
Vaikus reikėtų mokyti mėgautis desertu. Valgyti jį mažais kąsneliais, atsisėdus, prie stalo. Geriausia tai daryti kartu.
Antra, reikia mokyti vaikus būti išrankesniems.
Desertų atveju – tai geras dalykas.
Trečia, visai šeimai būtų naudinga išmokti gaminti geresnės sudėties saldumynus.
Visi desertai turi cukraus. Mažai reikšmės turi, ar tai būtų medus, cukrus ar cukraus pakaitalai. Svarbiau yra jo kiekis. Geriau pasirinkti tokius desertus, kuriuose yra vertingų medžiagų o ne tik tuščios kalorijos.
Sveiki desertai paprastai yra lengvai pagaminami. Todėl galima net ir visai mažus vaikus įtraukti į ruošimo procesą. Tai kartu bus ir vertingas laikas su tėvais, kurio šiais laikais taip trūksta vaikams.
Avižiniai blynai širdelių formos keptuvėje

1,5 stiklinės augalinio pieno
200 g miltų
2–3 bananai
10g stevijos saldiklio
1 šaukštas kokoso aliejaus
1 a. š. cinamono
Sauja razinų
Visus ingredientus, išskyrus razinas, dedame į kokteilinę, išplakame iki vienalytės masės. Tuomet į tešlą beriame razinas, išmaišome. Blynus kepame širdelių formos keptuvėje. Gardiname uogomis, graikiniu jogurtu, galime papuošti kokoso miltais.
Puikūs desertiniai blynai tiems, kurie nevartoja pieno produktų ar kiaušinio.

Avinžirnių triufeliai
20 g kokoso pieno ar kito augalinio pieno
6 g kokoso aliejaus
20 g kakavos
200 g virtų avinžirnių
20 g stevijos saldiklio
20 g kokoso drožlių
Visus ingredientus dedame į smulkintuvą, išsukame iki vientisos masės. Formuojame rutuliukus, apvoliojame kokoso drožlėse ir dedame į šaldiklį. Neatšalęs desertas primena tinginį, o pabuvęs šaldiklyje – ŠOKOLADĄ! Tai puikus būdas vaikams pasiūlyti ankštinių daržovių.
Orkaitėje kepti obuoliai su pistacijomis ir anakardžių riešutais

Obuoliai
Pistacijos
Moliūgų sėklos
Anakardžio riešutai
Ispaninio šalavijo sėklų
Dygliuotojo ožerškio (goji) uogų
0,5 a. š. nerafinuoto cukraus, jis reikalingas tik tuo atveju, jei obuoliai yra rūgštūs
Truputį išskobiame obuolių vidų – išimame sėklas. Obuolį įdarome pistacijų, moliūgų sėklų, anakardžio riešutų ir ožerškio uogų mišiniu. Riešutus galima smulkinti peiliu arba su S peiliukus turinčiu virtuvinių kombainu. Jeigu obuoliai rūgštūs, – galima į riešutų mišinį įdėti pusę šaukštelio nerafinuoto cukraus.
Obuolius pašauname kepti į 170℃ laipsnių orkaitę. Kepame, kol obuoliai suminkštėja, bet vis dar turi traškumo. Kepimo laikas skirsis priklausomai nuo obuolių dydžio.
Skanūs tiek šilti, tiek kambario temperatūros.

Ispaninio šalavijo sėklų ir uogų desertas
2 v. š. graikiško arba natūralaus jogurto, natūralaus riebumo
1 a. š. ispaninio šalavijo (čija) sėklų
Mėgstamų uogų saujelė, pavyzdžiui, aviečių, šilauogių, braškių ar kitų. Galima keisti saldžiais vaisiais
Mėtų lapelių papuošimui
Ispaninio šalavijo sėklos išmirkytos natūraliame graikiškame jogurte 10–12 valandų. Prieš patiekiant desertą įdedame aviečių ir šilauogių ar kitų mėgstamų uogų. Puošiame mėtų lapeliais.
Obuolių „spurgytės“

1 obuolys, supjaustytas apskritimais
2 kupini šaukšteliai nesaldinto riešutų sviesto
Keletas šilauogių (tinka ir kitos uogos)
Sezamo sėklų
Ožerškio vaisių (goji uogos)
Pistacijų gemalų
Gyvo, termiškai neapdoroto (raw) šokolado gabaliukų (nebūtina)
mėtų lapelių, kurie suteikia šiam desertui gaivumo
Supjaustome obuolį piršto storio apskritimas bei išimame sėklas. Ant kiekvienos obuolio spurgelės dedame natūralaus riešutų sviesto bei pasirinktus pagardus.
Vaikumityba.lt – tai populiarios dietistės, sveikos mitybos specialistės Vaidos Kurpienės tinklaraštis, skirtas mamai, tėčiui, seneliui, močiutei ar auklei, norintiems, kad jų vaikai maitintųsi sveikai. Jame rasite straipsnių apie vaikų mitybą ir receptų, padėsiančių gaminti ne tik sveikai, bet ir skaniai. Norintys patobulinti savo žinias gali rinktis susistemintą informaciją – e. seminarus vaikų mitybos klausimais arba kūdikių papildomo maitinimo ir vaikų iki 3 metų suderintos mitybos planus su patarimais ir konkrečiais receptais.
Naujienomis dalinamasi ir „Vaikų mityba“ feisbuko puslapyje: https://m.facebook.com/vaikumityba/