Viltei, kuriai dabar pusantrų metų, tikrai pasisekė. Jos mama Marija – profesionali virėja, o gimus dukrai pradėjo kurti receptus kūdikiams, kuriais dalinasi paskyroje @marijazili.
Kad kūdikių receptai aktualūs daugybei mamų, įrodo paskyros lankomumas – beveik 25 000 sekėjų!
Pasakoja Marija:
Nuo mažens sukiojausi virtuvėje padėdama mamai. Būdama 11 metų jau mokėjau pasigaminti virtinukus, tad nieko nuostabaus, kad mano profesija – virėja, ir jau po 8 mėnesiu grįšiu į savo mylimą darbą. Šiuo metu esu motinystės atostogose, tad kuriamas instagrame tinklaraštis yra daugiau laisvalaikio užsiėmimas, bet kartu ir didelis darbas. Tinklaraščiui jau 4 metai, o taip rimčiau pradėjau rašyti kokius 2 metus, kai laukiausi. Pagalvojau, kodėl gi neparodžius žmonėms tai, ką moku geriausiai. Ir kartu padėti nesukti galvos, ką pasigaminti šiandien.
Pirmas mano įkeltas receptas, kiek pamenu, buvo kokosiniai varškėtukai.
2021 metais gimus Viltei, į galvą šovė idėja, kad kai prasidės papildomas kūdikio maitinimas, būtinai savo tinklaraštyje dalinsiuosi maisto idėjomis. Augant Viltei, auga ir receptų idėjos, nes kuo dukra vyresnė, tuo daugiau produktų galima įtraukti į jos maisto racioną. Dukrytė yra didžioji degustuotoja. Jeigu patiekalas jai nepatinka, aš jo neįkeliu į tinklaraštį.
Kai pradėjau dalintis mažylės dienos meniu, sulaukiau daug dėmesio ir prašymų dalintis dar dažniau. Supratau viena – mamoms didelis galvos skausmas, ką pagaminti mažyliui, apie tai per mažai informacijos ir receptų.
Malonus sutapimas, kad mano dukrytė – kūdikis „valgiukas“, todėl jai daug kas patinka. Štai jos mėgstamiausi patiekalai:
- Varškės virtinukai su avietėmis viduje.
- Naminės vištienos dešrelės.
- Rikotos apkepėlė su vaisiais.
- Avižų košė su ispaniškojo šalavijo (chia) sėklomis ir cukinija.
Mano požiūris į mažų vaikų mitybą yra visiškai paprastas – didžiausią įtaką vaiko valgymui turi tėvai, o jie skirstomi į dvi grupes: vieni nori, kad vaikai būtų maitinami sveikais produktais, o kiti – kad vaikai pavalgytų ir būtų sotūs.
Marija pasidalino mėgstamiausiais Viltės patiekalų receptais.
Virtinukai su avietėmis mažyliams nuo ~7 mėnesių
Galima duoti, jeigu vaikui į maisto racioną jau įvesti tokie alergenai, kaip kiaušinis, varškė bei, aišku, jei vaikutis moka kramtyti.
Jums reikės:
- 300 g netrintos varškės
- 1 kiaušinio
- Šiek tiek cukraus arba bet kokio kito saldiklio, o jei gaminsite sau, berkite ir vanilinio cukraus
- 1 v. š. miltų
- Aviečių įdarui (galite naudoti ir kitas uogas, bet man su avietėmis skaniausia!)
- Kukurūzų krakmolo apvoliojimui
Gaminame:
- Varškę sudedame į indą, mušame kiaušinį, beriame cukrų arba bananą (jeigu naudosite jį, prieš tai sutrinkite).
- Beriame miltus ir viską išmaišome.
- Imame nedidelį kiekį tešlos, padarome blyną, įdedame plautą avietę ir formuojame rutuliuką.
- Rutuliukus pavoliojame krakmole ir metame virti į verdantį vandenį.
- Kai virtinukai iškyla į paviršių, paverdame dar 1–2 minutes.

Naminės vištienos dešrelės
Tinka duoti vaikams nuo 8 mėnesių, jeigu jau įvedėte tokius alergenus, kaip kiaušinis.
Jums reikės:
- 300 g vištienos filė
- 1 kiaušinio
- ½ mažo svogūno
- 50 g brokolio – virto arba šaldyto ir atšildyto
- 10 g sviesto
- 70 g tarkuotos cukinijos
- Krapų (kai neturiu šviežių, dedu šaldytus)
- Prieskonių – jų berkite kokius naudojate, aš dedu druskos, persilado, raudonos saldžiosios paprikos miltelių. Atminkite, kad kūdikiams druska nerekomenduojame iki metukų!
Gaminame:
- Virtus brokolius, sviestą, svogūną ir cukiniją dedame į smulkintuvą ir susmulkiname. Išimame.
- Į smulkintuvą dedame vištieną, įmušame kiaušinį ir sumalame iki vientisos masės.
- Sumaišome smulkintą vištieną ir daržoves, beriame prieskonius, smulkintus krapus, išmaišome ir dedame į dešrelių formelę. Uždengiame ir dedame garintis į garintuvą. Jei neturite garintuvo, į keptuvę įpilkite vandens, įdėkite formą ir uždenkite dangčiu – dešrelės išsigarins.
- Gariname 15–20 minučių.

Dviejų ingredientų varškės apkepėlė
Labai minkštas tirpstantis burnoje bei tobulos tekstūros apkepas patiks ne tik mažiems, bet ir dideliems.
Jums reikės:
-
- 3 kiaušinių
- 120 g 9% netrintos varškės
- Žiupsnelio druskos, galima ir cukraus, jeigu jau naudojate
Gaminame:
- Visus ingredientus dedame į indą ir sutriname iki vientisos masės.
- Sutepame formeles sviestu arba aliejumi.
- Supilame masę į formeles.
- Dedame garintis į garintuvą 10 min. (kol viršus bus jau sustingęs). Jei neturite garintuvo, į keptuvę įpilkite vandens, įdėkite formą ir uždenkite dangčiu – apkepėlė puikiai išsigarins.
Dviejų ingredientų varškės apkepėlė
Burokėlių lietiniai su varške
Tiks mažyliams nuo 8–9 mėnesių, jeigu jau įvedėte visus alergenus, esančius recepte. Vietoje varškės galima naudoti jūsų pasirinktą įdarą.
Jums reikės:
- 1/2 vidutinio virto burokėlio
- 1 kiaušinio
- Cukraus, druskos – po nedidelį žiupsnelį, kai gaminate vyresniems, nes vaikams iki metų nerekomenduojama duoti
- 100 ml pieno
- 1 a. š. lydyto sviesto
- 4 v. š. miltų
Gaminame:
- Burokėlį, kiaušinį bei prieskonius sutriname iki vientisos masės.
- Dedame lydytą sviestą, pilame pieną, suplakame, beriame miltus ir išmaišome.
- Kepame keptuvėje, patepę ją lydytu sviestu. Iš šios masės išeina 3 lietiniai.
- Blynukus ištepame varške su avietėmis ir susukame.

Skanaus!