Gydytojai siūlo jau nuo 4 mėnesių pradėti kūdikį pratinti prie naujų skonių, žinoma, jeigu jis jau pasiruošęs, – gerai nulaiko galvą, domisi maistu ir moka nuryti košytę.
Pirmosios košytės turi būti skystos, nes tokias lengviau nuryti. Košytes skystinkite motinos pienu, jei jo nėra, – mišinuku, o jei kūdikis turi antsvorio, – vandeniu. Kai kūdikis jau įgunda valgyti pirmąsias košytes, jas galima daryti tirštesnes, stambiau sutrinti.
Pirmieji kūdikio patiekalai, kurių nė nereikia gaminti, gali būti bananas ir avokadas. Duokite šakute trinto prinokusio (tačiau nepernokusio ir nesugedusio) banano. Kai įsitikinsite, kad mažylis gerai toleruoja bananą, galite duoti šaukšteliu paskusto prinokusio avokado. Kaip suprasti, ar bananą toleravo? Jeigu per 5 banano davimo dienas nebuvo pykinimo, vėmimo, odos niežėjimo, bėrimo, – viskas puiku.
Kai kūdikis gerai toleruoja ir avokadą, pagaminkite banano ir avokado tyrės. Jūsų dėmesiui – ir kiti pasaulyje pripažinti, medikų palaiminti kūdikių receptukai.
Bananų ir avokadų tyrė
Reikės:
½ banano
½ avokado
Bananą ir avokadą įdėkite į trintuvą. Trinkite apie 30–40 sekundžių iki vientisos masės. Jei tyrė kūdikiui per tiršta, įpilkite šaukštą motinos pieno, mišinio ar vandens.
Bananų ir mėlynių (arba šilauogių, arba braškių) tyrė
Reikės:
½ banano
2 valgomųjų šaukštų nuplautų mėlynių (arba šilauogių, arba 2–3 vidutinio dydžio braškių)
Kūdikiui augant proporcijas didinkite.
Supjaustytus bananus ir uogas trinkite trintuvu 1–2 minutes iki vientisos masės. Patiekite tuojau po pagaminimo.
Avokadų, braškių (arba mėlynių, arba šilauogių) ir mango tyrė
Reikės:
1/2 avokado
4–5 braškės (arba 2 valgomieji šaukštai mėlynių, arba šilauogių)
1/2 puodelio šviežių ar šaldytų mangų
Visas sudėtines dalis supilkite į trintuvą ir trinkite iki kreminės, vientisos konsistencijos.
Obuolių tyrė
Reikės:
Tiesiog obuolių
Kelis vidutinio dydžio obuolius supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais. Puode užvirkite 5 cm vandens. Įdėkite obuolius į garų krepšį ir garinkite 7–12 minučių, kol jie suminkštės, kol lengvai įsmeigsite šakutę.
Perkelkite obuolius į trintuvą ir trinkite apie 1 minutę iki vientisos masės.
Atšaldykite iki kūno temperatūros ir patiekite.
Obuolių tyrę galima pagardinti cinamonu, ypač jei kūdikis sunkiau tuštinasi.
Morkų tyrė
Reikės:
Morkų
Motinos pieno arba mišinio
Kelias vidutinio dydžio morkas stambiai supjaustykite.
Puode užvirkite 5 cm vandens. Dėkite morkas į garų krepšį, uždenkite ir garinkite 9–11 minučių arba tol, kol suminkštės, t.y. lengvai galėsite įsmeigti į morkos gabalėlį šakutę.
Leiskite šiek tiek atvėsti, suberkite į trintuvą ir 1–2 minutes trinkite, įpildami iki 1/4 puodelio motinos pieno, mišinio ar vandens, kol pasieksite norimą konsistenciją.
Žalių žirnelių tyrė
Reikės:
1/2 puodelio šaldytų žaliųjų žirnelių
1/4 puodelio motinos pieno, mišinio arba vandens
Puode užvirkite 1/4 puodelio vandens.
Į verdantį vandenį įpilkite 1/2 puodelio šaldytų žaliųjų žirnelių. Vėl užvirkite, tada uždenkite, sumažinkite ugnį iki vidutinės ir virkite 4–5 minutes, nuolat maišydami.
Sudėkite žirnius į trintuvą ir apie 1 minutę trinkite iki vientisos masės.
Norėdami išgauti kūdikiui tinkamą tirštumą, įpilkite iki 1/4 puodelio motinos pieno arba pieno mišinio, arba vandens.
Avižų tyrė
Avižos yra vienas iš vertingiausių grūdų. Jos turi visų pagrindinių maistinių medžiagų: daug sudėtinių angliavandenių, riebalų ir baltymų (būtinų amino rūgščių), B grupės vitaminų, mineralų, skaidulų.
Ingredientai:
½ puodelio ekologiškų avižų grūdų.
1–2 šaukštai mėlynių ar šilauogių arba 4–5 vidutinio dydžio braškės.
¼ puodelio motinos pieno, pieno mišinio ar vandens.
½ arbatinio šaukštelio cinamono arba muskato riešuto miltelių, arba smulkintų gvazdikėlių (prieskoniai nebūtini).
Gaminimas
1/2 stiklinės avižų grūdų iš vakaro išplaukite ir užmerkite nakčiai su 2 puodeliais vandens.
Ryte perplaukite, užpilkite 1,5 puodelio vandens ir ant mažos ugnies virkite 10–15 minučių. Išjungę kaitrą, leiskite dar 5–10 minučių pabrinkti. Grūdai turi būti minkšti, bet neištežę.
Į trintuvą sudėkite virtus avižų grūdus, norimų uogų bei vieną iš prieskonių. Trinkite 1–2 minutes iki vienalytės masės.
Į gautą masę įpilkite iki ¼ puodelio motinos pieno, pieno mišinio arba vandens, kad gautumėte jūsų kūdikiui tinkamo tirštumo patiekalą.
Atvėsinkite iki kūno temperatūros ir patiekite.
Saldžiųjų bulvių tyrė
Ingredientai:
Kelios vidutinio dydžio saldžiosios bulvės. Bulvių skaičių didinkite priklausomai nuo to, kiek tyrės kūdikis suvalgo.
¼ puodelio motinos pieno arba pieno mišinio, arba vandens.
Prieskoniai, pvz., žiupsnelis kario arba kmynų, muskato riešutų, cinamono, gvazdikėlių, česnakų, čiobrelių, mėtų, bazilikų arba šviežių imbierų miltelių. Prieskoniai nebūtini.
Gaminimas
Kruopščiai nuplaukite saldžiąsias bulves.
Orkaitę įkaitinkite iki 200ºC. Į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą įdėkite saldžiąsias bulves ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 50–60 minučių, kol suminkštės, – į bulvę bus lengva įsmeigti šakutę.
Leiskite atvėsti. Nulupkite odelę.
Įdėkite bulves ir prieskonius trintuvą ir trinkite 1–2 minutes iki vientisos masės. Įpilkite iki ¼ puodelio motinos pieno, pieno mišinio arba vandens.
Patiekite ir mėgaukitės.
Kriaušių (arba persikų) tyrė
Gaminimas
Tiks šviežios arba konservuotas kriaušės jų sultyse. Netinka konservuotos saldžiuose sirupuose, juolab su dirbtiniais saldikliais.
Iš kriaušių išmkite šerdį. Kriaušę smulkiai supjaustykite gabalėliais. Kriaušių nulupti nereikia.
Kriaušių gabalėlius trintuve sutrinkite iki vientisos masės.
Štai ir viskas!
Mangų ir bananų tyrė
Ingredientai:
1 puodelis šviežių prinokusių arba šaldytų nuluptų ir stambiai supjaustytų mangų. Jei naudojate šaldytus mangus, pirmiausia atitirpinkite.
1/2 banano.
Prieskoniai: žiupsnelis muskatų arba vieno iš šių prieskonių – cinamonų, gvazdikėlių, švelnių kario miltelių, mėtų, bazilikų ar šviežiųo imbierų. Prieskoniai nebūtini, nes tyrė ir be jų skani.
Galite įdėti uogų, pvz., kelias braškes, saujelę mėlynių, šilauogių ar aviečių. Vieną kartą vienų, kitą kartą kitų uogų.
Išeiga 140–160 g.
Gaminimas
Įdėkite mangą, bananą ir vieną iš prieskonių (jei naudojate) į trintuvą.
Trinkite 1–2 minutes arba tol, kol pasidaro visiškai vientisa masė. Jei vis dėlto pakliuvo ne visai prinokęs mangas, maišant gali tekti įpilti iki 1/4 puodelio motinos pieno, pieno mišinio arba vandens, kad gautumėte reikiamą konsistenciją.
Brokolių tyrė
Ingredientai:
½–1 puodelio brokolių (šviežių arba šaldytų).
¼ puodelio motinos pieno, pieno mišinio arba vandens.
Gaminimas
Vidutinio dydžio puode užvirinkite 5 cm vandens. Į garų krepšelį įdėkite brokolius, uždenkite puodą sandariu dangčiu ir garinkite 7–8 minutes, kol brokoliai taps minkšti, tačiau neištežę.
Virtus brokolius atsargiai perdėkite į trintuvą ir apie 1 minutę trinkite iki vientisos masės. Galite įpilti iki ¼ puodelio motinos pieno, mišinio arba vandens.
Atvėsinkite iki kūno temperatūros ir patiekite.
Vištienos arba kalakutienos tyrė
Ingredientai:
Vištienos krūtinėlė be odos arba 50–70 g kalakutienos filė.
¼ –½ puodelio motinos pieno, mišinio arba vandens.
Gaminimas
Vidutinį puodą vandens užvirinkite ant stiprios ugnies. Įdėkite vištienos krūtinėlę arba kalakutienos filė, sumažinkite ugnį iki vidutinės, kad virimas nebūtų intensyvus.
Vištienos krūtinėlę virkite 20–25 minutes, o kalakutienos filė (šlaunies, blauzdos mėsą) – 30–40 minučių.
Leiskite išvirtai paukštienai šiek tiek atvėsti. Virtą paukštieną stambiai supjaustykite. Įpilkite į maišytuvą kartu su stikline vandens.
Supjaustytą paukštieną trintuve trinkite įpildami iki ¼–½ puodelio motinos pieno, mišinio arba vandens, kol paukštiena taps vienalytės konsistencijos.
Iš karto patiekite.
Paukštienos tyrę tinka duoti su obuolių, kriaušių, brokolių tyre.
Paukštienos tyrę kaitaliokite su triušienos, avienos, veršienos tyre. Šviežios triušienos gabaliukus reikia virti 35–40 minutes. Avieną reikia virti apie 1,5–2 valandas. Veršienos filė gabaliukai verdami 40–45 minutes.
Mėlynių/šilauogių ir obuolių/kriaušių tyrė
Ingredientai:
2 valgomieji šaukštai nuplautų mėlynių arba šilauogių.
1–2 vidutinio dydžio obuoliai be šerdies, nulupti, supjaustyti kubeliais arba taip pat paruoštos kriaušės.
Gaminimas
Vidutinio dydžio puode užvirinkite 5 cm vandens. Įdėkite visus ingredientus į garų krepšį, uždenkite ir garinkite 10 minučių.
Garintus obuolių ar kriaušių kubelius ir mėlynes arba šilauoges suberkite į trintuvą ir trinkite 1–2 minutes.
Atvėsinkite iki kūno temperatūros ir patiekite.
Bolivinių balandų košė
Tai daug baltymų, skaidulų, geležies, folatų ir magnio turinti košė. Ypač puikus patiekalas, kai sumaišoma su kūdikio mėgstama vaisių ar daržovių tyrele.
Ingredientai:
1 puodelis kūdikio patiekalams gaminti tinkamo vandens.
1/4 puodelio bolivinių balandų sėklų.
¼ puodelio motinos pieno, pieno mišinio arba vandens
Išeiga 250–300 g.
Gaminimas
Mažame puode užvirinkite 1 puodelį vandens. Į verdantį vandenį supilkite bolivinių balandų sėklas. Išmaišykite. Uždenkite. Sumažinkite kaitrą ir lėtai virkite 12 minučių. Išjunkite kaitrą ir palikite brinkti 5 minutes.
Išvirusias sėklas perkelkite į trintuvą ir trinkite apie 1 minutę, kad gautumėte tyrę. Jei tyrė kūdikiui per tiršta, įpilkite iki ¼ puodelio motinos pieno, pieno mišinio arba vandens.
Atšaldykite iki kūno temperatūros ir patiekite. Prieš patiekimą galite sumaišyti su kūdikio mėgstama vaisių ar daržovių tyrele.
Susiję straipsniai