Receptai Ponui kūdikiui: startuojame nuo bananų ir avokadų tyrės

antroji košė

Neringos Laurinaitienės nuotr. www.neringosfoto.lt

Gydytojai siūlo jau nuo 4 mėnesių pradėti kūdikį pratinti prie naujų skonių, žinoma, jeigu jis jau pasiruošęs, – gerai nulaiko galvą, domisi maistu ir moka nuryti košytę.

Pirmosios košytės turi būti skystos, nes tokias lengviau nuryti. Košytes skystinkite motinos pienu, jei jo nėra, – mišinuku, o jei kūdikis turi antsvorio, – vandeniu. Kai kūdikis jau įgunda valgyti pirmąsias košytes, jas galima daryti tirštesnes, stambiau sutrinti.

Pirmieji kūdikio patiekalai, kurių nė nereikia gaminti, gali būti bananas ir avokadas. Duokite šakute trinto prinokusio (tačiau nepernokusio ir nesugedusio) banano. Kai įsitikinsite, kad mažylis gerai toleruoja bananą, galite duoti šaukšteliu paskusto prinokusio avokado. Kaip suprasti, ar bananą toleravo? Jeigu per 5 banano davimo dienas nebuvo pykinimo, vėmimo, odos niežėjimo, bėrimo, – viskas puiku.

Kai kūdikis gerai toleruoja ir avokadą, pagaminkite banano ir avokado tyrės. Jūsų dėmesiui – ir kiti pasaulyje pripažinti, medikų palaiminti kūdikių receptukai.

Bananų ir avokadų tyrė

Reikės:

½ banano

½ avokado

Bananą ir avokadą įdėkite į trintuvą. Trinkite apie 30–40 sekundžių iki vientisos masės. Jei tyrė kūdikiui per tiršta, įpilkite šaukštą motinos pieno, mišinio ar vandens.

Bananų ir mėlynių (arba šilauogių, arba braškių) tyrė

Reikės:

½ banano

2 valgomųjų šaukštų nuplautų mėlynių (arba šilauogių, arba 2–3 vidutinio dydžio braškių)

Kūdikiui augant proporcijas didinkite.

Supjaustytus bananus ir uogas trinkite trintuvu 1–2 minutes iki vientisos masės. Patiekite tuojau po pagaminimo.

Avokadų, braškių (arba mėlynių, arba šilauogių) ir mango tyrė

Reikės:

1/2 avokado

4–5 braškės (arba 2 valgomieji šaukštai mėlynių, arba šilauogių)

1/2 puodelio šviežių ar šaldytų mangų

Visas sudėtines dalis supilkite į trintuvą ir trinkite iki kreminės, vientisos konsistencijos.

Obuolių tyrė

Reikės:

Tiesiog obuolių

Kelis vidutinio dydžio obuolius supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais. Puode užvirkite 5 cm vandens. Įdėkite obuolius į garų krepšį ir garinkite 7–12 minučių, kol jie suminkštės, kol lengvai įsmeigsite šakutę.

Perkelkite obuolius į trintuvą ir trinkite apie 1 minutę iki vientisos masės.

Atšaldykite iki kūno temperatūros ir patiekite.

Obuolių tyrę galima pagardinti cinamonu, ypač jei kūdikis sunkiau tuštinasi.

Morkų tyrė

Reikės:

Morkų

Motinos pieno arba mišinio

Kelias vidutinio dydžio morkas stambiai supjaustykite.

Puode užvirkite 5 cm vandens. Dėkite morkas į garų krepšį, uždenkite ir garinkite 9–11 minučių arba tol, kol suminkštės, t.y. lengvai galėsite įsmeigti į morkos gabalėlį šakutę.

Leiskite šiek tiek atvėsti, suberkite į trintuvą ir 1–2 minutes trinkite, įpildami iki 1/4 puodelio motinos pieno, mišinio ar vandens, kol pasieksite norimą konsistenciją.

Žalių žirnelių tyrė

Reikės:

1/2 puodelio šaldytų žaliųjų žirnelių

1/4 puodelio motinos pieno, mišinio arba vandens

Puode užvirkite 1/4 puodelio vandens.

Į verdantį vandenį įpilkite 1/2 puodelio šaldytų žaliųjų žirnelių. Vėl užvirkite, tada uždenkite, sumažinkite ugnį iki vidutinės ir virkite 4–5 minutes, nuolat maišydami.

Sudėkite žirnius į trintuvą ir apie 1 minutę trinkite iki vientisos masės.

Norėdami išgauti kūdikiui tinkamą tirštumą, įpilkite iki 1/4 puodelio motinos pieno arba pieno mišinio, arba vandens.

 

mamoszurnalas.lt_630x400

Susiję straipsniai

 

Žymos: , , ,

Rekomenduojami video

Komentarų nėra.

Palikite atsiliepimą


5 − trys =

Kitos temos: