Kas pasakė, kad ledus galima valgyti tik vasarą?
Šį „Mamos žurnale“ spausdintą ledų receptą išbandė šimtai mamų ir dėkojo už unikalią idėją.
Receptu dalinasi mama Alvilė Rimaitė
Išmokti namie gaminti ledus norėjau seniai. Deja, kai pradėjau domėtis jų ruošimo būdais, šis noras mano mintyse nupleveno į tolimą „Gal kada nors…“ skrynelę.
Kone visi receptai buvo skirti turintiems specialius ledų gaminimo aparatus, arba atrodė itin sudėtingi ir kažin ar verti viso to vargo… Ir tik pernai vasarą, besisvečiuojant pas brangią draugę, gavau paragauti pasakiško skonio naminių ledų.
Sužinojusi, kaip paprastai jie paruošiami, netvėriau savame kailyje, kol pati nepabandžiau. Kadangi rezultatas pranoko ne tik mano, bet ir visų namiškių lūkesčius, naminių ledų atsargos mūsų šaldiklyje tapo privalomos. Žinoma, žiemą jais dažnai nesmaguriavome, tačiau orams šylant namuose, kuriuose yra vaikų, ledų sezonas prasideda neišvengiamai…
Paįvairinti jį naminiais ledais tikrai verta!
Grietinėlės ledai
Produktai (išeis apie 2500 ml ledų):
900-1000 ml riebios, plakamosios grietinėlės.
1 indelis (apie 400 g) saldinto sutirštinto pieno.
Grietinėlę išplakame iki standumo ir į ją atsargiai įmaišome sutirštintą pieną, kad pasiskirstytų tolygiai.
Dedame į šaldymui skirtus indelius, kišame juos į šaldiklį ir… po 2-3 valandų jau galime mėgautis ledais!
Kadangi ledų išeina nemažai – dalį jų palieku kitiems sykiams. Vienintelis trūkumas, kad šie ledai, ilgesnį laiką išbuvę šaldiklyje, labai stipriai sušąla ir sunkiai dalinasi – todėl geriausia juos šaldyti vienam kartui skirtomis porcijomis. Tokią porciją reikėtų išsitraukti pusvalandį iki valgant, kad kiek atitirptų.
Nors ledai labai gardūs ir vieni, bet jų tikrai nesugadins šviežios ar šaldytos uogos, vaisiai, šokoladas ir kiti skanumynai.
Šie ledai – nepamainomi karšto obuolių pyrago ar „čirvinių“ blynų palydovai, jais galima pripildyti keptus namuose arba pirktus vaflinius indelius.
Beveik ledai, arba šaldytas jogurtas
Kitas, taip pat greitai paruošiamas, gaivus ir gardus desertas – šaldytas jogurtas. Jis labai tinka, kai norisi pasmaguriauti sveikiau.
Produktai (išeis apie 750 ml šaldyto jogurto):
300 g mėgstamų šaldytų uogų ar vaisių (žemuogių, mėlynių, aviečių ir pan.).
500 g natūralaus jogurto.
4-5 šaukštai cukraus arba 2-3 šaukštai medaus.
Gerai sušaldytas uogas ar vaisius sudedame į virtuvės kombainą ir susmulkiname. Tada supilame jogurtą bei cukrų arba medų ir leidžiame kombainui viską išmaišyti iki vienalytės tirštokos masės.
Ragaujame iš karto arba dedame į šaldiklį – čia šis skanumynas gali būti laikomas kelias savaites.
„Mamos žurnalas“