Limonadą gaminti moko 2 vaikų mama Alvilė Rimaitė.
Prisipažinsiu, kam esu tikrai nepakanti – pirktiems parduotuvėje limonadams. Jei kitoms ne itin sveikoms pagundoms kartais padarau nuolaidą, tai šio šnypščiančio „stebuklo“ nė sykio nesu pirkusi savo vaikui.
Tiesą pasakius, Viliukas niekada jo labai ir neprašė, o šiemet svečiuose pirmą kartą paragavęs, įvertino taip: „Visai neskanu ir dar degina“. Tačiau karštą vasaros dieną kartais taip norisi gaivių burbuliukų… Tuomet verta kiek sugaišti ir patiems pasiruošti naminio limonado ar giros. Jie ne tik sveikesni, bet ir kur kas gardesni!
Apelsinų limonadas
1 litrui gėrimo reikės:
2 apelsinų sulčių (galima išspausti tiesiog rankomis);
5 šaukštų cukraus sirupo (užverdame 150 g cukraus su 100 ml vandens, nukeliame nuo ugnies ir ataušiname. Gauto sirupo užteks keliems kartams – jis laikomas šaldytuve ir yra labai patogus ruošiant limonadą – nereikia maišyti ir laukti, kol cukrus teiksis ištirpti);
800 ml gazuoto vandens, šaldyto ledo gabalėlių (kiek tik norisi).
Apelsinų sultis sumaišome su cukraus sirupu, supilame į gazuotą vandenį, išmaišome ir pridedame šaldyto ledo. Tai ir viskas – vaikų šventei, draugų susibūrimui, ar tiesiog kaitriai popietei šaltas ąsotis gaivaus gėrimo paruoštas!
Vietoje apelsinų galite dėti įvairiausių vaisių ar uogų: trintų spanguolių, persikų, ananasų – tinka bene visos, ryškų skonį turinčios gėrybės. Kelių citrinų sultys ir saujelė mėtų lapų – gausite klasikinį citrinų limonadą. Vasarai įsibėgėjus, galima išsivirti aviečių, vyšnių ar kitokio sirupo, tuomet limonadą paruošti dar paprasčiau – gazuotą vandenį pagardinti ir nuspalvinti vien tik norimu kiekiu mėgstamo sirupo.
Beje, gazuotą vandenį galima skiesti ar net visai pakeisti paprastu. Kaip kas mėgsta tuos burbuliukus…
Duonos gira
Tai dar vienas nepakeičiamas vasaros gėrimas, kurį labai mėgstu ir dėl to, kad galima iš karto pasigaminti daugiau, laikyti šaldytuve net iki 2 mėnesių ir, troškuliui užklupus, tuojau pat atsigaivinti.
Ruošiant girą galima sunaudoti senstelėjusią ar pačių gamintą, bet nepavykusią iškepti juodą duoną.
10 litrų gėrimo reikės:
1 kilogramo padžiūvusios, riekutėmis supjaustytos ruginės duonos;
10 litrų vandens;
5 stiklinių cukraus;
40 gramų šviežių arba 6–7 arbatinių šaukštelių sausų mielių;
saujelės šviežių arba džiovintų mėtų lapų;
razinų.
Duoną truputį paskrudiname orkaitėje ir užpilame verdančiu vandeniu. Įdedame mėtų ir paliekame ramybėje 24 valandoms. Parai praėjus, nukošiame per marlę arba tankų sietelį, supilame su cukrumi sutrintas mieles, gerai išmaišome ir paliekame rūgti šiltoje vietoje maždaug 1-1,5 paros, retkarčiais nugriebdami paviršiuje atsirandančias putas. Išrūgusią, nebeputojančią girą supilstome į švarius stiklinius butelius ir į kiekvieną įmetame po 1-2 razinas. Taip paruoštą girą galima užkimšti, statyti į šaldytuvą ir jau po paros gerti. Tačiau aš, prieš statydama šaltai, pridarytus, bet neužkimštus butelius dar palaikau apie pusę paros kambaryje ir tik tada užkemšu ir statau į šaldytuvą. Taip padarius, butelius paprasčiau atkimšti, gira taip smarkiai neputoja, „nešaudo“ ir nekrečia kitų pokštų.
Alvilė Rimaitė
„Mamos žurnalas“