Virtuvės entuziastė Viktorija iš tinklaraščio „Gaminame ir mėgaujamės“ pasiūlė kelis nostalgiškus savo vaikystės receptus. Viktorija sako, kad būtent šie receptai sulaukia daugiausiai peržiūrų. Vis dėlto vaikystės skonis pats ryškiausias.
Tinginys – šokoladinis ir karamelinis
Tinginys – turbūt vienas tų desertų, kuriuos žmogus pagamina vieną iš pirmųjų. Sulaužai sausainius, pamakaluoji su sviestu ir kondensuotu pienu, ir viskas.
Šį kartą gaminkime du tinginius: tradicinį ir karamelinį.
Šokoladiniam tinginiui reikės:
2 pakelių sausainių
200 g sviesto
1/2 skardinės kondensuoto pieno
Kelių šaukštų kakavos miltelių. Naudokite gerą kakavą, tuomet desertas bus sodriai šokoladinis.
Karameliniam tinginiui reikės:
2 pakelių sausainių
200 g sviesto
1 indelio rududu
Saujos kepintų riešutų
Kartais patinginiauti sveika, tinginiaukite skaniai!
Mozaikinis sūris⠀
Varškės desertas su spalvotais želės gabaliukais daugelio buvo išragautas vaikystėje. Mėgstate jį? Jeigu taip, einame gaminti.
Reikės:
500 g varškės
250 g grietinės arba graikiško jogurto
200 g kondensuoto pieno arba agavų sirupo/medaus, bet jų reikia jau mažiau nei 200 g. Tad ragaukite, kad užtektų saldumo.
30 g želatinos + 150 ml vandens
Vanilinio cukraus
Želės gabaliukų arba aguonų
Gaminame:
- Trintuvu sutrinkite varškę, jogurtą/grietinę, kondensuotą pieną ar kitą pasirinktą saldiklį ir vanilinį cukrų. Visi ingredientai turi būti kambario temperatūros.
- Želatiną užpilkite vandeniu ir palikite 10 min. pastovėti, kad išbrinktų. Tuomet mikrobangėje arba ant silpnos ugnies želatiną ištirpinkite.
- Į ištirpintą želatiną dėkite kelis šaukštus varškės masės ir išmaišykite. Tada plona srovele pilkite želatiną į bendrą varškės masę ir nuolat maišykite, kad želatina nesušoktų gumuliukais.
- Pabaigoje įmaišykite gabaliukais pjaustytą želę arba išbrinkusias per naktį aguonas.
- Sudėkite į formą, maišelį ar formeles ir palikite per naktį sustingti, ryte ragaukite vaikystės skonį.
Kaspinėliai
Reikės:
1 kiaušinio
125 g grietinės arba graikiško jogurto
50 ml aliejaus
80 g cukraus
300 g miltų
1 a. š. kepimo miltelių
1 a. š. vanilinio cukraus
Gaminame:
- Kiaušinius išplakite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purios baltos masės.
- Į kiaušinių plakinį įmaišykite jogurtą/grietinę ir aliejų.
- Sumaišykite miltus su kepimo milteliais ir dalimis įsijokite į jau paruoštą masę. Išeina minkšta, prie rankų nelimpanti tešla.
- Iškočiokite 4–5 mm lakštą storio ir išpjaustykite norimos figūros sausainius.
- Kepkite180̊ C orkaitėje 15–18 minučių, kol pakils ir šiek tiek paruduos krašteliai. Ištraukus atrodo, kad sausainiai labai minkšti, bet atvėsę jie šiek tiek sukietėja.
- Galima apibarstyti cukraus pudra. Skanu valgyti su nutela.