
Sriuba – puikus patiekalas, neapsunkinantis virškinimo sistemos. Ji idealiai tinka vakarienei.
Jei pietums valgote du patiekalus: sriubą ir pagrindinį, – geriau vaikams patiekti pirmiausia pagrindinį patiekalą ir tik vėliau sriubą. Suvalgę skystos sriubos, antro patiekalo norės mažai, bet alkis ateis greitai.
Kai sriuba gaminama kaip pagrindinis patiekalas, ji turi būti kaloringa, t.y. tiršta ir į ją papildomai įdėta riebalų, kurių mamos ir tėčiai dažnai pamiršta. Jei sriuba bus labai skysta, – skrandis prisipildys, bet greitai vaikai vėl išalks.
Pateikiame keletą mažyliams tinkamų sriubų receptų, kuriuos siūlo pabandyti dietistė Vaida Kurpienė.
Greita žaliųjų žirnelių-elfų sriuba
Ši sriuba – puikūs augalinių baltymų ir geležies kupini pietūs ar vakarienė.
Reikės:
100 g šaldytų smulkintų špinatų;
200 g žaliųjų žirnelių;
Druskos pagal skonį;
Būtina įdėti riebalų – tinka grietinė, grietinėlė, augalinė grietinėlė ar vertingas aliejus. Kitas variantas – špinatus prieš sumalant lengvai patroškinti svieste.
Kaip paruošti:
Žirnelius užpilame vandeniu, kad vos vos apsemtų, kartu dedame špinatus. Kai daržovės užverda ir tris minutes paverda, pilame juos į kokteilinę kartu su druska ir smulkiname iki vientisos konsistencijos.
Gardiname:
– nesmulkintais žirneliais,
– lengvai kepintomis sėklomis
– viso grūdo duonos skrebučiais.
Galima užbalinti grietinėle ar grietine. Rinkitės augalinę grietinėlę ar kokosų pieną, jei vaikui trūksta geležies ar žemas hemoglobinas. Pieno produktai, vartojami su augalinės geležies šaltiniais, trukdo pasisavinti šį elementą. Sviestas tinka visais atvejais.
Jei vaikas tokios bėdos neturi, galite rinktis ir pieno produktus. Skanaus!
Moliūgų- lęšių sriuba

Reikės:
400 g moliūgo, geriausia sviestinio, bet tinka ir kitos rūšys;
100 g skaldytų (raudonųjų ) lęšių;
Druskos pagal skonį;
Riebalų irgi reikia – pasirinktinai: šlakelio grietinėlės, grietinės, sviesto, kietojo sūrio ar fetos sūrio;
Didesniems vaikams galima įberti lengvai kepintų saulėgrąžų ar moliūgo sėklų.
Kaip paruošti:
Išverdame kubeliais pjaustytus moliūgus kartu su lęšiais. Sutriname juos smulkintuvu. Gardiname druska. Patiekiame su lengvai kepintomis sėklomis. Smagu, kad ši sriuba kas kartą gali įgauti vis kitokį skonį, priklausomai nuo to, kuo ją gardinsime.
Paprastoji burokėlių sriuba
Reikės:
600 ml naminio daržovių ar mėsos sultinio;
100 g morkų;
100 g griežčio;
15g poro baltosios dalies;
2–3 virtų burokėlių.
Kaip paruošti:

Išverdame burokėlius (vakare užmerkiame vidurinio dydžio burokėlius nedideliame kiekyje vandens. Kitą dieną verdame, kol burokėliai suminkštėja. Į vandenį būtinai dedame druskos. Virti reikės trumpai, kol burokėliai suminkštės). Tuomet juos atvėsiname, nulupame bei sutarkuojame šiaudeliais arba stambia tarka.
Pasiruošiame daržoves. Nuskutame morkas ir supjaustome smulkiais kubeliais. Nulupame griežtį ir susmulkiname kiek didesniais nei morkos kubeliais.
Verdame sriubą. Į pasirinktą gaminimo indą pilame naminį daržovių arba jūsų pasirinktą sveiką sultinį. Palaukiame, kol sultinys pradės virti ir sudedame paruoštas morkas bei griežtį. Verdame, kol daržovės suminkštėja, bet nesutyžta. Daržovės turi likti kramtomos konsistensijos.
Išvirus sriubai, į ją sudedame tarkuotus virtus burokėlius ir paverdame apie minutę, kad susimaišytų skonis. Puodą nukeliame nuo ugnies.
Į dubenėlius pilame pagamintą sriubą ir ragaujame.
Vištienos ir daržovių sriuba
Reikės:
600 ml naminio vištienos sultinio;
70 g šaldytų saldžiųjų žirnelių;
30 g saliero lapkočio;
2 vidutinio dydžio morkų;
1 vištienos ketvirčio;
Druskos, pipirų žirneliais, lauro lapo – vištienos virimui.
Kaip paruošti:

Išverdame vištieną. Puode užverdame vandenį. Įdedame lauro lapelį, druskos ir keletą pipirų žirnelių. Įdedame vištienos ketvirtį ir verdame, kol mėsa išvirs bei bus minkšta.
Išvirusią vištieną supjaustome norimo dydžio gabaliukais.
Paruošiame daržoves. Nuskutame morkas ir supjaustome pagal pasirinkimą: kubeliais, griežinėliais ar pusmėnuliais, jeigu morkos labai didelės. Saliero stiebą susmulkiname pusrutuliais. Atšildome šaldytus žaliuosius žirnelius. Paprastas ir greitas būdas – sudėjus į kiaurasamtį, perlieti verdančiu vandeniu.
Verdame sriubą. Į pasirinktą gaminimo indą pilame naminį vištienos sultinį. Palaukiame, kol sultinys pradės virti, ir sudedame paruoštas morkas bei salierų stiebus. Verdame, kol daržovės suminkštėja, bet nesutyžta. Daržovės turi likti kramtomos konsistensijos.
Į dubenėlius dedame smulkintą vištieną bei atšildytus žirnelius. Įpilame norimą kiekį paruošto vištienos sultinio su daržovėmis.
***
Vaikumityba.lt – tai populiarios dietistės Vaidos Kurpienės tinklaraštis, skirtas mamai, tėčiui, seneliui, močiutei ar auklei, norintiems, kad jų vaikai maitintųsi sveikai. Jame rasite straipsnių apie vaikų mitybą ir receptų, padėsiančių gaminti ne tik sveikai, bet ir skaniai. Norintys patobulinti savo žinias gali rinktis susistemintą informaciją – e. seminarus vaikų mitybos klausimais arba kūdikių papildomo maitinimo ir vaikų iki 3 metų suderintos mitybos planus su patarimais ir konkrečiais receptais.
Naujienomis dalinamasi ir „Vaikų mityba“ feisbuko puslapyje: facebook.com/vaikumityba/
„Mamos žurnalas“
Susiję straipsniai