
Rugsėjis vėl mus sugrąžina prie įprasto gyvenimo ritmo ir įprastos mitybos. Siūlome keletą dietistės Vaidos Kurpienės receptų, kurie puikiai tinka pradinukams (ir ne tik) įdėti į užkandžių dėžutes.
Juk norisi, kad užkandžiai būtų ne tik skanūs, bet ir vertingi, teikiantys kūnui reikalingų medžiagų.
Sūriniai daržovių keksiukai
Šie sūrio bei daržovių keksiukai – tai puikus pasirinkimas užkandžių dėžutės turiniui. Tinka tiek pradinukui, tiek ir paaugliui. O ir suaugusieji bus maloniai nustebinti suvalgę šį keksiuką su pasirinktų daržovių salotomis.
Juos galima valgyti tiek karštus, tiek ir kambario temperatūros. Jie kvepia sūriu, nėra sausi ir labai skanūs. Tad vaikas juos valgys su malonumu.
Šis receptas labai universalus ir tinkamas improvizuoti. Pasirinkę skirtingas daržoves, pavyzdžiui, šaldytus žirnelius ar įvairiaspalvę saldžiąją papriką, šaldytus kukurūzus, išgausite vis kitokį skonį.
Receptui reikės:
(12 vidutinio dydžio keksiukų):
250 g viso grūdo miltų (puikiai tinka sumalti pilno grūdo avižiniai dribsniai);
125 g čederio sūrio arba kito mėgstamo, tarkuoto;
10 v. š. pieno;
3 v. š. nesaldinto graikiško jogurto;
2 kiaušiniai;
2 a. š. kepimo miltelių (galima keisti jogurte užgesinta soda);
1 vidutinio dydžio cukinija, tarkuota;
1 vidutinio dydžio morka, tarkuota.

Gaminimo eiga:
- Įkaitiname orkaitę iki 180℃ temperatūros.
- Sutarkuotą morką bei cukiniją sudedame į švarų virtuvinį rankšluostį ir gerai nuspaudžiame vandens perteklių.
- Į dubenį sudedame visus ingredientus (išskyrus miltus ir kepimo miltelius) ir viską gerai išmaišome.
- Į gautą masę lengvai įmaišome miltų ir kepimo miltelių mišinį. Stengiamės tešlos neplakti, o lengvais judesiais viską sumaišyti.
- Paruoštą tešlą sudedame į kepimo formeles bei pašauname į orkaitę 20–25 minutėms. Kepimo laikas gali kisti, priklausomai nuo orkaitės nustatymų bei formelių dydžio. Visada naudokite medinį iešmelį patikrinti, ar kepinys iškepęs.
- Iškepus keksiukams, išimame juos iš kepimo formelių ir leidžiame jiems atvėsti ant metalinių grotelių.
- Valgome karštus ar kambario temperatūros.
Pastaba: geriausia keksiukus kepti silikoninėse formelėse, tada jie neprilimpa nei prie kepimo popieriaus, nei prie pasirinktų kepimo formelių.
Tofu spurgytės
Receptui reikės:
200 g kietojo tofu (sojos sūrio);
16 g mielių dribsnių;
2 šaukštų viso grūdo avižinių dribsnių arba avižinių miltų, sėlenų;
Raudonėlio, druskos ir česnakų granulių pagal skonį.
Gaminimo eiga:
Šakute sutriname tofu, sumaišome su likusiais ingredientais. Formuojame nedidelius rutuliukus. Kepame orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje 10–15 minučių, kol gražiai apskrunda.

Vištienos suktinukų iešmeliai
Receptui reikės:
225 g vidinių vištos krūtinėlių mėsos;
40 g morkos;
40 g jaunos cukinijos;
40 g pjaustyto svogūno;
1 didelės skiltelės česnako (jei mėgstate, gali būti ir daugiau);
1 mažo kiaušinio;
Žiupsnelio druskos bei pipirų;
Špinatų lapelių;
Lydyto sviesto kepimui,
Viso grūdo tortilijos;
Vieno kąsnio pomidoriukų;
Saldžiosios paprikos.
Gaminimo eiga:
Susmulkiname česnakus ir svogūnus. Smulkiai sutarkuojame morkas bei cukinijas.
Vištos krūtinėlių mėsą sudedame į virtuvinį kombainą ir susmulkiname. Galite naudoti mėsmalę.
Konsistencija turi būti kaip maltos mėsos.
Į susmulkintą mėsą sudedame paruoštas daržoves bei prieskonius, įmušame kiaušinį ir viską gerai sumaišome.
Iš gautos masės formuojame mini kamuoliukus ir lengvai apkepame su lydyto sviestu. Svarbiausia neperkepti, nes tada mėsa liks sausa ir sprangi.
Ruošiame iešmelius:

Viso grūdo tortilijos lakštą supjaustome siauromis juostelėmis.
Ant kiekvienos juostelės dedame po keletą špinatų lapelių bei paruoštą vištienos kamuoliuką ir susukame. Kartojame procesą, kol pagaminame užtektinai suktinukų pietų dėžutei.
Gautą suktinuką veriame ant medinio iešmelio, kartu su vieno kąsnio pomidoriukais bei paprikų gabaliukais.
Skanaus!
Donatos Jokšienės nuotraukos
Vaikumityba.lt – tai populiarios dietistės Vaidos Kurpienės tinklaraštis, skirtas mamai, tėčiui, seneliui, močiutei ar auklei, norintiems, kad jų vaikai maitintųsi sveikai. Jame rasite straipsnių apie vaikų mitybą ir receptų, padėsiančių gaminti ne tik sveikai, bet ir skaniai. Norintys patobulinti savo žinias gali rinktis susistemintą informaciją – e. seminarus vaikų mitybos klausimais arba kūdikių papildomo maitinimo ir vaikų iki 3 metų suderintos mitybos planus su patarimais ir konkrečiais receptais.
Naujienomis dalinamasi ir „Vaikų mityba“ feisbuko puslapyje: facebook.com/vaikumityba/