Tęsiame pažintį su mamomis-maisto tinklaraštininkėmis, kurioms esame dėkingos už idėjas ir motyvaciją. Sutikite, kartais perskaitytas įdomus receptas užkuria vidinį varikliuką imti ir pagaminti! Šį kartą mūsų viešnia – Vaida Sabaitienė, kurianti tinklaraštį „Mamos virtuvės paslaptys“. Vaidos mūzos – sūnūs Atas ir Simas.
Žodis Vaidai.
Mano specialybė – inžinierė, šiuo metu dirbu kelių projektavimo įmonėje. Maisto tinklaraštis yra mano aistra ir hobis. Gamindama ir eksperimentuodama atsipalaiduoju ir pamirštu visus rūpesčius. Man gaminimas kaip meditacija. Manau kiekvienam žmogui labai svarbu atrasti tą veiklą, kuri atpalaiduoja.
Kiek save pamenu, gaminu nuo mokyklos laikų. Mano mamytė vis prašydavo, kad iškepčiau blynus, nes man jie pavyksta skanesni. Ir dabar grįžusi pas tėvelius dažniausiai gaminu aš, norisi juos palepinti, kad paragautų naujų skonių.
Mano maisto tinklaraštis atsirado, kai auginau savo mažąjį Simą. Labai trūko saviraiškos. Ir vieną dieną nusprendžiau, kad receptais noriu dalintis su kitais. Dalinuosi tokiais receptais, pagal kuriuos gaminti lengva, ilgai netrunka ir patiekalai yra sveiki. Stengiuosi, kad mano berniukų mityba būtų kiek įmanoma visavertiškesnė.
Kai buvo kūdikiai, gaminau tik iš ekologiškų produktų. Pasisekė, nes mano tėveliai patys augina daržoves, tai man jų rudens derlius būdavo kaip išsigelbėjimas, visiškai rami gamindavau vaikams. Ekologiškos jautienos, triušienos gaudavau iš tetos. Ir dabar stengiuosi pirkti kuo geresnės kokybės maisto produktus, bet labai savęs nespaudžiu. Gamindama naudoju minimaliai druskos ar cukraus, o prieskonius labiausiai mėgstu natūralius.
Mano vaikai, kaip ir daugelis, mėgsta blynus, makaronus. Tad juos gamindama įdedu kiek galiu naudingų maisto produktų. Pavyzdžiui, kepdama blynus į tešlą įmaišau varškės, įtarkuoju obuolį ar kokią daržovę, naudoju 50/50 kvietinių ir avižinių miltų. Tokius blynus vaikai valgo puikiai, o nauda daug didesnė.
Kaip ir dauguma vaikų, manieji nelabai draugauja su daržovėmis, todėl teko imtis įvairių gudrybių. Pačioje pradžioje naudojau daržovių miltelius, kurie mane gelbėjo, dabar užtenka smulkiai supjaustyti, bet ne visada šis planas pasiseka. Daržoves berniukai mėgsta labiau šviežias, o ne termiškai apdorotas. Didysis Atas stengiasi valgyti kuo sveikiau, kas man labai patinka, o mažasis labiau linkęs prie saldumynų, tad tenka derėtis ir tartis. Labai nenorėčiau tokių dalykų, kai namie vaikai negauna jokio saldumyno, o svečiuose ar gimtadieniuose tik juos ir valgo saujomis. Esu bandžiusi tokį metodą, kai saldumynus vaikai gauna vieną kartą per savaitę, pvz.: šeštadienį, tada gali valgyti saldainių tiek, kiek nori. Po antro saldaus šeštadienio saldainių likdavo vis daugiau ir daugiau. Galbūt reikės ir vėl pratęsti šią tradiciją.
Visus patiekalus, išskyrus saldžius, gaminu sugalvojusi pati. Kai valgome kavinėje ir labai patinka kažkoks patiekalas, stengiuosi atkartoti namie. O gaminu iš to, ką turiu šaldytuve! Tikrai galima improvizuojant iš maisto produktų likučių pasigaminti be galo skanų patiekalą.
Varškės desertas su obuoliais
Tai labai paprastas ir lengvas receptas, gaminu kartu su vaikais, nes jie irgi nori prisidėti prie maisto gaminimo.
Jums reikės:
200 g varškės
1 didelio kiaušinio
130 g miltų
1 a. š. kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
2 nedidelių obuolių
2 a. š. cinamono
2 v. š. cukraus
Gaminimas:
Obuolius nulupame ir supjaustome griežinėliais.
Dedame į indą, beriame 1 v. š. cukraus ir cinamoną, išmaišome.
I dubenį dedame varškę, kiaušinį, druską ir 1 v. š. cukraus, gerai viską ištriname su šakute.
Beriame miltus su kepimo milteliais ir rankomis išminkome tešlą. Tešla neturi lipti prie rankų.
Gautą masę padaliname į dvi lygias dalis.
Ant kepimo popieriaus iškočiojame du apskritimus. Gaminsime du desertus.
Ant kiekvieno apskritimo dedame obuolių griežinėlius, palikdami apie 2 cm tarpą nuo krašto.
Kai išdėliojame obuolius, gražiai rankomis užlenkiame kraštus.
Šauname į įkaitintą iki 180°C orkaitę ir kepame apie 30–40 min.
Iškepusius desertus atvėsiname ir ragaujame.
Kokosinis desertas su mangu ir pasifloromis
Šį desertą valgome visa šeima, jį ypatingai mėgsta mano mažasis Simas.
Jums reikės:
400 ml kokosinio gėrimo (skardinės)
8 v. š. ispaniškojo šalavijo (chia) sėklų
1 mango
4 pasiflorų
4 v. š. klevų sirupo
Gaminimas:
Į indą supilame kokosų gėrimą.
Suberiame sėklas, gerai viską išmaišome ir dedame į desertinius indelius. Maniškiai buvo didesni, todėl paskirsčiau į keturis indelius.
Statome į šaldytuvą, kad sustingtų apie 30 min.
Mangą nulupame ir supjaustome nedideliais kubeliais.
Mangą dedame ant sėklų su kokosų gėrimu.
Kiekvienos pasifloros turinį sudedame ant mango, pašlakstome klevų sirupu.
Galima ragauti iš karto, galima dar palaikyti šiek tiek šaldytuve.
Moliūgo keksiukai
Jums reikės:
250 ml (vieno puodelio) miltų
80 g cukraus
80 ml aliejaus
210 ml moliūgų tyrės
2 vnt. kiaušinių
1/2 a. š. vanilės
1 a. š. malto imbiero
1 a. š. cinamono
1 a. š. sodos (nugesintos actu)
1/2 a. š. druskos
1 obuolio
Gaminimo eiga:
Dubenyje gerai išplakame kiaušinius su cukrumi.
Pilame aliejų, išplakame.
Dedame moliūgų tyrę bei vanilę ir išmaišome.
Atskirame dubenėlyje sumaišome visus likusius sausus produktus. Suberiame juos į tešlą bei atsargiai išmaišome. Svarbu nepermaišyti tešlos, nes tada keksiukai neiškils.
Įkaitiname orkaitę iki 180°C laipsnių temperatūros.
Į 12 keksiukų formas sudedame popierinius keksiukų krepšelius. Vienodai paskirstome tešlą formelėse.
Obuolį perpjauname į keturias dalis ir supjaustome smulkiais griežinėliais.
Sudedame ant keksiukų. Šis papuošimui būdas labai geras, gražiai atrodo ir nereikia jokių riebių glajų.
Kepame maždaug 20–22 minutes.
Ar keksiukai jau iškepę, tikriname mediniu pagaliuku.
Atvėsiname ant grotelių ir ragaujame!
Traškūs obuoliukai
Sveikas ir labai skanus užkandis. Puikiai tinkantis mokyklinukams į priešpiečių dėžutę.
Jums reikės:
1 obuolio
1 kiaušinio
1 v. š. cukraus
1 v. š. cinamono
kukurūzų dribsnių
Gaminimas:
Iš obuolių išimame viduriuką ir supjaustome griežinėliais.
Kukurūzų dribsnius susmulkiname. Aš sudedu į maišelį ir kočėlu susmulkinu.
Cukrų su cinamonu sumaišome.
Kiaušinį išplakame.
Turime tris indelius. Imame obuolį, apvoliojame cukruje su cinamonu, pamirkome kiaušinio plakinyje ir dedame į dribsnius.
Obuolių griežinėlius dedame į skardą, ir kepame orkaitėje 180°C apie 30 min., kepimo laikas priklauso nuo obuolio griežinėlių storumo.
Leidžiame šiek tiek atvėsti ir triauškiname.