Vaikams augant, „auga“ ir blynai. Iš pradžių asketiški, vos iš dviejų ingredientų, vėliau – sotūs ir gurmaniški. Tai patvirtins maisto tinklaraščio „Zuikio receptai“ autorė Jolanta. Vienokius ji kepa mažai dukrytei, kitokius – paaugusiam sūnui Matui.

Blynai su grūdėta varške
Blynai su grūdėta varške ne tik sveiki, bet ir be galo purūs bei gardūs. Jie tinka kepti keptuvėje naudojant kalėdines formeles – mažos žvaigždutės, eglutės ar elniukai privers vaikus šypsotis! Tai idealus užkandis mokyklos priešpiečių dėžutei – sotus, maistingas ir patogus valgyti. Be to, blynai natūraliai saldinami medumi, todėl jie yra sveikesnė alternatyva įprastiems saldiems kepiniams.
Dar verta paminėti, kad, jei kepama formelėse, reikėtų rinktis metalines (jokiu būdu ne plastmasines), formeles, be to, rekomenduoju papildomai aptepti jas aliejumi.
Blynelius, prieš dedant į priešpiečių dėžutes (aš tokius gaminu savo pirmokui į priešpiečių dėžutę), reikėtų atvėsinti.
Produktai:
-
- 200 g grūdėtosios varškės (vandenį nuvarvinu per sietelį)
- 2 kiaušiniai
- 2 v. š. medaus arba agavų sirupo (vaikams iki 2 metų), galima ir visai nesaldinti
- 100 g ryžių miltų
- 1 a. š. kepimo miltelių
- 50 ml (3 ½ šaukšto) pieno (galima pakeisti augaliniu pienu)
- Žiupsnelis cinamono (nebūtina, bet suteikia kalėdinio aromato)
- Aliejus kepimui (pvz., kokosų ar alyvuogių)
Gaminimas:
Į dubenį sudėkite grūdėtą varškę ir šakute lengvai ją sutrinkite. Įmuškite kiaušinius, įmaišykite medų ir pieną, kol masė taps vientisa.
Atskirame dubenyje sumaišykite ryžių miltus, kepimo miltelius ir, jei norite, cinamoną. Sausus ingredientus palaipsniui įmaišykite į šlapią masę. Tešla turėtų būti tiršta, tačiau lengvai maišoma – jei per tiršta, įpilkite dar truputį pieno.
Keptuvę įkaitinkite ant vidutinės ugnies ir patepkite aliejumi. Jei naudojate formeles, jas švelniai įkaitinkite, kad tešla neliptų. Į formeles pilkite po šaukštą tešlos ir kepkite 2–3 minutes iš vienos pusės, kol paviršius pradės burbuliuoti. Atsargiai apverskite ir kepkite dar 1–2 minutes.
Patiekite su šviežiais vaisiais, natūraliu jogurtu ar trupučiu medaus.

Varškės blynai
Tokius gamindavau savo mažylei nuo 9 mėnesių. Minkšti ir natūraliai saldūs varškės blynai tinka ne tik didesniems vaikams, suaugusiesiems, bet ir su pieno produktais susipažinusiems kūdikiams. Varškės blynai yra vienas iš tų patiekalų, kurie ne tik skanūs, bet ir labai lengvai pagaminami. Tai puikus pasirinkimas tiek pusryčiams, tiek pietums ar vakarienei. Šie blynai skonių prasme puikiai subalansuoti ir, žinoma, maistingi.
Produktai:
-
- 180 g riebesnės varškės
- 1 bananas
- 1 kiaušinis
- 1,5 v. š. viso grūdo speltos miltų (galima keisti kitais miltais)
- 1 a. š. citrinos žievelės
- 1 a. š. vanilės esencijos
- Aliejaus kepimui
Gaminimas:
Bananą, kiaušinius, varškę, citrinos žievelę, vanilės esenciją trintuvu sutrinkite iki vientisos masės.
Į masę įmaišykite miltus. Masė neturi būti tiršta (vos tirštesnė už riebią grietinę), sunkiai krentanti nuo šaukšto. Jeigu masė per skysta, – įberkite dar miltų.
Kepkite įkaitintoje ir aliejumi pateptoje keptuvėje iš abiejų pusių.

Obuolių blynai
Tokius gamindavau savo mažylei nuo 9 mėnesių. Obuolių blynai puikiai tinka kaip mažylio užkandis ar pusryčiai. Lengvi, skanūs ir maistingi. Pagaminami per 15 minučių. Gamindama šių blynų tešlą, naudojau viso grūdo miltus, kuriuose yra daugiau maistinių medžiagų (pvz., geležies, magnio ir mangano, skaidulų) nei įprastuose baltuose miltuose. Be to, rinkausi ekologiškus laisvai laikomų vištų kiaušinius (norėtųsi, kad vištos nebūtų maitinamos hormonais, antibiotikais) bei saldesnius obuolius.
Blynus galima patiekti su plonu riešutų sviesto aptepimu, trintais vaisiais ar jogurtu. Blynus patiekite ir supjaustykite pagal amžių.
Produktai:
- 1 didelis supjaustytas obuolys nulupta žievele
- 2 kiaušiniai
- 3 v. š. viso grūdo miltų + 3 v. š. avižų (arba 6 v. š. kitų miltų)
- 1 v. š. augalinio pieno
- Kokosų aliejus kepimui
Gaminimas:
Obuolius nulupkite, supjaustykite mažesniais gabalėliais ir sudėkite į maisto smulkintuvą (kūdikiams, vyresniems nei 8 mėn., lupti nebūtina).
Sudėkite likusius ingredientus ir sutrinkite iki vientisos masės. Jei tešla per biri, – įpilkite pieno, o jei per skysta, – įberkite dar miltų. Tešla neturi būti tiršta kaip grietinė, tačiau ir ne skysta.
Ant vidutinės ugnies įkaitinkite keptuvę, įpilkite aliejaus. Į įkaitusį aliejų pilkite po šaukštą tešlos ir apkepkite kiekvieną blyno pusę.

Bananai tešloje
Nuo 9 mėnesių gaminau mažylei, šis receptas tapo labai mėgstamas tinklaraščio skaitytojų, Bananai tešloje yra magiškas skanėstas, tinkantis ne tik kūdikiams, kurie maitinasi BWL ar jau valgo gabaliukais, bet ir vaikams ar suaugusiesiems. Šis receptas gali būti smagus būdas, norint mažuosius įtraukti į maisto ruošimo procesą. Nuo bananų pjaustymo, jų voliojimo tešloje iki kepimo proceso – visa tai gali būti smagus ir mokomasis laikas kartu, kuris padės jūsų vaikams suprasti maisto ruošimo subtilybes.
Produktai:
- 3 bananai
- 50–60 g miltų (naudoju kukurūzų)
- 1 kiaušinis
- 90 ml augalinio pieno arba vandens
- 1/2 a. šaukštelio kepimo miltelių
- 1/2 a. šaukštelio cinamono
- Aliejaus kepimui
Gaminimas:
Bananus supjaustykite riekelėmis (nepjaustykite labai plonai, riekelės turi būti lengvai apvoliojamos tešloje).
Iš likusių ingredientų užmaišykite tešlą, kuriai leiskite 10 minučių pastovėti.
Kiekvieną banano riekelę pamirkykite į tešlą ir kepkite įkaitintoje aliejumi išteptoje keptuvėje iš abiejų pusių.

Nesaldūs avižinių dribsnių ir kopūstų blynai
Avižinių dribsnių ir kopūstų blynai – pigus, kūno formas saugantis ir vaikams draugiškas patiekalas. Net nežinau, ar juos vadinti blynais, ar kotletukais. Jei valgysite vienus ar su padažu, reikėtų vadinti blynais, o jei su kalnu daržovių, – tai jau kotletukais. Nustebsite, kaip toks paprastas patiekalas gali būti toks skanus. Šį kartą mano avižinių dribsnių ir kopūstų blynai – mano šaldytuvo likučių improvizacija.
Produktai:
- 50 g tarkuoto čederio sūrio
- 1 kiaušinis
- 2 a. š. česnako granulių
- Druskos ir pipirų
Gaminimas:
Avižas sumaišykite su tarkuotais kopūstais ir palikite per naktį ar bent pusdieniui išbrinkti, įmuškite kiaušinį, sudėkite prieskonius.
Išmaišykite. Formuokite norimo dydžio blynelius ar kotletukus ir kepkite įkaitintoje keptuvėje.
