Pilvuko streikas vasarą

pilvuko bėdos

Neringos Laurinaitienės nuotr. www.neringosfoto.lt

Atostogas su vaikais gali apkartinti vadinamieji vasariniai viduriavimai, kurie prasideda užvalgius nešviežio (ar neįprasto maisto), pakeitus aplinką ar net dėl jaudulio prieš kelionę.

 Virškinimo bėdos per atostogas

Vasarą padažnėja apsinuodijimų – maistu, gėrimais, augalais.

Maistas. Mikroorganizmų, kuriais galima užsikrėsti, gana daug. Tai salmonelės, stafilokokai, kai kurios kitos žarnyno bakterijos, botulizmo lazdelės. Šių mikroorganizmų protrūkio galima laukti netinkamai gaminant maistą. Ypač pavojingi gaminiai, kurie trumpai kepami, verdami ar troškinami. Žarnynas ypač jautrus pasenusiam maistui, tad nekiškite vaikui užvakarykščių kotletų ar sriubos, ypač vasarą. Į „pavojingų“ patiekalų sąrašą įtraukti kepsniai, kotletai, paštetai, blyneliai su mėsa, nevirintas kaimiškas pienas, atšilę ir vėl užšaldyti ledai, patiekalai su žaliais vištų kiaušiniais. Neretai produktai, nors ir gerai termiškai paruošti, užkrečiami per pjaustymo lenteles, peilius.

Vaikas gali suviduriuoti ir užvalgęs neprinokusių uogų ar vaisių. Juose yra daug rūgščių, kartumynų bei kitų sunkai virškinamų, organizmui neįprastų ir svetimų medžiagų. Jos dirgina skrandį ir žarnyną, dėl to organizmas stengiasi tomis medžiagomis atsikratyti, nepriklausomai nuo to, kiek buvo suvalgyta neprinokusių uogų ar vaisių. Tai gali būti ir vienintelė neprinokusių serbentų kekelė!

Kartais vaiko virškinamąjį traktą išderina pasikeitusi mityba. Tarkime, šeima išvyksta atostogauti į kitą šalį, nusiperka paketą „viskas įskaičiuota“ ir leidžia mažam vaikui ragauti įvairiausių vietinių patiekalų.

Pažintine prasme tai sveikintina, tačiau vis dėlto protingiau parinkti vaiko skrandžiui ir žarnynui „pažįstamą“ maistą. Tegul tai būna banalūs makaronai ar picos, bet jei vaikas jas valgė namuose, tikėtina, kad jos „įtiks“ ir užsienyje.

Augalai.Vaikas gali apsinuodyti ir kieme ar sode paragavęs žolių arpumpurų. Geriausia, jei sode, pievoje ar darže neleisite vaikui ragauti jokių neaiškių žolių, lapų, uogų, stiebų. Neleiskite čiulpti nektaro iš nežinomų žiedų. Nužydėjus bulvėms, neleiskite žaisti su bulvių vaisiais (ant žiedkočių kabančiais žaliais apvaliais „pomidoriukais“). Neleiskite žaisti nevirtomis pupelėmis ir jų ragauti.

Kaip suprasti, ar vaikas apsinuodijo

Apsinuodijęs vaikas atrodo mieguistas, vemia, jam silpna, svaigsta galva, skauda pilvą (labiau ties skrandžio duobute), gali krėsti šaltis, trumpam pakilti temperatūra. Netrukus dėl bakterijų išskirtų toksinų prasideda viduriavimas. Pilvo skausmai paprastai užeina bangomis. Po viduriavimo ar vėmimo trumpam pagerėja, paskui vėl ima raižyti pilvą. Laiku nepradėjus gydyti viduriavimo, būklė gali baigtis kraujo užkrėtimu (bakterijų toksinai pažeidžia žarnyno gleivinę, patenka į kraują ir sukelia gyvybei grėsmingą būklę – sepsį). Todėl, be organizmo atstatymo skysčiais, gali būti skiriamas ir gydymas antibiotikais.

Dažnai būna taip, kad visa šeima valgė tą patį, o apsinuodijo tik vaikas. Natūralu – vaiko virškinimasis traktas kur kas jautresni įvairioms medžiagoms, taigi – ir bakterijoms, galinčioms sukelti apsinuodijimą.

Kaip gydyti atostogų viduriavimą

Viduriavimas yra organizmo gynybos reakcija – taip iš organizmo šalinamos svetimos medžiagos.

Viduriuojantiems vaikams duokite mažiau valgyti, o daugiau gerti. Kadangi viduriuojant sutrinka žarnyno mikroflora, rekomenduojama duoti gerųjų bakterijų. Tinkamai parinkti probiotikai palengvina organizmo būklę sunkiu periodu, kol pats žarnynas stabilizuojasi. Probiotikų preparatų reikia duoti tol, kol tuštinimasis tampa toks, koks buvo prieš ligą.

Kai vaikas paprašys valgyti (tai bus ženklas, kad jo sveikata pagerėjo), duokite chemiškai, mechaniškai, termiškai nedirginančio maisto. Maistas turi būti be prieskonių, trintas, nei šaltas, nei šiltas, neriebus, nekeptas, nerūkytas, nemarinuotas, neraugintas, nesaldus.

Švarių rankų pamokėlės

Vasarą dar dažniau priminkite, kad vaikas plautųsi rankas. Kieme, gamtoje vaikai praleis gerokai daugiau laiko, nei kitu metų laiku, todėl namo „parneš“ įvairiausio užkrato. Nesiplaunant rankų galima užsikrėsti ūminėmis kvėpavimo takų ir žarnyno ligomis (viduriavimu). Galima užsikrėsti įvairių virusų, pvz., rotaviruso, noraviruso, įvairių bakterijų, pvz., šigelių, salmonelių (dažniau šiltuoju metų sezonu) sukeltomis ligomis, parazitinėmis ligomis (kirmėlėmis). Rankas vaikas turėtų plautis kaskart grįžęs iš kiemo ir prieš valgį.

Ką pasiimti į gamtą

Produktas/gėrimas Taip Ne
Karštai ar šaltai rūkyta dešra (šaltkrepšyje) +
Namuose prieš išvyką iškepta višta (šaltkrepšyje) +
Parduotuvėje pirkta kepta vištiena Neimti
Šašlykai (raugti, šaltkrepšyje) +
Padažai indeliuose +
Virta dešra, dešrelės Neimti
Grilio dešrelės (šaltkrepšyje) +
Vakuuminė virtos mėsos pakuotė (šaltkrepšyje) +
Nemarinuota žalia mėsa Neimti
Sriubos iš koncentratų +
Šaltibarščiai Neimti
Karštai ar šaltai rūkyta žuvis Neimti
Namuose kepta žuvis Neimti
Silkė dėžutėse (šaltkrepšyje) +
Minkštai virti kiaušiniai Neimti
Kietai virti kiaušiniai (šaltkrepšyje) +
Duona, jos gaminiai +
Pyragaičiai su priedais Neimti
Sausainiai +
Įvairūs tortai, šokoladas Neimti
Pienas pakeliuose, jogurtas (šaltkrepšyje) +
Varškė, jos sūriai, sūreliai, Neimti
Fermentinis sūris +
Daržovės (agurkai, pomidorai, paprika) +
Mišrainė, pagaminta namuose ar pirkta Neimti
Uogos, vaisiai +
Sultys pakeliuose +
Kava, arbata +
Kompotas +
Limonadas (įvairūs spalvoti gėrimai) Neimti
Natūralus mineralinis vanduo +

Kai kūdikis papildomai maitinamas, duokite pramoniniu būdu pagamintos košės, mėsos patiekalų iš indelių. Jei košės yra sausos, jas gaminkite su iš namų atsivežtu virintu vandeniu. Mažam vaikui, jau sugebančiam kramtyti, geriau tinka minkšta išvirta mėsa, pvz., nedideli virtos mėsos gabaliukai vakuumo pakuotėje nei kepta mėsa, pvz., šašlykai. Vaikų negirdykite saldžiai, nes saldumas didina troškulį.

Per kiek valandų maistas suges, priklauso ir nuo laiko, kada maistas buvo pagamintas. Todėl pirkdami bet kokį maisto produktą išvykai į gamtą, būtinai paskaitykite etiketę, nepirkite produktų, kurių galiojimo laikas baigiasi šiandien arba rytoj. Šaltkrepšis niekuomet nepakeičia šaldytuvo. Paprastame krepšyje galima laikyti tik sausus produktus, ar sandariai uždarytus pakelius. Atidarytą jogurtą, sultis pakeliuose būtina iškart sunaudoti.

Konsultavo docentas Algimantas Vingras

„Mamos žurnalas“

Susiję straipsniai

 

Žymos: , ,

Komentarų nėra.

Palikite atsiliepimą


+ 3 = devyni

Kitos temos: