
Esate girdėję, kad rugsėjo mėnesį daugumai vaikų ateina „liūdno pilvo“ periodas? Dėl pasikeitusios mitybos ir psichologinio fono gali prasidėti įvairiausi virškinimo sutrikimai.
Kaip užbėgti įvykiams už akių ir užgrūdinti pilvuką, kurio laukia didžiuliai iššūkiai?
Kai pilvas susijungia su galva
Liūdno pilvo sąvoką pasiūlė vaikų gastroenterologai, kurie rugsėjo mėnesį sulaukia itin daug pacientų. Mūsų smegenys susijusios su virškinimo sistema. Per adaptacijos periodą stresas pablogina fizinę vaiko būklę, o viena iš pirmųjų nukenčia virškinimo sistema. Atsiranda įvairiausių jos veiklos sutrikimų: gali dingti apetitas arba atsirasti neadekvatus noras valgyti, skrandis ima nevirškinti, suka ir skauda pilvą.
Maisto dėžutė, kuri kelia pasididžiavimą
Kai vaikas nešasi maistą iš namų, labai svarbu, kad jis turėtų gražių maisto dėžučių, termosiukų, gertuvėlių. Tai tarsi vaiko vizitinė kortelė. Berniukai didžiuojasi savo „maisto amunicija“ su mašinėlėmis, mergaitės – ryškiaspalvėmis dėžutėmis su pasakų personažais. Tai tarsi mums, suaugusiesiems, rankinės, laikrodžiai, mobilieji telefonai – smagu turėti gražų. Psichologai pataria maisto dėžutes pirkti kartu su vaiku, leisti pasirinkti, žinoma, papasakoti, kodėl verta rinktis dėžutę su daugiau skyrelių arba su tvirtesniu užsegimu, kam reikalingi termosiukai.
Užkandžių įvairovė
Geriausia, kai vaikas išsirenka pats iš jam siūlomų sveiko maisto patiekalų – jogurtą, obuolį, slyvų, morkų, nešlifuotų grūdų duonos, pyrago gaminių (be riebaus kremo ir kitų priedų).
Vaiką galite vestis į parduotuvę, kai apsipirkinėsite, – paklausite, ką jis norėtų nusipirkti užkandžiams, kas jam būtų skanu.
Užkandžiams duokite mažas porcijas, nes maži gabaliukai vaikams labai patrauklūs. Galite padaryti eksperimentą. Pasiūlykite obuolio. Vaikas tikriausiai atsisakys. Bet jei obuolį gražiai supjaustysite, išimsite sėklas, išdėliosite lėkštutėje skilteles – vaikas mielai pasivaišins.
Užkandžių metu labai patogu pripratinti vaiką prie naujų sveiko maisto patiekalų – pagardintos varškės, įvairių vaisių, uogų ir daržovių, neragautų duonos gaminių, lengvo sūrio.
Užkandžiai neturi būti sotesni už pagrindinius valgymus, todėl į priešpiečių dėžutę nereikėtų dėti kaloringų patiekalų.
Užkandžiai turėtų neviršyti 30 proc. dienos maisto raciono normos, tai reiškia, kad priešpiečiams, pavakariams ir naktipiečiams reiktų duoti vaikui apie 10 proc. visos dienos kalorijų. Vadinasi, vaiko užkandžių porcija turėtų būti:
Vaiko amžius |
1 užkandžio kalorijų kiekis, kcal |
Visos dienos užkandžių kalorijų kiekis, kcal |
1–3 metai | 120 | 360 |
4–6 metai | 150 | 450 |
7–10 metų | 170 | 510 |
11+ metų | 200–280 | 600–840 |

10 greitų ir sveikų užkandžių. Pataria maisto technologė, 2 vaikų mama, VšĮ „Sveikatai palankus“ įkūrėja Raminta Bogušienė:
- Daržovės su daug baltymų turinčiais produktais. Šviežias daržoves – agurkus, morkytes – supjaustykite šiaudeliais, dėkite į dėžutę traškių salotų lapų, mažų pomidoriukų, pailgųjų paprikų (ypač raudonų), žaliųjų žirnelių (jei šaldyti, atitirpinkite po šaltu vandeniu). Tiekite kartu su sėklomis (kepintomis moliūgo ar saulėgrąžų sėklomis), riešutais, sūriu, ankštiniais ar virta mėsyte, virtu kiaušiniu.
- Daržovių ir sūrio vėrinukai. Itališkai skanus užkandis – mocarelos, pomidoriukų ir baziliko vėrinukai. Galima tokius vėrinukus duoti suverti ir patiems vaikams, padedant ant lentelių pagaliukus ir indeliuose atskirus ingredientus. Gabaliukais pjaustytas kietasis sūris, mocarela, fermentinis sūris, gali būti ir sūrio lazdelės.
- Vaisių salotos ar vėrinukai. Padarykite iš mėgstamų vaisių vėrinukus (šilauogės, avietės, braškės, vynuogės, bananai). Gali būti šalia ir riešutų ar riešutų sviesto.
- Garuose ruoštos daržovės. Brokoliai, žiediniai kopūstai, ankštinės pupelės, virtos garuose, apšlakstytos alyvuogių aliejumi ir pabarstytos druska. Žiedinius kopūstus galima ruošti ir su sviestu. Išlieka spalva, skonio suteikia geras aliejus ar sviestas. Galima tiekti, pavyzdžiui, su virtu putpelių kiaušiniu.
- Konservuoti produktai. Skanus ir sveikas pasirinkimas – juodosios ir žaliosios alyvuogės, konservuotos baltosios ir raudonosios pupelės. Tik nepamirškime jų perplauti šaltu vandeniu. Tiekite su šviežiomis daržovėmis.
- Sveikuoliški viso grūdo sumuštiniai. Darykime su viso grūdo, ekologiška duona ar tortilija, gardinkime sviestu, varškės užtepu, salotomis, mėgstamomis daržovėmis, virta mėsyte ar sūriu.
- Riešutų sviestas su priedais. Tiekime su trapučiais, bananais, skanu ir maistinga.
- Džiovinti vaisiai ir riešutai. Šviežios datulės, natūraliai džiovinti abrikosai, figos su kepintais lazdyno riešutais, mirkytais migdolų, anakardžių ar bertoletijų riešutais. Tik nepamirškite džiovintų vaisių ir riešutų nuplauti, o riešutus jaunesniems nei 3 metų vaikams ir susmulkinti.
- Jogurto, varškės ir vaisių desertai. Natūralus jogurtas ar varškė su vaisių ar uogų tyre, pavyzdžiui, avietėmis, bananais. Galima ir nusipirkti mažiau cukraus turinčių jogurtų, varškyčių.
- Vaisių tyrelės, kokteiliai. Maišykite daržoves, vaisius, uogas, bus labai skanu, galima pasirinkti ir ne visada vaikų mėgstamas daržoves (avokadus, saliero stiebus), jos tarsi pasislepia po vaisių ir uogų saldumu.
Kai pilvas susijungia su galva
Šią sąvoką vartoja vaikų gastroenterologai, kurie rugsėjo mėnesį dirba pasiraitoję rankoves. Vaikai, kurių adaptacija sunkesnė, būna labiau sudirgę, liūdnesni. Mūsų smegenys tampriai susijusios su virškinimo sistema. Stresas pablogina fizinę vaiko būklę, o viena iš pirmųjų nukenčia virškinimo sistema.
Atsiranda įvairiausių jos veiklos sutrikimų, kurie būdingi tiek vaikams, tiek suaugusiesiems, kuriems tenka, pavyzdžiui, pakeisti darbą ir priprasti naujame kolektyve. Adaptacijos periodu gali dingti apetitas arba atsirasti neadekvatus noras valgyti, skrandis ima „nevirškinti“, „suka“ pilvą, jį skauda. Ir visai nesvarbu, ar patyrėme ilgalaikį, ar trumpalaikį stresą, visi virškinimo organai į jį reaguoja.
Gali vėl kilti klausimas – kaip „užgrūdinti“ vaiko virškinamąjį traktą? Medikai pataria 2 savaites iki pokyčio, susijusio su mityba ir nepažintais mikrobais (atostogos, kelionės, išleidimas į darželį ar mokyklą), duoti vaikui gerųjų bakterijų. Gerosios bakterijos stiprina ne tik žarnyną, bet ir imunitetą.