Jei susilaukėte vaiko, vadinasi, turite ir savo restoraną. Šiame restorane neįtikėtinai jautriai atliepiami kliento poreikiai, o patiekalus išskirtinai gamina pats šefas. Taip, tai mamos restoranas. Tęsdami pažintį su mamomis-maisto tinklaraštininkėmis, šį kartą kalbiname tinklaraščio „Mamos restoranas“ kūrėją Ingą Švelnienę. Inga su šeima gyvena Ispanijoje.
Pirmiausia skaitykite Ingos istoriją, o tada išbandykite jos restorano patiekalus.
Trumpai apie save
Mano profesija su maisto gamyba neturi nieko bendro, esu baigusi verslo vadybos studijas ir daug metų dirbau personalo valdymo, pardavimų bei rinkodaros srityse. Prieš 5 metus sukūriau instagramo paskyrą @mamosrestoranas, nes norėjau vienoje vietoje turėti mūsų šeimos mėgstamus receptus bei slapta vyliausi, kad dukros irgi mieliau gamins, kai receptai bus pateikti joms priimtinesne forma (Deimantei 16 m., Gabrielei 14 m.).
Prieš kelerius metus metų nusprendžiau, kad jau laikas ir tinklaraščiui https://mamosrestoranas.lt, nes jame galima dar patogiau rasti receptus. Vėliau mamosrestoranas atsirado feisbuke ir tiktoke, gal kada nors receptai bus išleisti ir kaip knyga.
Anksčiau tinklaraštis buvo tik hobis, bet pastaruoju metu vis daugiau pasineriu į šią veiklą, kuriu receptus, fotografuoju bei filmuoju pagal klientų užsakymus.
Dukros yra pagrindinės tinklaraščio įkvėpėjos, ir jei ne jos, kažin ar dabar turėčiau šį mėgstamą užsiėmimą.
Kodėl mamos restoranas
Kai dukros kartais prašydavo važiuoti kur nors papietauti, visada juokais sakydavau, kad šiandien pietausime mamos restorane. Taip ir gimė pavadinimas. Suprantu, kad per drąsu vadintis restoranu, bet kodėl gi ne? Kasdien pietums dengiu stalą – būtinai tiesiu staltiesę ar bent jau medžiaginius stalo padėkliukus, taip turime galimybę nors kartą per dieną visi kartu susėsti prie stalo ir susikurti mažą šventę.
Man svarbiausia, kad maistas būtų ne tik skanus, bet ir maistingas, gražus bei spalvingas. Suvalgyti vaivorykštę – tai pagrindinė mintis, kuria vadovaudamasi gaminu patiekalus. Kuo daugiau spalvų ir skirtingų produktų, tuo daugiau naudos mūsų organizmui.
Kai gimsta vaikas, nebegali valgyti bet ką
Nebuvau iš tų žmonių, kurie gali valandų valandas praleisti virtuvėje. Nors mama ir močiutė visada daug gamino, aš nejaučiau didelio malonumo suktis virtuvėje. Prieš 16 metų gimus dukrai supratau, kad nebeturiu teisės valgyti bet kada, bet kokį maistą, – taip prasidėjo draugystė su maisto gamyba. Daug skaičiau, domėjausi, kaip mityba daro įtaką mūsų savijautai bei sveikatai. Suvokimas, kad patys save sukuriame, kad esame tai, ką valgome, išties yra sukrečiantis.
Nuolat ieškau sveikesnių alternatyvų, stengiuosi, kad maiste būtų kuo mažiau cukraus, kvietinių miltų bei perdirbto maisto, tad ne visada lengva įtikti visų skoniui, ypač kai namuose auga paauglės. Nedemonizuoju jokio maisto, tiesiog vis primenu sau ir dukroms, kad verta pagalvoti, ko tikimės valgydami vienokį ar kitokį maistą. Juk tai, kaip jaučiamės, didele dalimi priklauso nuo mūsų mitybos.
Dukras nuo mažumės pratinau prie sveikesnės mitybos. Vis stengdavausi pasiūlyti daržovių, tarkime, papjaustydavau ir padėdavau ant stalo vaisių, uogų ar daržovių arba važiuojant namo iš darželio ar būrelių turėdavau šiaudeliais pjaustytų morkų, agurkų ar mažų pomidoriukų. Dažnai tekdavo atlaikyti nepasitenkinimo tiradą, bet stovint spūstyse mano pasiūlymas dažniausiai būdavo priimtas.
Auga vaikai, auga receptai
Natūralu, kad augant dukroms, keitėsi ir receptai, juk jos visada buvo pagrindinės maisto kritikės. Patiekaluose atsirado daugiau prieskonių bei įvairesnių daržovių. Būdamos mažos, dukros buvo labai išrankios maistui ir atsisakydavo net paragauti, jei išvaizda nepatikdavo. Tuomet pradėjau patiekti maistą atskirai, t.y. nemaišydavau produktų. Ant stalo po truputį atsirado daug lėkštelių su skirtingomis daržovėmis, nustojau gaminti troškinius ir salotas (manau, dažna mama yra susidūrusi su 1–2 metų vaikų isterija, kad agurkas buvo prisilietęs prie pomidoro). Augdamos dukros po truputį pradėjo valgyti daugiau įvairesnio maisto. Be to, pastebėjau, kad svarbu nepasiduoti, nes kas vieną dieną neskanu, kitą dieną jau gali tapti mėgstamiausiu patiekalu. Ir atvirkščiai. O dabar mūsų namuose yra ir troškinių, ir salotų. Beje, salotas dukros visada mieliau valgo, jei jose papildomai yra ir uogų ar vaisių.
Gana sunkiai mūsų šeimoje prigijo lęšių bei avinžirnių patiekalai, dukroms jie iki šiol nėra mėgstamiausi. Bet stengiuosi, jog mityba būtų kuo įvairesnė, todėl ieškome kompromisų. Ir jeigu vieną dieną pietums lęšių troškinys, kitą dieną bus dukrų ypač mėgstamas patiekalas. O tokie yra keli: troškinti kukuliukai su bulvių koše, paelija, troškinta vištiena, na ir, žinoma, blynai.
Sezoniniai receptai
Receptų atsiradimą tiesiogiai lemia sezoniškumas. Kartą per savaitę perku sezonines daržoves bei vaisius turguje. Prieš eidama apsipirkti, susidarau maisto planą, bet pasilieku vietos ir improvizacijoms. Gana dažnai nutinka taip, kad galvoje gimsta idėja, tam tikras produktų derinys, tuomet lieka tik įgyvendinti. Dar vienas triukas, kurį irgi taikau, tai suvedu į guglo paiešką produktus, kuriuos turiu ar reikia skubiai sunaudoti, ir pažiūriu, kokių patiekalų galima iš jų sukurti. Mėgstu idėjų ieškoti įvairiomis kalbomis, nes ypač įdomu atrasti naujus skonius.
Paprastai gaminu šeimai, patiekiu ir iškart nufotografuoju. Jeigu turiu daugiau laiko, tuomet panaudoju įvairias dekoracijas, kad nuotraukos ir vaizdo įrašai atrodytų patraukliau.
Žinoma, jeigu kuriu receptus klientams, tuomet analizuoju, lyginu, bandau skirtingus variantus, kol šeima patvirtina, kad receptas vertas dėmesio. O tokių receptų fotografavimas bei filmavimas gali užtrukti ir keletą valandų.
„Mamos restoranas“ vaišina
AVINŽIRNIŲ TROŠKINYS SU ŠPINATAIS
INGREDIENTAI
1 poras (arba svogūnas)
4 skiltelės česnako
1 morka
2 šaukštai pomidorų pastos
prieskoniai: druska, pipirai, garam masala, aitrioji paprika, saldžioji paprika, ciberžolė
2–3 stiklinės virtų avinžirnių
1 pomidoras
šviežių ar šaldytų špinatų
1 stiklinė sultinio (arba vandens)
½ stiklinės kokosų pieno
GAMINAME
Keptuvėje su šaukštu ar dviem ypač tyro alyvuogių aliejaus kelias minutes pakepiname nedideliais gabalėliais pjaustytą porą. Beriame druskos.
Dedame smulkintą česnaką, pakepiname minutėlę.
Suberiame kubeliais pjaustytą morką. Galime įpilti šlakelį vandens.
Dedame pomidorų pastą, beriame prieskonius, išmaišome ir patroškiname keletą minučių. Prieskonius naudokite tokius, kokius mėgstate. Man patinka būtent garam masala prieskonių mišinys, taip pat įberiu vos vos aitriosios paprikos.
Suberiame virtus (ar konservuotus avinžirnius), kubeliais pjaustytą pomidorą bei špinatus, įpilame stiklinę sultinio (ar vandens). Patroškiname keletą minučių.
Pilame kokosų pieną ir dar truputį patroškiname. Lai kokosų pienas negąsdina, – nuo tokio nedidelio kiekio kokoso nesijaučia, bet troškiniui jis suteikia malonaus švelnumo. Jeigu mėgstate, galite įpilti ir daugiau.
Dažniausiai valgome su rudaisiais ryžiais bei daržovėmis.
VIŠTIENOS KUKULIAI SU DARŽOVĖMIS
INGREDIENTAI
600 g vištienos šlaunelių mėsos
1 nedidelė cukinija
1 morka
2 šaukštai virtų rudųjų ryžių (nebūtina)
1 kiaušinis
sauja tarkuoto kietojo sūrio
sauja šviežių petražolių lapelių
⅓ a. š. druskos
1 a. š. džiovintų česnakų miltelių
1 a. š. džiovintų svogūno miltelių
½ a. š. kalendros
½ a. š. baziliko
½ a. š. raudonosios saldžiosios paprikos
žiupsnelis ciberžolės, maltų juodųjų pipirų ir kumino
Iš šio kiekio išeina pilna skarda kukuliukų (42 vnt.)
GAMINAME
Vištienos šlaunelių mėsą be odelės supjaustau nedideliais gabalėliais (maždaug 2–3 cm) ir sudedu į kombainą su S formos peiliuku. Pasmulkinu beveik iki faršo konsistencijos.
Per smulkesnę burokinę tarką sutarkuoju cukiniją ir palieku kiaurasamtyje nuvarvėti. Nuspaudžiu skystį.
Morką irgi sutarkuoju.
Į kombainą sudedu visus ingredientus ir sutrinu iki daugmaž vientisos masės. Nereikia persistengti.
Jeigu namuose yra „maisto inspektorių“, cukiniją galima nuskusti, o morkos nedėti.
Į kepimo skardą tiesiu kepimo popierių, šiek tiek patepu aliejumi.
Suformuoju kukuliukus, išdėlioju skardoje, dar vos vos pašlakstau aliejumi ir dedu į iki 200°C įkaitintą orkaitę. Kepu 25 min.
Jeigu norisi, iškepusius kukuliukus visada dar galima patroškinti.
Padažą gaminu štai taip:
Į įkaitintą keptuvę pilu 2 šaukštus ypač tyro alyvuogių aliejaus, dedu šaukštą miltų (naudoju pilno grūdo ryžių arba speltos miltus). Tuomet nuolat maišydama pakepinu apie minutę.
Po truputį pilu sultinį į keptuvę, nuolat maišau, kad susidarytų vientisas padažas. (Naudoju naminį sultinį arba 2 puodeliuose karšto vandens ištirpinu sultinio kubelį).
Į padažą sudedu orkaitėje iškeptus kukuliukus, uždengiu ir patroškinu porą minučių.
AVIŽINIS OBUOLIŲ IR KRIAUŠIŲ PYRAGAS SU VARŠKE
INGREDIENTAI
200 g avižinių miltų
100 g migdolų miltų
50 g cukraus
150 g šalto sviesto
50 g avižinių dribsnių
400 g varškės
80 g cukraus
6 obuoliai
4 kriaušės
1 šaukštelis cinamono
Sauja migdolų drožlių
Pyragą sluoksniuosime. Pirmiausia apatinė trupinių masė, tada varškė, ant viršaus obuoliai ir kriaušės ir tada trupiniai su avižiniais dribsniais.
Iš šio kiekio išeis gana didelis drėgnas bei kvapnus pyragas, jis šaldytuve laisvai gali būti iki 5 dienų.
GAMINAME
Dubenyje sumaišau avižinius miltus su migdolų miltais bei cukrumi.
Sudedu nedideliais gabalėliais pjaustytą šaltą sviestą ir greitai pirštais maišau su miltais. Masė turėtų išeiti kaip šlapio smėlio.
Į kitą dubenį atidedu 1/3 masės ir į ją pirštais įmaišau avižinius dribsnius.
Varškę išplaku su kiaušiniais ir cukrumi (dažniausiai trintuvu, kad išeitų kreminė konsistencija).
Obuolius bei kriaušes nulupu, išimu sėklalizdžius, supjaustau plonomis riekelėmis.
Į kepimo indą sudedu 2/3 trupinių masės. Pirštais ir delnu suspaudžiu bei sulyginu.
Užpilu varškę, tolygiai paskirstau.
Sudedu obuolius, pabarstau cinamonu. Sudedu kriaušes.
Rankomis šiek tiek paspaudžiu visą pyragą.
Tuomet ant viršaus pabarstau atidėtą 1/3 trupinių masės.
Tada papuošiu migdolų drožlėmis.
Dedu į iki 190°C įkaitintą orkaitę. Įdėjusi pyragą, kaitrą sumažinu iki 180°C ir kepu apie valandą.
Iškeptą pyragą palieku visiškai atvėsti ir laikau šaldytuve. Mums skaniausias jis praleidęs naktį šaldytuve.
OBUOLIŲ TRUPINIUOTIS SU ŠILAUOGĖMIS
INGREDIENTAI
6 obuoliai
150 g šilauogių (gali būti ir šaldytos)
žiupsnis cinamono
citrinos žievelė (nutarkuota)
1/2 citrinos sulčių
TRUPINIAI:
100 g smulkintų riešutų (migdolų, lazdynų)
100 g avižų miltų
30 g avižinių dribsnių
20 g maltų moliūgų sėklų
40 g rudojo cukraus
70 g ypač tyro alyvuogių aliejaus (galima keisti šaltu sviestu)
1/2 a. š. burokėlių miltelių (nebūtina)
GAMINAME
Visus trupiniams skirtus ingredientus sumaišau.
Supilu aliejų arba sudedu šaltą gabaliukais supjaustytą sviestą ir pirštais sumaišau, kol išeina kažkas panašaus į trupinius.
Obuolius nulupu bei supjaustau kubeliais.
Į indą sudedu supjaustytus obuolius, citrinos žievelę, išspaudžiu citrinos sulčių, užbarstau cinamono.
Uogas supilu ant obuolių.
Trupinius sudedu ant obuolių bei uogų.
Dedu į įkaitintą 180°C orkaitę ir kepu ~40 min
Paprastai šį trupiniuotį kepu, kai yra pernokusių vaisių, tad obuolius galima drąsiai keisti kitais sezoniniais vaisiais. Skanu ir kriaušės, ir persikai. Uogas irgi keiskite tokiomis, kokias turite.
Skanaus!
Susiję straipsniai