Ledai – vaikystės maistas ir vaistas

ledai

Neringos Laurinaitienės nuotr. www.neringosfoto.lt

Ledai – vaikystės maistas, o gydytojai sako, kad kartais jie gali būti ir… vaistas.

Kaloringas produktas

Dauguma ledų yra kaloringas, daug energijos teikiantis maisto produktas. Jiems gaminti naudojami biologiškai vertingi, žmogaus organizmui reikalingi produktai: pienas, grietinėlė, kiaušiniai, sultys, riešutai, kava, kakava, šokoladas, razinos, cinamonas, vanilė, kvapiosios, dažančios, skonį gerinančios medžiagos, konservantai ir kitos.

Šaldiklyje, 18-20°C temperatūroje apie 2 mėnesius. Kuo ledų laikymo temperatūra žemesnė, tuo geriau. Geriausia minus 22-23°C.

Per dieną vaikas gali suvalgyti kaip dvi porcijas.

Kokybiški ledai

Atskirti, kokie ledai yra kokybiški, o kokie ne, gana sunku, nes visos ledų pakuotės yra uždaros. Vis dėlto galite pasinaudoti keliomis gudrybėmis:

* Jeigu spustelėjus rankomis pakuotę pajaučiate ledų minkštumą, vadinasi, jie laikyti šiltesnėje temperatūroje, yra atitirpę (tokie ledai yra nekokybiški).

* Jeigu vafliniame indelyje ledai yra įdubę, vadinasi, jie buvo atitirpę ir po to vėl užšaldyti. Tokie ledai irgi yra nekokybiški.

* Būtinai perskaitykite, ar nepasibaigęs ledų galiojimo laikas.

* Atidžiai perskaitykite prekės etiketę. Ledai be sintetinių kvapiųjų medžiagų, dažų, stabilizatorių (konservantų) geresni už pagamintus su minėtomis medžiagomis.

* Jei perkate ledus vafliniuose indeliuose, geriau rinktis tokius, kurių vaflis yra natūralios spalvos.

* Vertingesni yra ledai, pagaminti be sojos produktų.

* Nepatariama pirkti becukrių ledų, nes tokie ledai paprastai pagaminti su sintetiniais saldikliais.

Vaikui sveikiausi ledai

Vaikams tinkamiausi tie ledai, kuriuose yra mažiausiai įvairių priedų: dažiklių (ledai yra nespalvoti), kvapiųjų medžiagų ir kitų medžiagų, ilginančių galiojimo laiką. Kitais žodžiais tariant, ledus dera rinktis ne pagal pavadinimą, bet dėmesingai paskaičius smulkius užrašus ant jų pakuotės. Kaip ir pirkdami bet kokius kitus produktus, žinokite taisyklę – kuo produktas ilgiau galioja, tuo jame daugiau visokių priedų.

Sveikiausi yra pieniški arba grietininiai vaniliniai, šokoladiniai ledai. Jeigu perkate vaisinius ledus (o tokių mūsų pramonė gamina labai mažai), būtina jų kokybės sąlyga jie turi būti pagaminti iš natūralių vaisių sulčių.

Venkite ledų su spalvotu glaistu, o jei jis ilgai nertirpsta, nukritę gabaliukas išlaiko savo formą, vadinasi, glaistas pagamintas su transriebalais.

Kada ir kaip duoti ledų

Ledų duokite:

* Vietoje priešpiečių arba pavakarių. Neduokite ledų prieš valgį, nes jie mažina apetitą.

* Kai vaikas nesušilęs, nebėgioja, nevaikšto, o sėdi ant suolelio ar namie.

* Išmokykite vaiką, ypač mažesnį, ledus laižyti, o ne ryti kąsniais. Rydamas kąsniais vaikas nepajus malonumo, nuostabaus skonio, staigiai atšaldys burną.

* Mažiems vaikams ledus duokite suminkštėjusius iš puodelio (kad jie nebūtų tokie šalti), pamokykite valgyti neskubant. Staigus dantukų atšaldymas neigiamai veikia jų emalį.

* Išmokykite vaiką po ledų valgymo išskalauti burną kad ir virintu vandeniu.

Ledų nauda

* Teisingai valgomi ledai grūdina gerklę.

* Ledai yra labai lengvai pasisavinamo kalcio, ypač reikalingo vaikams, šaltinis.

* Ledai yra geriau nei saldainiai, nes leduose, net pačiuose saldžiausiuose, cukraus yra 3-4 kartus mažiau nei saldainiuose.

* Ledai yra geriau nei sausainiai ar chalva, nes leduose cukraus 1,5 karto mažiau nei šiuose produktuose.

* Dauguma ledų yra sotūs, atpalaiduoja daug energijos, todėl geriau tinka judriems negu lėtiems vaikams.

Ledų neleiskite valgyti:

* Prieš valgį, nes mažina apetitą.

* Gatvėje, nes tai ne tik nehigieniška, bet ir pavojinga – valgant sumažėja dėmesys, greičiau gali atsitikti nelaimė.

* Troleibuse, autobuse, parduotuvėje, teatre, kino salėje, traukinyje.

* Kai bet kurio amžiaus vaikas yra sušilęs.

Ledai tinka ne visiems

Ne visi ledai tinka vaikams, kurie serga alerginėmis ligomis. Tokiems vaikams duokite tik pieniškų ledų be jokių priedų (jei vaikas toleruoja pieno produktus) arba vaisinių ledų, pagamintų iš tų sulčių, kurias vaikas toleruoja.

Ledus ribokite vaikams, kurie serga virškinimo trakto ligomis, nes šaltų riebalų virškinimas yra gana lėtas. Tokiems vaikams geriau tinka neriebūs, pieniški ledai, be šokolado, riešutų, kiaušinių.

Ledai netinka nejudriems, turintiems viršsvorį vaikams. Tokiems mažyliams pakaks per dieną vienos porcijos pieniškų arba vaisinių ledų be priedų.

Ledai su cukrumi netinka sergantiems cukralige.

Apsinuodijimas ledais

Ledai yra labai gera terpė daugintis užkrečiamųjų ligų sukėlėjams, todėl prisivalgius nekokybiškų ledų galima susirgti žarnyno infekcine liga. Tai įmanoma, kai ledai buvo netinkamai laikomi (atitirpę ir vėl užšaldyti) arba pažeista porcijos pakuotė, atsitiktinai grubiai pažeidus gamybos technologiją. Galimybė užsikrėsti žarnyno užkrečiamųjų ligų sukėlėjais yra didesnė vartojant sveriamuosius ledus. Užkrėsti ledai yra daug pavojingesni nei kiti pieno produktai, nes vėl užšaldyti neskleidžia blogo kvapo, nekeičia skonio ir sunku suprasti, kad jie yra blogi.

Konsultavo gastroenterologė Jovilė Vingraitė

„Mamos žurnalas“

Susiję straipsniai

Žymos: ,

Komentarų nėra.

Palikite atsiliepimą


8 + = vienuolika

Kitos temos: