pieno arba pieno mišinio
Išeiga 240–260 g
Gaminimas:
- Vidutinio dydžio puode užvirkite 5 cm vandens. Į garintuvo krepšelį suberkite obuolius, moliūgus ir morkas, uždenkite ir garinkite 15 minučių iki į juos bus lengva įsmeigti šakutę.
- Leiskite šiek tiek atvėsti.
- Perkelkite visus ingredientus į trintuvą. Įdėkite vieną iš minėtų prieskonių. Jei reikia, įpilkite iki 1/4 puodelio vandens, motinos pieno arba pieno mišinio, kol pasieksite Jūsų kūdikiui patinkančią konsistenciją.
- Atvėsinkite iki kūno temperatūros ir patiekite.
Persikų ir žiedinių kopūstų su imbieru košė
Ingredientai:
1/2 puodelio žiedinių kopūstų, smulkiai supjaustytų
1 puodelis persikų, šviežių arba šaldytų, be kauliukų ir smulkintų
1/4 šaukštelio šviežiai tarkuoto imbiero
1/4 puodelio vandens, motinos pieno arba pieno mišinio
Išeiga 240–260 g
Gaminimas:
- Vidutiniame puode su garų krepšiu užvirinkite 5 cm vandens ant vidutinio stiprumo ugnies. Dėkite žiedinį kopūstą į garų krepšį, uždenkite ir garinkite 7 minutes.
- Po to persikus įdėkite į garų krepšį ant žiedinių kopūstų, uždenkite ir garinkite dar 3 minutes. Jei naudojate šaldytus persikus, gali tekti garinti dar 2–3 minutes, kol atitirps.
- Leiskite šiek tiek atvėsti.
- Žiedinius kopūstus ir persikus perkelkite į trintuvą. Įberkite imbiero. Maišykite 1–2 minutes. Jeigu tyrė per tiršta, įpilkite iki 1/4 puodelio vandens, motinos pieno arba pieno mišinio.
- Atvėsinkite iki kūno temperatūros ir patiekite.
Kalakutienos, kukurūzų ir cukinijų tyrė

Ingredientai:
60–70 g maltos kalakutienos arba jos krūtinėlės
1/2 mažos cukinijos, smulkiai supjaustytos
1/2 kukurūzų burbuolės kukurūzų, supjaustytų
1 laiškinis česnakas, smulkiai supjaustytas
1/4 puodelio vandens, motinos pieno arba pieno mišinio
Išeiga 240–260 g
Gaminimas:
1.Vidutinio dydžio puode užvirinkite 5 cm vandens ant vidutinės ugnies. Dėkite cukinijas, kukurūzus, kalakutieną ir laiškinius česnakus į garų krepšį virš verdančio vandens, uždenkite ir garinkite 15 arba 20 minučių arba tol, kol kalakutas taps minkštas.
- Leiskite šiek tiek atvėsti.
- Cukinijas, kukurūzus, kalakutieną ir laiškinius česnakus perkelkite į trintuvą ir trinkite trumpais trintuvo įjungimais, kol pasieksite norimą konsistenciją. Jei reikia, dalimis įpilkite iki 1/4 puodelio vandens, motinos pieno arba pieno mišinio.
- Atvėsinkite iki kūno temperatūros ir patiekite.
Trijų uogų ir obuolių tyrė
Ingredientai:
Po ¼ puodelio pasirinktinai 3 uogų, pvz., mėlynių, aviečių ir gervuogių arba šilauogių, vyšnių ir aktinidijų, arba kitų, priklausomai nuo sezono.
1/2 puodelių mėlynių, aviečių ir gervuogių mišinio
1 vidutinio dydžio obuolys be šerdies, neluptas
1/4 šaukštelio cinamono. Šis ir kiti prieskoniai nebūtini
1/4 puodelio motinos pieno, pieno mišinio ar vandens
Išeiga 220–240 g
Gaminimas:
- Obuolį be šerdies supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais.
- Vidutinio dydžio puode užvirkite 5 cm vandens. Įdėkite obuolio kubelius į garų krepšį ir garinkite 7–12 minučių, kol jie suminkštės ir lengvai įsmeigsite šakutę.
- Sudėkite obuolį ir uogas į trintuvą ir trinkite apie 1 minutę iki vientisos masės.
- Jei norite, galite pridėti prieskonių, pvz., cinamono ar kitų: gvazdikėlių, muskato riešutų, šviežių mėtų, šviežių bazilikų, šviežiai tarkuoto imbiero ar net kalendrų. Tyrė skani ir be prieskonių.
- Atšaldykite iki kūno temperatūros ir patiekite.
Keptų bananų ir obuolių su cinamonu košė
Ingredientai:
1,5 vidutinio dydžio obuolio, nulupto be sėklalizdžio ir stambiai supjaustyto
1 bananas, stambiai supjaustytas
1/4 šaukštelio cinamono
0,5–1 puodelis vandens
Išeiga 340–350 g
Gaminimas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 170–180°C. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
- Ant kepimo skardos uždėkite supjaustytus obuolius ir bananus. Pabarstykite cinamonu. Įdėkite kepimo skardą į orkaitę ir kepkite 25–30 minučių, kartkartėmis pamaišydami. Leiskite šiek tiek atvėsti.
- Perkelkite obuolius ir bananus į trintuvą ir trinkite 1–2 minutes. Jei masė itin tiršta, įpilkite iki 1/4 puodelio vandens, kol pasieksite norimą konsistenciją.
- Patiekite, kai atvės iki kūno temperatūros.
Susiję straipsniai