Vaikai mėgsta makaronus, o gydytojai juos „palaimina“ – jeigu iš viso grūdo, makaronai yra sveiki ir tinkami vaikams, ypač, jeigu naudojami įvairūs padažai. Receptais dalinasi tinklaraščio „Mama, ką valgom“ autorė ir 3 metų Jurgio mama Morta Belenavičienė.
PASTA AL RAGU
Mūsų šeima be galo mėgsta makaronus – juos gaminamės dažnai, su įvairiais padažais, daržovėmis, mėsa, dažniausiai jie mus gelbsti, kai maisto reikia greitai, o šaldytuvas jau apytuštis. Šįkart dalinuosi tiršto, kvapnaus ir intensyvaus skonio ragù receptu, kurio paslaptis – laikas. Žodžiais tokio skonio nenusakysi, tad imkite ir paragaukite!
Produktai:
650 g maltos kiaulienos ir jautienos
2 morkos
1 saliero stiebas
2 nedideli svogūnai
2 skiltelės česnako
1 pakuotė trintų pomidorų
230 g šilto sultinio
Šlakelis alyvuogių aliejaus
- Pirmiausia kuo smulkiau supjausčiau morkas, salierą, svogūną ir česnaką (galima susmulkinti maisto smulkintuvu).
- Tada dideliame puode, kuriame ir virs visas ragù, įkaitinau šlakelį aliejaus ir pakepinau smulkintas daržoves apie 5 min., kol šiek tiek parudavo.
- Į puodą sudėjau maltą mėsą, padidinau ugnį ir nuolat maišydama leidau apskrusti, kol išbėgs sultys ir mėsa subyrės.
- Tuomet supyliau pomidorų tyrę, leidau užburbuliuoti, supyliau šiltą sultinį ir palikau troškintis ant žemos ugnies mažiausiai dvi valandas – grįždavau
pamaišyti kas 15–20 min. - O tada liko tik išsivirti mėgstamų makaronų, sumaišyti juos su padažu, užsibarstyti tarkuoto kietojo sūrio ir ragauti!
- Šį ragù galima naudoti kepant lazaniją, reikia pasigaminti bešamelio, susluoksniuoti su lazanijos lakštais ir pašauti į orkaitę.
CITRININIAI CUKINIJŲ MAKARONAI
Produktai:
200 g mėgstamų kietagrūdžių makaronų
1 svogūnas
2 česnako skiltelės
1 cukinija
1 indelis rikotos sūrio
1/2 citrinos sulčių
Keli šaukštai alyvuogių aliejaus
Šviežiai maltų pipirų
Rozmarinų
Kietojo sūrio
- Pirmiausia užviriau makaronus – šįkart valgėme mažučius „kepuriukus“, jie visai greitai išverda, o Jurgiui patogu juos po vieną išrankioti ir sukramtyti. Tačiau mažesniems valgytojams geriausia rinktis stambesnius tuščiavidurius makaronus – juos lengviau suimti ir susiploję jie nekelia rizikos užspringti.
- Susmulkinau svogūną ir česnaką ir kepiau keletą minučių. Svogūnas ir česnakas – tai kiekvieno gero padažo paslaptis, tad pirmiausia juos pakepinus padažo skonis tampa daug išraiškingesnis.
- Kai svogūnas tapo skaidrus, sumečiau cukiniją ir troškinau, kol suminkštėjo – Jurgiui tiko ir šiek tiek traškesnė cukinija, bet gaminant jaunesniems valgytojams reikėtų ją kepinti tol, kol visai išsileis.
- Šiek tiek apkepinusi cukiniją sudėjau rikotos sūrį, prieskonių ir uždengusi palikau troškintis.
- Kai cukinija suminkštėjo, įpyliau alyvuogių aliejaus, citrinos sulčių ir subėriau išvirusius makaronus.
- Viską išmaišiau, įdėjau į lėkštę, užbėriau kietojo sūrio ir – skanaus!
MAKARONAI SU BROKOLIŲ PESTO
Geriausi pietūs būna tie, kurių gaminti beveik nereikia, o skonis vis tiek puikus! Tikiu, kad ne man vienai taip atrodo, tad dalinuosi keliais mūsų mėgstamais pesto padažo, kurį valgome su makaronais, receptais.
Produktai:
1 brokolio galva
150 ml graikinių riešutų (pakepintų)*
2 česnako skiltelės
3–4 v. š. graikinių riešutų aliejaus
Šviežiai malti pipirai
Itališkų prieskonių mišinys
Druska (pagal skonį)
250 g mėgstamų kietagrūdžių makaronų
Šiek tiek tarkuoto kietojo sūrio
- Brokolį stambiai supjausčiau ir sudėjau į plačią keptuvę, įpyliau šiek tiek vandens, uždengiau dangčiu ir pagarinau 3–5 min., kol suminkštėjo.
- Tada atidėjau į šalį, kad šiek tiek pravėstų, iš keptuvės išpyliau vandenį ir joje apie 1 min. pakepinau smulkintą česnaką.
- Į virtuvinį kombainą sudėjau riešutus, brokolį, česnaką bei prieskonius, įpyliau graikinių riešutų aliejaus ir viską sutryniau iki daugmaž vientiso padažo.
- Makaronus išviriau pagal pakuotės instrukciją, sumaišiau su ką tik pagamintu puikiuoju pesto, o ant viršaus užbarsčiau kietojo sūrio.
- Šį pesto įvertino visi valgytojai – tai puiki alternatyva tradiciniam bazilikų pesto, kurį irgi labai mėgstame. Tiesa, gaminant mažesniems valgytojams reikėtų riešutus susmulkinti pirmiausia, kad neliktų didelių gabaliukų, o druskos nedėti visai. *jei graikiniai riešutai nekepinti, juos galima paskrudinti sausoje keptuvėje arba orkaitėje.
MAKARONAI SU ŽALIŲJŲ ŽIRNELIŲ PESTO PADAŽU
Produktai:
500 ml šaldytų žaliųjų žirnelių
2 česnako skiltelės
1 didelis arba 2 mažesni svogūnai
Nedidelė sauja anakardžių riešutų
4–5 v. š. alyvuogių aliejaus
5 džiovinti mėtos** lapeliai (arba daugiau, jei norisi intensyvesnio skonio)
Šviežiai malti pipirai pagal skonį
Druska pagal skonį
200 g mėgstamų makaronų*
Šiek tiek tarkuoto kietojo sūrio
- Į plačią keptuvę įpyliau šlakelį vandens, subėriau šaldytus žirnelius, uždengiau dangtį ir pagarinau kelias minutes. Tada žirnelius atidėjau į šalį, o keptuvėje pakepinau svogūną, česnaką ir riešutus.
- Džiovintus mėtos** lapelius užpyliau šlakeliu verdančio vandens, o vėliau sutryniau kartu su kitais prieskoniais.
- Į virtuvinį kombainą sudėjau česnaką, svogūną bei riešutus ir susmulkinau (kad neliktų didelių riešutų gabaliukų), tada subėriau žirnelius bei prieskonius, įpyliau alyvuogių aliejaus ir viską sutryniau. Jei padažo norisi skystesnio, galima pilti daugiau aliejaus.
- Makaronus išviriau, sumaišiau su žaliųjų žirnelių pesto padažu ir sudėjau į lėkštes, o ant viršaus užbarsčiau kietojo sūrio.
- Norisi priminti, kad tokį padažą ruošiant mažesniems valgytojams reikėtų riešutus susmulkinti pirmiausia, kad neliktų didelių gabaliukų, o druskos nedėti visai, nes jos yra ir sūryje. *galima rinktis bet kokius mėgstamus makaronus, tačiau renkantis makaronus su daugiau griovelių, juos valgysite su daugiau padažo, nes jis visas nenubėgs nuo slidžių makaronų **galima naudoti ir šviežius mėtos lapelius, tuomet skonis intensyvesnis, dėkite tiek, kiek norisi
MAKARONAI SU SAULĖJE DŽIOVINTŲ POMIDORŲ PESTO
Produktai:
100 g saulėje džiovintų pomidorų (sausų)
3 česnako skiltelės
120 ml graikinių riešutų
50 ml alyvuogių aliejaus
2 v. š. koncentruotos pomidorų pastos (nebūtina)
30 ml tarkuoto kietojo sūrio
Čili dribsniai
Druska
Pipirai
- Šiam pesto naudojau sausus pomidorus, nes juose nėra jokių priedų. Saulėje džiovinti pomidorai dažniausiai konservuojami su actu, cukrumi ir kitais priedais, kurių norisi išvengti, ypač ruošiant maistą mažajam valgytojui.
- Taigi, pomidorus užmerkiau iš vakaro ir įdėjau į šaldytuvą, bet pakaktų juos užpilti karštu vandeniu ir palaikyti kelias valandas, kol suminkštės.
- Į nedidelį prikaistuvį įpyliau alyvuogių aliejaus, sudėjau traiškytas česnako skilteles bei riešutus ir viską kaitinau apie 4–5 min. nuolat maišydama, kol česnakas ir riešutai parudavo.
- Sudėjau pomidorų pastą ir pamaišiau dar 2 min., kol ir ji pakeitė spalvą. Tada išjungiau ugnį ir palikau atvėsti (geriausia perpilti į kitą indą, kad atvėstų greičiau).
- Per tą laiką uždėjau virti makaronus.
- Kai paruoštas mišinys šiek tiek pravėso, sudėjau jį į virtuvinį kombainą ir sumaliau, kad neliktų didelių riešutų gabaliukų. Tada sudėjau suminkštėjusius saulėje džiovintus pomidorus, prieskonius, dar šiek tiek alyvuogių aliejaus ir viską sutryniau.
- Padažą sukrėčiau į plačią keptuvę, ant viršaus sudėjau išvirusius makaronus ir įpyliau kelis samčius nuo makaronų likusio vandens bei alyvuogių aliejaus – taip padažas šiek tiek suskystės, tačiau vis tiek bus kreminis ir ryškaus skonio. Išmaišiau, kad padažas padengtų makaronus, jei reikia, galima dar įpilti vandens. Ir viskas!
MAKARONAI SU BUROKĖLIŲ IR GRIETINĖLĖS PADAŽU
Produktai:
4 vidutiniai burokėliai (naudoju virtus ir supakuotus be druskos ar cukraus)
100 ml anakardžių riešutų (pernakt išmirkytų)
250 ml grietinėlės (jei norisi augalinės versijos, galima naudoti kokosų pieną, bet jo skonis čia itin aiškiai jaučiasi, man grietinėlė tiko labiau)
Keli žiupsniai druskos, pipirų ir čili dribsnių
1–2 v. š. citrinos sulčių
Sauja trupinto fetos sūrio
200 g mėgstamų makaronų (čia naudojau linguine)
- Pirmiausia pradėjau nuo makaronų, nes padažą pagaminti taip paprasta ir greita, kad jį pasigaminus makaronų dar ilgai tektų laukti.
- Kol jie verda, į indą aukštais kraštais sudėjau į kelias dalis perpjautus burokėlius, mirkytus ir nusunktus anakardžius bei grietinėlę ir rankiniu smulkintuvu sutryniau iki vientisos masės. Jei naudosite virtuvinį kombainą ar kitą stambesnį smulkintuvą, pirmiausia atskirai susmulkinkite riešutus, kad neliktų didelių gabaliukų.
- Į padažą subėriau prieskonius ir supyliau citrinos sultis, vis paragaudama, ar nieko netrūksta.
- Paruoštą padažą sumaišau su makaronais, ant viršaus bėriau fetos sūrio, kuris čia puikiai atsveria burokėlių saldumą.
VIENO PUODO MAKARONAI SU PAPRIKOMIS IR OŽKOS SŪRIU
Produktai:
Keli šaukštai lydyto sviesto
2 svogūnai
2 česnako skiltelės
1/2 a. š. čili dribsnių
Šviežiai maltų pipirų
3 raudonos saldžiosios paprikos
200 ml daržovių arba vištienos sultinio
600 ml pomidorų tyrės
200 g šviežių špinatų
400 g penne ar rigattoni makaronų
60 g kietojo ožkos sūrio
- Pirmiausia įjungiau kaisti orkaitę iki 220°C. Ketaus puode (o jei neturite, – gilioje keptuvėje) įkaitinau kelis šaukštus lydyto sviesto ir sudėjau smulkintus svogūnus, po kelių minučių sudėjau ir juostelėmis supjaustytas paprikas ir viską kepinau apie 15 min. Tada sudėjau traiškytas česnako skilteles, čili dribsnių bei šviežiai maltų pipirų ir viską pakepinau dar pora minučių.
- Į puodą supyliau sultinį, pakaitinau, kol jis ėmė burbuliuoti, tada sumažinau ugnį ir supyliau pomidorų tyrę, sudėjau šviežius špinatus ir patroškinau apie 10 min., kas kelias minutes vis pamaišydama.
- Į padažą subėriau makaronus, gerai išmaišiau (jei naudojate keptuvę, o ne ketaus puodą, dabar metas viską supilti į kepimui orkaitėje tinkamą indą), o ant viršaus dosniai užbarsčiau ožkos sūrio. Pašoviau į orkaitę ir uždengusi kepiau 25 min., kol makaronai suminkštėjo, o padažas ėmė burbuliuoti.
- Šis greitas pietų patiekalas mūsų namuose skina visus laurus – visi trys mes labai mėgstame makaronus, o man ypač patinka, kad tokius pietus galima pasidaryti iš ryto, prieš einant į lauką, o grįžus liks tik šiek tiek pasišildyti!
VISO GRŪDO MAKARONAI SU LAPINIAIS KOPŪSTAIS IR POMIDORAIS
Produktai:
300 g mėgstamų makaronų
300 g šviežio lapinio kopūsto
400 g pomidoriukų
4 česnako skiltelės
100 ml pomidorų tyrės
Sauja tarkuoto kietojo sūrio
Alyvuogių aliejaus
Saujelė kepintų kedrinių pinijų
Pipirų, raudonėlių, druskos pagal skonį
- Pradėjau nuo lapinio kopūsto – jį nuploviau, nupjoviau lapus nuo kietosios koto dalies, sudėjau į dubenį, gausiai užpyliau alyvuogių aliejaus ir minkiau rankomis apie 1 min.
- Tada palikau pastovėti apie 20 min. ir ėmiausi pomidoriukų. Juos apšlaksčiau alyvuogių aliejumi, į kepimo formą drauge įmečiau česnako skilteles ir pašoviau į 200°C orkaitę maždaug 20 min., kol gražiai apkepa ir susiraukšlėja.
- Kol pomidoriukai kepė, išviriau makaronus.
- Galiausiai keptuvėje įkaitinau šiek tiek alyvuogių aliejaus, suverčiau lapinį kopūstą ir pakepinau apie 5 min. Subėriau iškepusius pomidoriukus, išspaudžiau iškepusias česnako skilteles ir supyliau pomidorų tyrę. Subėriau prieskonius ir leidau kelias minutes pasitroškinti, tada suverčiau makaronus, viską išmaišiau, įdėjau į lėkštę, ant viršaus užbarsčiau sūrio ir kedrinių pinijų.
JAPONIŠKI SOBA MAKARONAI SU BROKOLIAIS
Kai norisi egzotiškų skonių
Produktai:
50 g soba (grikių) makaronų
1 nedidelis brokolis
1 pakuotė konservuotų avinžirnių
1 v. š. žemės riešutų kremo
1 v. š. vandens
Pipirų, čili dribsnių pagal skonį
- Brokolį trumpai paviriau puode, kol suminkštėjo, bet galima jį paruošti bet kuriuo norimu būdu – virti, garinti ar kepti orkaitėje.
- Kol brokolis verda, atskirai išviriau makaronus, tada perliejau juos šaltu vandeniu, kad nustotų virti ir nesuliptų.
- Puode pašildžiau riešutų kremą su trupučiu vandens, kad padažas suskystėtų, sumaišiau makaronus su padažu. Į lėkštę sudėjau makaronus, ant viršaus subėriau avinžirnius** ir brokolius bei viską apibarsčiau sezamų sėklomis. * Šiuos pietus gaminome visai šeimai, tik sau padažą gaminomės iš to paties riešutų kremo, sojos padažo ir klevų sirupo. ** Jei valgytojas dar jaunas, avinžirnius reikėtų patraiškyti šakute, kad nekiltų rizikos užspringti.