Nors esu girdėjusi, kad yra vaikų, nemėgstančių saldainių – man pačiai dar tokių „stebuklėlių“ neteko sutikti.
Paprastai žodis „saldainis“ mažylius veikia magiškai, o ir mes, suaugusieji, juos mėgstame. Todėl siūlau pamėginti šiuos gardumynus – sveikesnius ir įdomesnius, pasigaminti namuose. Į pagalbą būtinai pasikvieskite ir vaikus – saldainius gaminti taip pat smagu kaip ir valgyti!
Guminukai iš sulčių
Išeis 48 guminukai: 300 ml sulčių (ypač tinka granatų, obuolių), 130 ml cukraus, 40 g želatinos (apie 50-60 ml).
Viską sumaišome, palaukiame, kol išbrinks želatina, ir kaitindami ištirpiname. Leidžiame šiek tiek atvėsti ir supilstome į silikonines saldainių formeles (jei jų neturite, galima supilstyti į formeles, esančias šokoladinių saldainių dėžutėse). Statome sustingti į šaldytuvą 1 valandai, po to paliekame apdžiūti kambario temperatūroje. Apdžiūvusius guminukus galima pavolioti kukurūzų krakmole, o jo perteklių atsargiai nuvalyti virtuviniu teptuku. Tuomet guminukai tampa matiniai, kaip „tikrieji“ guminukai iš parduotuvės.
Ledinukai iš arbūzo
Išeis 12-15 ledinukų: 3 riekės arbūzo (maždaug 2 cm storio), 12-15 medinių iešmelių.
Peilio galu išimame iš arbūzo sėklas. Sausainių formelėmis išpjaustome ledinukus. Į kiekvieną ledinuką smeigiame po medinį iešmelį (prieš tai nuo jų nupjovę aštrius galus), apvyniojame maistine plėvele,dedame į šaldiklį ir užšaldome. Šis gaivus skanumynas ypač praverčia karštą vasaros dieną arba pasibaigus arbūzų sezonui.
Karameliniai ledinukai
0,5 stiklinės cukraus, 3-4 šaukštai vandens, 0,5 arbatinio šaukštelio citrinos sulčių (nebūtinai), medinių iešmelių. Norint ledinukų, palengvinančių atsikosėjimą, galima įberti smulkintų džiovintų čiobrelių arba šalavijų.
Nerūdijančio plieno puode storu dugnu ant nedidelės ugnies užverdame cukrų su vandeniu, citrinos sultimis ir žolelėmis, maišydami paverdame maždaug 5 minutes, kol ištirps cukrus. Nustoję maišyti palaukiame, kol sirupas ims tirštėti ir tamsėti. Kai tik masė paruduos, nukeliame puodą nuo ugnies ir palaukiame kelias minutes. Gerai išvirti ledinukai turi būti tamsaus gintaro spalvos.
Jei neturite aliuminio formelių ledinukams, galite pasinaudoti silikoninėmis ledukų formelėmis arba karamelę šaukšteliu išdėlioti ant riebalais ištepto kepimo popieriaus ir palikti atvėsti. Jei norite ledinukų ant pagaliuko – kol masė dar skysta, įsmeikite į ledinukus medinius iešmelius. Vos ledinukas sustings, apvyniokite jį maistine plėvele.
Alvilė Rimaitė
Nuotraukos Vytenio Bagušausko