Su kuo pirmiausia asocijuojasi Italija? Su pica, ledais ir, žinoma, kvapniu espreso kavos puodeliu!
Nes Italiją galima laikyti kavos ambasadore Europoje. Nors Italijoje kavos pupelės neauga, bet būtent Venecijos pirkliai buvo tie, kurie pirmieji atvežė kavą į Europą. XVI amžiuje prasidėjo itališkos kavos legenda. Keliaudami po Rytų šalis Venecijos pirkliai paragavo prabangaus karstelėjusio ir tonizuojančio gėrimo – kavos, kuris jau buvo populiarus tuose kraštuose, ir nutarė atvežti kavos pupelių į Europą. Venecijoje viena po kitos ėmė steigtis kavos krautuvėlės ir barai. O XIX amžiuje italai sužibėjo dar kartą – gimė espreso kultūra. Dabar espreso kava – tarsi Italijos simbolis, ji skrudinama ilgiau, malama smulkiau, yra tamsesnė, mažiau rūgštaus ir daugiau karstelėjusio skonio. Susipažinkime su itališka kava.
VERGNANO, išaugęs iš šeimos verslo
Labai dažnai itališkų kavos bendrovių pavadinimai siejami su šeimų vardais, nes tai būna iš kartos į kartą perimamas verslas. „Caffe Vergnano“ yra viena didžiausių ir labiausiai atpažįstamų Italijos kavos kompanijų, nes ji skaičiuoja jau 150 veiklos metų. Kiekvienas „Vergnano“ espreso gurkšnis yra turtingos kavos kultūros pažinimas.
„Caffe Vergnano“ yra jei ne seniausia, tai viena seniausių kavos gamintojų Italijoje. Istorija prasidėjo 1882 metais, o dabar įmonės veikloje dalyvauja jau penkta šeimos karta.
„Caffe Vergnano“ istorija prasideda mažame miestelyje netoli Turino, kur dabartinio savininko Domenico Vergnano prosenelis išmoko kavos skrudinimo ir maišymo paslapčių ir atidarė nedidelę „Vergnano“ krautuvėlę. Bet greitai ji pasidarė per ankšta sėkmingai vystomai veiklai, verslininkas atidarė filialus didesniuose miestuose – Turine ir Alboje. O lemtinga data tapo 1930-ieji metai, kai šeimyninis Vergnanų verslas Kenijoje įsigijo pirmąjį privatų kavos ūkį.
Šiandien didžiulėje ir konkurencingoje Italijos rinkoje „Caffe Vergnano“ užima šeštąją vietą, savo produkciją parduoda daugiau nei 20-yje šalių ir turi daugiau nei 70 „Vergnano Coffe Shops“ visame pasaulyje.
„Vergnano“ gamykla šiandien užima 13 500 kvadratinių metrų plotą ir sujungia itališkas tradicijas bei gilias žinias maišymo, skrudinimo srityse su naujausiomis technologijomis.
Kuo ypatingi „Caffe Vergnano“ mišiniai?
Ne veltui kavos mėgėjai jau pusantro šimto metų pasitiki „Vergnano“ kokybe – įmonė kruopščiai kontroliuoja visus gamybos etapus, nuo geriausios žaliavos parinkimo iki skrudinimo ir maišymo.
Kavos pupelių žaliavos yra perkamos iš devynių skirtingų ūkių, atitinkančių aukščiausius kokybės reikalavimus. Rinkoje dominuoja dvi rūšys: Coffea Arabica ir Coffea Canephora. Arabica sudaro net 70 procentų pasaulio kavos pupelių produkcijos, nors tai subtili veislė, reikalaujanti ypatingų klimato sąlygų ir priežiūros. O iš Canephora labiausiai žinoma Robusta veislė, atsparesnė kavamedžių ligoms, nepalankioms oro sąlygoms ir galinti augti žemesnėse vietovėse. Be to, Robusta veislė duoda dvigubai didesnį derlių, o pupelių sudėtyje yra daugiau kofeino, negu kitose rūšyse. Robusta yra svarbi espreso mišinio dalis, suteikianti stiprumo, o Arabicos pupelės – malonaus saldumo ir puikų aromatą.
Kiekviena rūšis skrudinama atskirai, atsižvelgiant į jos ypatumus, kad būtų kuo labiau išryškintos skonio savybės, atsiskleistų aromatas. Tai daug laiko ir pastangų reikalaujantis procesas, kuriam reikalinga patirtis.
Kai paskrudintos pupelės atvėsta, ateina laikas jas maišyti. „Vergnano“ įmonės meistrai jas maišo skirtingomis proporcijomis, kad pagamintų originalius espreso mišinius. Jų pasiūla didžiulė ir patenkina kiekvieno kavos mėgėjo poreikius – ar tai būtų klasikinis espresas, ar galingas Gran Aroma, nemaltos pupelės, kavos kapsulės aparatams ar biri malta kava.
Svarbiausia, kad espreso būtų turtingo skonio, padengta tiršta, skania puta. „Caffe Vergnano“ atspindi geriausias Turino apylinkių tradicijas. Bet istorija nestovi vietoje. Įmonė sparčiai žingsniais juda į priekį, skirdama daug dėmesio tvarumui, ekologijai, žaliavų perdirbimui. Ir, žinoma, itališkam dizainui, kuriam visada svarbus grožis ir stilius.
Kiekvienas kavos puodelis yra tarsi kelionė. Tegul ta kelionė būna ypatinga su itališkuoju „Vergnano“!
US
Susiję straipsniai