
Pradėję papildomai maitinti kūdikius, žinome, kad jiems skirtas maistas turi būti sveikas. O konkrečiau? Paklausėme vaikų ligų gydytojos dr. Algimanto Vingro.
Sveika kūdikiams ir mažo vaiko mityba laikoma tada, kai mažyliai kasdien gauna įvairių produktų iš penkių sveikų maisto grupių: daržovių, vaisių, grūdų, pieno produktų ir daug baltymų turinčių produktų.
Kiekviena maisto grupė turi skirtingų maisto medžiagų, kurių reikia vaiko organizmui. Kai žindomas ar mišiniu maitinamas kūdikis pradedamas maitinti papildomu maistu, jam kasdien reikia duoti patiekalų iš visų 5 sveiko maisto produktų grupių.
Vaisiai ir daržovės
Suteikia vaikui energijos, vitaminų, mineralų, antioksidantų, ląstelienos, fitonutrientų (natūraliai augaluose esančių maistinių medžiagų) ir vandens. Šios maistinės medžiagos padeda kūnui išlikti sveikam, saugo vaiką nuo vėlesnio gyvenimo ligų – nutukimo, širdies ligų, insulto. Būtina duoti įvairių spalvų, skonių ir tekstūrų vaisių ir daržovių, tiek šviežių, tiek virtų. Valgomos odelės nenulupkite, nes joje visuomet yra daug maistinių medžiagų.
1 vaisių porcija = 1 vidutinis obuolys, bananas, apelsinas, kriaušė; arba 2 mažos slyvos, kiviai arba abrikosai; arba 1 puodelis kubeliais pjaustytų ar konservuotų vaisių (be pridėtinio cukraus).
Kūdikis ir mažas vaikas turi gauti 1 vaisių porciją per dieną.
1 porcija daržovių = ½ vidutinės bulvės; arba ½ puodelio virtų daržovių (brokoliai, špinatai, morkos, ropės, burokėliai, moliūgai); arba 1 puodelis žalių lapinių ar žalių salotų daržovių; arba ½ puodelio virtų, džiovintų arba konservuotų pupelių ar lęšių.
Kūdikis ir mažas vaikas turi gauti 2–3 daržovių porcijas per dieną.
Grūdų produktai
Suteikia vaikui energijos, reikalingos augti, vystytis ir mokytis. Grūdiniai produktai – tai viso grūdo kruopų košės (avižų, grikių, miežių,), ruginė ir kviečių duona, makaronai, sausainiai (nesaldūs).
1 porcija grūdų produktų = 1 riekė duonos; arba ½ puodelio virtų makaronų; arba ½ puodelio avižų, grikių ar miežių košės; arba ⅔ puodelio manų (kviečių) košės dribsnių arba 1 nedidelė bandelė.
Kūdikis ir mažas vaikas turi gauti 4 grūdų produktų porcijas per dieną.
Pieno produktai
Pienas, sūris ir jogurtas – geri baltymų ir kalcio šaltiniai. Kalcis būtinas stipriems ir sveikiems kaulams ir dantims.
Mažiems vaikams pieno riebumo neribokite, nes jiems reikia daug energijos, geriau riebesnis nei 2 proc. pienas.
1 porcija pieno produktų = 1 puodelis (250 ml) pieno; arba 2 griežinėliai sūrio; arba ¾ puodelio (200 g) jogurto be pridėtinio cukraus; arba ½ puodelio varškės sūrio.
Mažas vaikas turi gauti 1–2 pieno produktų porcijas per dieną.
Daug baltymų turintys maisto produktai
Tai liesa mėsa, žuvis, vištiena, kiaušiniai, pupelės, žirniai, lęšiai, avinžirniai, ir riešutai. Jie svarbūs vaiko augimui ir raumenų vystymuisi. Šiuose maisto produktuose yra ir kitų naudingų vitaminų ir mineralų, tokių kaip geležis, cinkas, vitaminas B12 ir omega-3 riebalų rūgštys. Geležis ir omega-3 riebalų rūgštys iš raudonos mėsos ir riebios žuvies yra ypač svarbios vaiko smegenims vystytis ir mokytis.
1 porcija baltyminių produktų = 65 g virtos liesos jautienos, ėrienos, veršienos, triušienos ar kiaulienos; arba 80 g virtos liesos vištienos, kalakutienos; arba 100 g virtos žuvies filė; arba 2 dideli kiaušiniai; arba 1 puodelis virtų žirnių (pvz., košės), lęšių, avinžirnių ar konservuotų pupelių; arba 1½ valgomojo šaukšto riešutų (pvz., lazdyno, anakardžių, graikinių riešutų pastos ir užtepėlės).
Kūdikis ir mažas vaikas turi gauti 1 baltyminių produktų porciją per dieną.
Sveiki riebalai
Į gaminamus patiekalus įdėkite šalto spaudimo aliejaus, tinka alyvuogių, moliūgų, linų sėmenų.
1 porcija riebalų = 1–2 arbatiniai šaukšteliai (5–10 g) vieno iš minėtų aliejų; arba 1–2 arbatiniai šaukšteliai sviesto (kai nėra galimybės įpilti aliejaus); arba 1 valgomasis šaukštas (20 g) avokado.
Porcijų dydžiai ir rekomendacijos yra orientaciniai, nes vaikų apetitas nuolat keičiasi, be to, skiriasi, – vienas gali valgyti gausius pusryčius, kitas pietus, trečias vakarienę, ketvirtas visų pagrindinių valgymų metų nesuvalgyti tiek maisto, kiek patiekta. Vaiko apetito nelyginkite su brolio ar sesers, juolab kitų bendraamžių. Kiekvienas vaikas turi unikalų alkio pojūtį, ir tai gerai! Jei vaikas priauga svorio, auga harmoningai, yra linksmas, judrus, pilnas gyvenimo džiaugsmo, – greičiausiai jis valgo pakankamai.
Mažiems vaikams ribojama: saldūs sausainiai, pyragai ir desertai; perdirbta mėsa ir dešros; ledai, konditerijos gaminiai ir šokoladas; kepti tešlos gaminiai su įvairiausiais įdarais; keptos mėsos gaminiai, dešrelės, pica; rūkytas, vytintas, konservuotas, marinuotas maistas; bet koks greitas maistas; traškučiai ir kiti riebūs ir (arba) sūrūs užkandžiai; daug grietinėlės ir sviesto turintys gaminiai; cukrumi ir saldikliais pasaldinti gėrimai, kompotai, džemai, uogienės.
Susiję straipsniai