Receptų kūdikiams nėra daug, nes „ką čia sugalvosi iš banano ir brokolio“. Su tuo pasiginčytų tinklaraščio „Zuikio receptai“ autorė Jolanta, kuri sukūrė daug gurmaniškų receptų kūdikiams. Iš pradžių jie buvo skirti sūnui Matui, vėliau – dukrytei Militai.
Dalinamės receptais, kurie tinkami kūdikiams nuo 6 mėnesių.
Bendri Jolantos patarimai:
Gamindami tyreles ir kitą maistą kūdikiams, venkite druskos, nenaudokite cukraus ar kitų nenatūralių priedų. Visada stebėkite savo kūdikio reakciją į naujus maisto produktus ir įsitikinkite, kad produktai yra tinkamos temperatūros ir tinkamai paruošti.
Receptų, tinkamų kūdikiams nuo 6 mėnesių, rasite čia
Žiedinių kopūstų tyrelė su vištiena ir sviestu
Ši tyrelė lengvai virškinama, joje daug baltymų ir vitaminų, kurie būtini kūdikio augimui ir vystymuisi. Žiedinis kopūstas tyrelę praturtina skaidulomis ir vitaminais, o vištiena – puikus baltymų šaltinis. Sviestas (rekomenduojamas vartoti nuo 7 mėnesių) prideda švelnumo.
Šis receptas puikiai tinka papildomo maitinimo pradžioje, susipažinus su kiekvienu ingredientu atskirai ir, žinoma, vėlesniais laikotarpiais.
Reikės:
100 g žiedinio kopūsto
100 g vištienos filė
1 šaukštelio sviesto
Gaminame:
- Nuplaukite žiedinį kopūstą, nupjaukite kietąją dalį ir sudėkite į garų puodą.
- Supjaustykite vištienos filė smulkiais gabalėliais. Įdėkite vištienos gabalėlius į garų puodą kartu su kopūstu. Uždenkite. Garinkite apie 15–20 minučių, kol kopūstas taps minkštas.
- Į maisto smulkintuvą sudėkite visus ingredientus ir trinkite iki norimos konsistencijos. Jei norisi skystesnės tyrelės, – įpilkite papildomo skysčio (garintuve likusio vandens, mamos pieno ar pieno mišinio).

Šilauogių ir kokosų pieno tyrelė
Ši tyrelė yra ne tik skani, bet ir pilna kūdikiui svarbių maistinių medžiagų. Šilauogės turi daug vitamino C, vitamino K, folio rūgšties, mangano, skaidulų bei antioksidantų.
Šilauogių ir kokosų pieno tyrelė tinkama kūdikiams nuo 6 mėnesių, jau pradėjusiems papildomo maitinimo kelionę.
Reikės:
1/2 puodelio kokosų pieno iš skardinės
1/2 puodelio šilauogių (šaldytų arba šviežių)
Vandens (jei norėsis skystesnės konsistencijos)
Gaminame:
Jei naudojate šviežias šilauoges, – būtinai jas nuplaukite. Šilauoges ir kokosų pieną sudėkite į trintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės. Jei norėsis skystesnės tekstūros, – įpilkite vandens.

Lašišos tyrelė su saldžiosiomis bulvėmis ir paprikomis
Maistinga lašišos tyrelė su saldžiosiomis bulvėmis ir paprikomis tiks kūdikiui nuo 6 mėnesių, paragavusiam kiekvieno ingrediento atskirai. Salstelėjusio ir labai švelnaus skonio tyrelė patiks daugeliui mažylių. Tai puikus pasirinkimas dienos pietums, tinka šaldyti ir vartoti vėliau.
Ingredientų kiekius visada koreguokite pagal save ir savo mažylį.
Reikės:
150 g lašišos filė be kaulų ir odos
1/2 saldžiosios bulvės, nuluptos ir supjaustytos kubeliais
1/6 paprikos, su išimtomis sėklomis
baziliko prieskonių
1/2 puodelio skysčio (mamos pieno, pieno mišinio)
Gaminame:
- Užvirinkite vandenį (vandens turi būti apie 5 cm). Į garintuvo krepšelį sudėkite bulvę, papriką, krepšelį uždėkite ant verdančio vandens ir uždenkite dangčiu. Po 5 minučių įdėkite lašišos gabalėlį. Visus ingredientus dar pagarinkite 5–7 minutes arba tol, kol bulvė suminkštės. Nukelkite nuo ugnies ir leiskite šiek tiek atvėsti. Nulupkite odelę nuo paprikos.
- Visus ingredientus suberkite į trintuvą ir 1–2 minutes trinkite iki norimos tekstūros. Jei reikia skystesnės tekstūros, – įpilkite daugiau skysčių.

Mangų tyrelė su šalavijo sėklomis
Mango tyrelė su šalavijo (čija) sėklomis – puikus receptas mažiesiems valgytojams. Gardi, be pridėtinio cukraus ir įvairinanti kūdikio mitybą. Ji tinka paskaninti ir avižų, kuskuso, bolivinių balandų ar kukurūzų košę.
Prieš supažindindami kūdikį su mango vaisiumi, turėtumėte įvertinti, kad šis vaisius priklauso tai pačiai augalų šeimai kaip anakardžiai, pistacijos, nuodingosios gebenės, nuodingasis ąžuolas ir nuodingasis žagrenis. Jei šeimoje yra šiems augalams ar produktams alergiškų žmonių, dėl vaisiaus vartojimo pasitarkite su vaiko gydytoju.
Reikės:
1 mango (supjaustyto gabalėliais)
1 a. š. šalavijo sėklų
Gaminame:
- Jei vaisius nėra labai minkštas, tada jį apvirkite. Užvirinkite vandenį (vandens turi būti apie 5 cm). Į garintuvo krepšelį suberkite mango vaisiaus gabalėlius ir virkite apie 10 minučių, kol vaisius suminkštės.
- Sutrinkite mango vaisių ir įmaišykite šalavijo sėklų. Jei norite skystesnės tyrelės, įpilkite daugiau skysčio.

Lašišos tyrelė su mangais ir ryžiais
Lašišos tyrelė su mangais ir ryžiais – paprastas, tačiau neprastas pasirinkimas kūdikiams, susipažinusiems su kiekvienu ingredientu atskirai. Receptus diktuoja tai, kokį ingredientą sugebu nupirkti ūkininkų turgelyje, kokio vaisiaus/daržovės sezonas ar kokiam produktui akcija šią savaitė. Taip buvo ir su mangu. Nusipirkau didelį ir sultingą vaisių, iš kurio sutryniau net kelias tyreles kūdikiui. Lašišos tyrelė su mangais ir ryžiais patiks mažyliams, o paragauti ją verta dėl šių priežasčių:
1. Omega-3 riebalų rūgštys: Lašišos yra puikus omega-3 riebalų šaltinis, ypač DHA ir EPA, kurios yra svarbios kūdikio smegenų vystymuisi ir aktyviam nervų sistemos funkcionavimui.
2. Baltymai: Lašišoje yra aukštos kokybės baltymų.
3. Geležis: Lašišose yra geležies, kuri svarbi prevencijai nuo geležies trūkumo anemijos.
4. Vitaminai ir mineralai: Mangai ir ryžiai taip pat suteikia kūdikiui reikalingų vitaminų ir mineralų, tokių kaip vitaminas C, vitaminas A, folio rūgštis ir kitos maistingosios medžiagos.
5. Skaidulos: Mangai ir ryžiai yra šaltinis skaidulų, kurios skatina normalų virškinimą ir prisideda prie sveiko žarnyno funkcionavimo.
6. Skonis ir tekstūra: Mango vaisius suteikia šiai kūdikio tyrelei saldų skonį, o ryžiai prideda purumo.
Reikės:
1/4 puodelio virtų ryžių
150 g lašišos filė be kaulų
1/4 mango vaisiaus (nulupto, supjaustyto)
Gaminame:
Lašišos filė ir mango vaisių sudėkite į garintuvo krepšelį ir troškinkite 10 minučių, uždengę dangčiu (garintuvo apačioje turi būti apie 5 cm vandens), kol mango vaisius suminkštės, o lašiša išvirs. Leiskite šiek tiek atvėsti. Nulupkite lašišos odelę.
Visus ingredientus perkelkite į trintuvą ir plakite iki norimos konsistencijos. Jei reikia, įpilkite papildomo skysčio (garintuve likusio vandens, mamos pieno, pieno mišinio), kol pasieksite norimą konsistenciją.

Susiję straipsniai