Klaidingai manoma, kad tai nebūtinas virtuvės įrenginys, nes neva kokteiliai – tai nesveikas gardumynas, kuriame daug cukraus ir kalorijų. Kokteilis kokteiliui nelygu. Dietologai pataria į kokteilius pažvelgti kitaip – jie gali būti sveiki, subalansuoti, naudingi organizmui. O kokteilinė gali praversti trinant ir smulkinant daugelį produktų, gaminant maistą vaikams.
Su įkraunama kokteiline – ir į kelionę
Kokteilinė yra vienas universaliausių prietaisų, nes juo galima smulkinti ir trinti įvairiausius produktus, ji praverčia auginant kūdikius, gaminant kūdikių maistelį. Kelionėse su mažais vaikais nepamainomu prietaisu tampa įkraunamos kokteilinės, kuriomis galima naudotis bet kur, net ir ten, kur nėra elektros rozetės. Įkraunamos „Zyle“ kokteilinės turi USB jungtį, kokteilines galima naudoti lauke, mašinoje ar ilgų kelionių metu. Ją įkrausite vos per 3–4 valandas ir galėsite naudoti bet kokioje, Jums patogioje vietoje. Dar vienas privalumas, kad įkraunamos kokteilinės neužima daug vietos, jos lengvos ir kompaktiškos, todėl paprasta pasiimti su savimi keliaujant. Lengva ir saugu naudoti
Šiuolaikiška kokteilinė turi greičio reguliavimo funkciją, todėl kokteilių gaminimas ar maisto smulkinimas tampa paprasta, nevarginančia procedūra. Kokteilinė skaičiuoja maisto produktų smulkinimo laiką. Visi nustatymai specialiai sukurti tam, kad programa būtų vykdoma vieno mygtuko paspaudimu.
Šiuolaikinėse kokteilinėse ašmenys padengti titanu. Titanas – atsparus korozijai metalas, jis toks pat tvirtas, kaip ir plienas. Titano ašmenys užtikrina, kad smulkinamas maistas oksiduosis kur kas mažiau, negu liesdamasis su kitokių metalų ašmenimis, todėl maisto savybės nepakinta, išlieka natūralus skonis, produktuose esantys vitaminai ir mikroelementai. Tai ypač svarbu gaminant maistą kūdikiams.
Kokie kokteiliai naudingi sveikatai
Kokteiliai nebūtinai turi būti gaminami iš saldžių vaisių ar kaloringų ledų. Dietologai pataria žaliuosius kokteilius įtraukti lieknėjant ar stiprinant sveikatą, atsigaunant po ligų ir traumų. Kad kokteiliai būtų mažiau kaloringi, patariama naudotis produktų kalorijų lentelėmis, į kokteilinę dedamus produktus sverti. Naudokite mažiau vaisių, daugiau daržovių ir salotų. Dažnai į kokteilius dedami špinatai, morkos, saldžiosios bulvės, lapiniai kopūstai, salierų stiebai, agurkai, cukinijos, avokadai, burokėliai. Derinkite vaisius ar uogas su mėgstamomis daržovėmis.
Kokteilių baze gali būti naudojamas koks nors skystis – tai gali būti pienas, valgomieji ledai, pirktos vaisių sultys, augaliniai gėrimai („pienai“). Mažiausiai sveikas pasirinkimas būtų pirktos parduotuvėje sultys, nes jose jau yra daug pridėtinio cukraus ir konservantų. Jei pilate namie spaustas suktis, jas galima skiesti vandeniu.
Nepakeičiamas dalykas tiems, kurie netoleruoja laktozės ar laikosi vegetarinės mitybos, yra augalinis pienas. Dar vienas pliusas tai, jog toks pienas yra ne tik nekaloringas, bet ir lengvai pagaminamas namuose. Jums reikės virtuvės kombaino, vandens bei pagrindinio ingrediento pagal mėgstamą skonį: avižų, kokosų, sojų, migdolų. Jei kokteilio baze renkatės gyvulinės kilmės pieną, geriau rinktis liesesnį, puikiai tinka rauginti pieno produktai – jogurtas, kefyras, pasukos.
Gero bei naudingo kokteilio receptą sudarys šiek tiek vaisių, daugiau daržovių, lengva skysta bazė, prieskoninės žolelės ir nedidelis kiekis natūralaus saldiklio (nors dažniausiai reikiamas cukraus kiekis gaunamas iš vaisių). Tobula, jeigu ingredientų išvis nėra daug, – taip lengva susidaryti savo mėgstamus receptus, kurie tikrai nekenks sveikatai.
Vasara – idealus metas gamintis žaliuosius kokteilius, nes atsiranda šviežių ingredientų. Kartais tai būna puikus būdas į vaiko racioną įtraukti nemėgstamas daržoves. Kokteilio sudėtyje špinatai, kopūstai ar kitos daržovės tampa tarsi nepastebimos, jas užgožia mėgstamų uogų ar vaisių skonis, banano glotnumas. Žalieji kokteiliai – puikus būdas valyti organizmą po vakarėlių, persivalgius, darant iškrovos dienas. Iškrovos programai rekomenduojama tokius kokteilius gerti bent 3–5 dienas iš eilės, keletą porcijų per dieną. Iškrovos dienomis net nereikia papildomo maisto.
Žalieji kokteiliai naudingi organizmui, nes papildo atsargas mikroelementais, vitaminais, mineralais, visai dienai suteikia energijos. Dažniausia vaisių ir uogų kokteilius rekomenduojama gerti pirmoje dienos pusėje, o daržovių kokteiliai tinka bet kuriuo metu. Eksperimentuodami su sudėtinėmis dalimis, tikrai rasite mėgstamiausius receptus, o specialistai sako, kad geras kokteilis turėtų susidėti ne daugiau kaip iš penkių komponentų.
Tad dėkite juos į kokteilinę ir – skanaus!
US