Rubrikoje „Gaminame pačios“ Mama Alvilė Rimaitė moko mus gaminti naminį jogurtą, ledus, duoną, limonadą, vaistus nuo kosulio ir net ledinukus. Šį kartą pasigaminkite kalėdinį arbatos mišinį.
Džiugaus prieššventinio bruzdesio metu vis dažniau ima kirbėti mintys apie dovanėles. Kuo šiemet pradžiuginti savo artimuosius? Daugelis sutiks, kad pačių gamintos dovanos – ypatingos. Juk jose yra dalelė jas sukūrusio žmogaus, jo laiko ir šilumos. Ir nebūtina būti puikia mezgėja ar dekupažo meistre, tereikia trupučio įkvėpimo ir idėjos. Siūlau vieną pačių paruoštą kalėdinės arbatos mišinį. Jį gaminti paprasta ir smagu, o į šią veiklą galima įtraukti ir vaikus.
Jei turite bent saujelę pačių džiovintų obuolių, erškėtrožių ar kitų gėrybių – arbata taps dar ypatingesnė. Jei neturite, pakaks, kad į arbatą įbersite ir dabar, žiemą, nesunkiai sudžiovinamų apelsinų žievelių. O visas kitas gėrybes tikrai rasite parduotuvėse. Svarbiausia – Jūsų šiluma ir gera nuotaika gaminant arbatą.
Kalėdinės arbatos receptą galite susikurti ir savo – aš mišinį gaminu į jį dėdama daugelį gėrybių, paprastai randamų ir pirktinėse kalėdinėse arbatose.
Tik, žinoma, nededu ten dažnai esančio, bet man nepatinkančio priedo – dirbtinių kvapiųjų medžiagų (beje, net nežinočiau, nė kaip jos atrodo). Jau geriau arbata bus švelnesnė, bet tikrai sveika.
Taigi Jums reikės: kinrožės žiedlapių, džiovintų obuolių, džiovintų erškėtrožių, džiovintų apelsinų žievelių, cinamono lazdelių, migdolo drožlių, gvazdikėlių, kardamono grūdelių. Arbatos pagrindą sudaro pirmosios trys dalys – kinrožės, obuoliai ir erškėtrožės. Likusios dalys – tai prieskoniai, suteiksiantys arbatai ypatingo, kalėdinio aromato, todėl ir jų kiekį pasirinkite pagal skonį. Gvazdikėlių ir kardamono siūlyčiau dėti nedaug – po 1-2 arbatinius šaukštelius į pusę litro mišinio. Jei norėsite stipriau – galėsite vėliau dar kiek pridėti.
Pasiruoštas gėrybes susmulkiname iki arbatai tinkamo dydžio. Prieskonius – cinamono lazdeles, gvazdikėlius ir kardamono grūdelius – susmulkinti galima virtuviniu plaktuku (darbą puikiai atliks tėtis). Kitas būdas – kelias sekundes pamalti kavamalėje. Tik nepersistenkite – arbatai reikia ne prieskonių miltelių, o stambokų drožlių. Kinrožes, obuolius, erškėtrožes ir apelsinų žieveles aš tiesiog sukarpau žirklutėmis tiesiai į skardą, išklotą kepimo popieriumi. Štai čia ir praverčia mažųjų pagalba, žinoma, jei jie jau tokie, kad galima drąsiai įduoti žirkles į rankas. Norisi dar ryškesnės Kalėdų nuotaikos? Susiraskite kalėdinių kepurėlių ir spustelėkite muzikinio grotuvo mygtuką – kur ta, ypatingaisiais varpeliais skambanti kompaktinė plokštelė?!
Susmulkinę visas sudedamąsias dalis, gerai jas sumaišome, šauname į 90-100ºC įkaitintą orkaitę ir kaitiname apie 10-12 min. Arbatos kaitinimas gerokai sustiprina jos aromatą, ji tampa kur kas kvapnesnė, geriau laikosi. Ar namuose ruoštos arbatos mišinys gali būti naudojamas kaip pirktinis (kelerius metus), nežinau – mūsų namuose iki pavasario jos paprastai nelieka nė šaukštelio…
Pakaitintam mišiniui leidžiame atvėsti ir – opa į kalėdines dėžutes! Kalėdinė arbata – spalvinga ir labai gražiai atrodo tiesiog stikliniuose indeliuose.
Lai Jūsų artimieji, kaskart ją gerdami, pajunta širdyje tikras Kalėdas!
Namuose galite pasiruošti ir kvapnios žolelių arbatos. Jos pagrindui – didžiajai masei – aš naudoju švelnaus skonio baltąją arbatą arba citrinžolę – tiek vienos, tiek kitos, galima įsigyti arbatos parduotuvėse. Kita galimų sudedamųjų dalių įvairovė labai plati: džiovintos žemuogės, mėlynės, ananasai, čiobreliai, mėtos, melisos. Tik būtina atminti, kad vaistažoles derinti reikia atsargiai – rinkitės išbandytus, prekyboje esančių mišinių receptus ir nenaudokite stiprų poveikį turinčių žolelių!
Mama Alvilė Rimaitė, nuotraukos: Vytenio Bagušausko
„Mamos žurnalas“