Receptai 8+ mėnesių kūdikiui – išbandykite pasaulyje pripažintus skonių derinius

valgo

Freepik.com

Jūsų dėmesiui – pasaulyje pripažinti, medikų palaiminti kūdikių receptukai. Skaitykite, ką pasiūlyti 8 mėnesių ir vyresniems kūdikiams.

Braškių ir lašišos košė

Ingredientai:

100–120 lašišos be odos

1–2 puodeliai šviežių pjaustytų arba šaldytų braškių. Jei naudojate šaldytas braškes, prieš gamindami atitirpinkite ir nusausinkite

1/2 poro, supjaustyto ir susmulkinto

2–3 šalavijų lapai, smulkinti

1/4 puodelio vandens

Gaminimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 170–180°C laipsnių. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
  2. Į kepimo skardą dėkite lašišą, braškes ir porus. Kepkite 10–15 minučių, arba kol lašiša iškeps iki galo.
  3. Leiskite šiek tiek atvėsti.
  4. Stambiai supjaustykite lašišą. Visus ingredientus, įskaitant šalavijus ir skystį, įmaišykite į trintuvą ir trinkite 1–2 minutes. Jei reikia, įpilkite papildomo skysčio iki 1/4 puodelio.
  5. Atvėsinkite iki kūno temperatūros ir patiekite.

Kriaušių ir avižų košė

Ingredientai:

1 vidutinio dydžio kriaušė be šerdies, stambiai pjaustyta

1/4 puodelio avižų dribsnių

2 datulės

žiupsnelis gerai susmulkintų gvazdikėlių

1/2 puodelio vandens

Išeiga 280–300 g

Gaminimas:

  1. Kriaušę, avižas, vandenį ir gvazdikėlius sumaišykite vidutiniame puode ir kaitinkite ant vidutinės ir mažos ugnies 10–15 minučių, arba kol kriaušė suminkštės, kartais pamaišykite.
  2. Datules įdėkite į nedidelį dubenį ir užpilkite labai šiltu vandeniu. Pamirkykite 10 minučių.
  3. Į trintuvą suberkite virtas avižas ir kriaušes, taip pat datules. Jei gaminate 6–7 mėnesių kūdikiui, trinkite 1–2 minutes, o vyresniam kūdikiui trinkite stambiau – keliais trintuvo intervalais po 5–6 sekundes.
  4. Atvėsinkite iki kūno temperatūros ir patiekite.

Morkų ir mėlynių tyrė

Ingredientai:

2 vidutinio dydžio morkos, nuskustos ir stambiai pjaustytos

1/2 puodelio mėlynių

1/4 šaukštelio muskato

¼ puodelio vandens arba motinos pieno, arba pieno mišinio

Išeiga 200–220 g

Gaminimas:

  1. Vidutinio dydžio puode ant vidutinės ugnies užvirkite 5 centimetrus jo talpos vandens. Įpilkite morkas į garų krepšį ir garinkite 10 minučių.
  2. Įberkite mėlynių į morkas ir garinkite dar 5 minutes.
  3. Leiskite šiek tiek atvėsti.
  4. Įdėkite morkas, mėlynes ir muskato riešutus į trintuvą ir trinkite 1–2 minutes. Jei reikia, įpilkite iki ¼ puodelio vandens arba motinos pieno, arba pieno mišinio.
  5. Atvėsinkite iki kūno temperatūros ir patiekite.

Pankolių, persikų ir žirnių košė

Ingredientai:

1 pankolio svogūnėlis

1 puodelis persikų, šviežių arba šaldytų, be kauliukų pjaustytų griežinėliais

1/2 puodelio žirnių, šviežių arba šaldytų

¼ puodelio vandens arba motinos pieno, arba pieno mišinio

Išeiga 230–250 g

Gaminimas:

  1. Ant pjaustymo lentos nupjaukite pankolio pagrindą ir žalumynus, po to supjaustykite pankolio svogūnėlį.
  2. Vidutinio dydžio puode užvirkite jo talpos 5 centimetrus vandens. Įdėkite pankolį į garų krepšį, uždenkite ir garinkite 7 minutes. Įpilkite persikų ir žirnių, uždenkite ir garinkite dar 3–5 minutes, arba tol, kol pankolis taps lengvai įsmeigiamas šakute.
  3. Leiskite šiek tiek atvėsti.
  4. Perkelkite visus ingredientus į trintuvą ir trinkite 1–2 minutes, arba kol pasieksite norimą konsistenciją. Jei per tiršta, įpilkite vandens arba motinos pieno, arba pieno mišinio.
  5. Atvėsinkite iki kūno temperatūros ir patiekite.

Grikių košė

valgo

Freepik.com

Ingredientai:

¼ puodelio grikių

½ puodelio motinos pieno arba pieno mišinio, arba vandens

½–1 nedidelis bananas. Bananą galite pakeisti sauja uogų, pvz., mėlynių ar šilauogių, ar aviečių, ar gervuogių.

Gaminimas:

  1. Iš vakaro ¼ puodelio grikių nuplaukite šaltu vandeniu iki tol, kol vanduo taps skaidrus. Nuplautus grikius užpilkite puodeliu vandens. santykiu 1:2, t.y. pusei puodelio grikių reikia ne mažiau kaip 1 puodelio vandens.
  2. Ryte mažame puode virkite grikius. Užvirus sumažinkite ugnį ir virkite dar 15–20 minučių ant silpnos ugnies.
  3. Kol grikiai verda, kruopščiai sutrinkite bananą.
  4. Išvirusius grikius ir sutrintą bananą perkelkite į trintuvą ir trinkite įpildami iki ½ puodelio motinos pieno arba pieno mišinio, arba vandens iki kūdikiui tinkamos konsistencijos.
  5. Atvėsinkite iki kūno temperatūros ir patiekite.

Miežių košė

Ingredientai:

1/4 puodelio ekologiškų skaldytų miežių kruopų

1 puodelis vandens

¼ puodelio motinos pieno arba pieno mišinio, arba vandens

Skoniui paįvairinti galite pridėti pusę banano arba saują uogų, pvz., mėlynių ar šilauogių, ar aviečių, ar gervuogių.

Gaminimas:

  1. Kruopas šaltu vandeniu kelis kartus plaukite kiaurasamtyje, kol vanduo pasidarys skaidrus. Po to jas 2–3 valandoms pamerkite vandenyje –1:3, t.y. ¼ puodelio kruopų užpilkite 1 puodeliu vandens.
  2. Mirkytas kruopas ant silpnos ugnies virkite 15–20 minučių ir po to palikite troškintis 5–7 minutes. Kruopos turi būti putlios, bet neištežusios. Jei kruopos ištižo, jos virė per ilgai.
  3. Kruopas perkelkite į trintuvą, įpilkite iki ¼ puodelio motinos pieno arba pieno mišinio, arba vandens ir trinkite iki kūdikiui tinkamos konsistencijos.
  4. Atšaldykite iki kūno temperatūros ir patiekite.

Šakninių daržovių su čiobreliais (nebūtina) daržovių tyrė

Ingredientai:

2 vidutinio dydžio morkos, nuskustos ir susmulkintos

1/2 vidutinio dydžio saldžiosios bulvės, nuluptos ir susmulkintos

1 pastarnokas, nuluptas ir susmulkintas

1/2 vidutinio dydžio burokėlio, nulupto ir susmulkinto

2 šaukštai šalto spaudimo alyvuogių arba moliūgų aliejaus

1 arbatinis šaukštelis džiovintų smulkintų čiobrelių

1 puodelis vandens arba motinos pieno, arba pieno mišinio

Gaminimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
  2. Į kepimo skardą sudėkite morkas, saldžiąją bulvę, pastarnoką, burokėlį, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, apibarstykite čiobreliais ir sumaišykite dideliu mediniu šaukštu.
  3. Kepkite 30 minučių, 2–3 kartus pamaišykite, kol suminkštės, t.y. lengvai pradursite šakute. Jei daržoves pjaustysite didesniais gabalėliais, jums gali prireikti papildomų 10–15 minučių kepimo.
  4. Perkelkite visus ingredientus į trintuvą ir trinkite 1–2 minutes. Trindami įpilkite iki 1 puodelio vandens, arba motinos pieno, arba pieno mišinio.
  5. Atvėsinkite iki kūno temperatūros ir patiekite.

Žiedinių kopūstų ir obuolių tyrė

valgo

Freepik.com

Ingredientai:

1/2 žiedinių kopūstų galvutė, vidutinio dydžio, smulkiai supjaustyta

1 obuolys be šerdies, stambiai supjaustytas

1/4 šaukštelio smulkintų čiobrelių (nebūtinai)

¼ puodelio vandens arba motinos pieno, arba pieno mišinio

Išeiga 220–240 g

Gaminimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
  2. Į kepimo skardą įdėkite žiedinį kopūstą ir obuolį. Švelniai pabarstykite čiobreliais. Įdėkite kepimo skardą į orkaitę ir kepkite 20–25 minutes, arba tol, kol į žiedinį kopūstą lengvai įsmeigsite šakutę.
  3. Šiek tiek atvėsinkite.
  4. Žiedinį kopūstą ir obuolį perkelkite į trintuvą ir trinkite 1–2 minutes. Jei reikia, įpilkite iki 1/4 puodelio vandens arba motinos pieno, arba pieno mišinio.
  5. Atšaldykite iki kūno temperatūros ir patiekite.
mamoszurnalas.lt_630x400

Susiję straipsniai

 

Žymos: , , , , ,

Rekomenduojami video

Komentarų nėra.

Palikite atsiliepimą


2 − du =

Kitos temos: