Kelią į sveikesnę kasdieną galima pradėti mažais žingsneliais: pirmiausia – pradėkite skaityti etiketes ir stenkitės sumažinti pridėtinio cukraus vartojimą. Pavyzdžiui, jeigu gerti rytinę kavą arba arbatą mėgstate su cukrumi, o vaikams ryte gaminate saldžius blynelius, pabandykite cukrų pakeisti alternatyviais produktais. Pavyzdžiui, klevų ar agavų sirupu, medumi, košėms ar blynams puikiai tiks ir kiti natūralūs saldikliai – džiovinti ar švieži vaisiai bei uogos.
Patarimais dalinasi Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė:
Mėgaukitės juoduoju šokoladu. Pieniškame ir baltame šokolade yra daug cukraus, todėl jeigu mėgstate šokoladą, pakeiskite jį juoduoju. Nedidelis gabalėlis juodojo šokolado organizmą praturtina naudingomis medžiagomis: jame yra skaidulų, geležies, magnio, vario, fosforo, cinko ir seleno, antioksidantų.
Saldainius pakeiskite džiovintais vaisiais. Ne tik vaikai, bet ir suaugusieji mėgsta pasilepinti saldumynais, tačiau daug cukraus turintys saldumynai turi mažai maistinės vertės. Pakeiskite juos džiovintais vaisiais, tokiais kaip mangai, obuoliai, kriaušės ar vyšnios. Jei norite itin sveikos alternatyvos, išbandykite goji uogas, kuriose gausu maistingųjų medžiagų.
Rinkitės sveikesnę torto versiją. Tortai ir pyragai – skamba nuodėmingai, tačiau pasirinkus sveikesnę jų versiją: kepinius be pridėtinio cukraus, glitimo, laktozės, veganiškas desertų alternatyvas, kurių rasti galima ir „Iki“, jais mėgautis galima be sąžinės graužimo. O gamindami rudeniškus saldėsius namuose, nepamirškite panaudoti šviežių vaisių: obuolių, kriaušių, jeigu ieškote egzotiškesnių skonių – papajų ar juodųjų slyvų.
Naminiai traškučiai vakarui prie televizoriaus. Naminius traškučius pasigaminti yra itin paprasta. Be to, tai puikus užkandis norint panaudoti įvairiausių vaisių ar daržovių likučius. Naminius traškučius galite paruošti ne tik iš bulvių, bet ir iš kitų mėgstamų gėrybių: ropių, patisonų, morkų, lapinių ar tradicinių kopūstų, burokėlių, špinatų, obuolių, kriaušių.
Paragaukite šaldyto jogurto. Jeigu norite ledų – vietoje jų geriau rinkitės šaldytą jogurtą, kuriame yra probiotikų, padedančių mūsų virškinimo sistemai. Derinkite šaldytą jogurtą su šviežiais vaisiais arba riešutais.
Pieno kokteilius pakeiskite naminiais glotnučiais. Jei norite pasigaminti sveiką kokteilį namuose – gaminkite jį ir iš daržovių, ir vaisių. Jei norite saldžiau, pasaldinkite riešutų sviestų arba medumi. Tokiuose kokteiliuose gausu baltymų ir maistingųjų medžiagų, o jo skonis išlieka sodrus ir kreminis.
Vietoje bulvių – žiediniai kopūstai. Maistiniu požiūriu žiediniai kopūstai turi mažiau kalorijų ir angliavandenių nei bulvės, be to, juose yra daugiau maistinių medžiagų. Be to, žiediniai kopūstai puikiai imituoja bulvių skonį ir tekstūrą.
Majonezą pakeiskite humusu. Valgomasis šaukštas majonezo turi 95 kalorijas ir 10 gramų riebalų. Tuo tarpu viename šaukšte humuso yra 25 kalorijos, 1,4 gramo riebalų ir 1,2 gramo baltymų.
Vietoje įprasto jogurto – graikiškas. Graikiškas jogurtas yra ne tik gardus, bet ir sveikas. Jame yra daugiau baltymų ir mažiau cukraus nei įprastame jogurte, be to, tai geras kalcio, B grupės vitaminų ir naudingųjų bakterijų šaltinis.