Jeigu prapjovėte moliūgą ir jau išvirėte iš jo ir sriubą ir pyragą iškepėte ir kaimynei riekę atpjovėte, o moliūgo vistiek dar liko ir sandėliuoti nebėra kur, siūlau pasigaminti labai skanių moliūginių saldainiukų. Jie primena džiovintus abrikosus, arba cukatas. O moliūgo tūris sumažėja kelis kartus, ir galite sandėliuoti spintelėje nors iki pavasario.
Reikės:
1 kg moliūgo, 0,5 kg cukraus, cinamono lazdelės (nebūtinai), citrinos rūgštelės, vanilės ankšties (nebūtinai), anyžinės žvaigždelės (nebūtinai),po šaukštelį malto cinamono ir cukraus pudros saldainiams apvolioti, kad nesuliptų ir kvepėtų.
Moliūgą supjaustome kubeliais dydžio sulyg piršto trečdaliu, ir užpilame cukrumi. Paliekame viską stovėti nakčiai. Ryte rasime daug išsiskyrusio sirupo – jį nupilame ir sudėję visus turimus prieskonius( cinamono lazdelę, žiūpsnį citrinos rūgštelės, vanilės ankštį ir tt.) užverdame. Kai sirupas kunkuliuoja, supilame moliūgo gabalėlius virti kartu.
Paverdame iki 10 min. ir sirupą vėl nupilame. Tuomet gabalėlius reikia išdžiovinti. Jeigu turite elektrinę džiovyklę, galima džiovinti joje, aš džiovinu orkaitėje – taupydama elektros energiją – baigus kepti kokiam pyragui ar apkepui kol dar orkaitė karšta, bet jau išjungta, pašaunu skardą su paskirstytais moliūgų gabalėliais (atskirkite juos, kad nesuliptų) keletą minučių palaikau ir tuomet jau palieku likimo valiai pravėrus šiek tiek orkaitės dureles iki visiškai atvės.
Ir taip kartoju keturis kartus. Kai cukatos jau paruoštos, apvoliojame jas cukraus pudros ir cinamono mišiniu ir galime duoti ragauti namiškiams. Jie tikrai puikūs! Visi vaikai, kurie smalsūs ir nebijo paragauti ko nors naujo, tikrai įvertins, ir norės pasisemti saujelę pakramsnoti. Iš šio kiekio prikepsite stiklinę su kaupu saldainių, o aš jau galvodama apie Kalėdines dovanas, pilsiu cukrumi dar ne vieną moliūgo riekę, kad žiemą nustebinti draugus nedideliais indeliais rankų darbo moliūgų saldainiais.
Ir dar būtinai reikia pažaisti žaidimą – atspėk, iš ko pagaminta.
Mama Živilė
Super saldainukai 🙂 ypač mėgsta vaikai. Šiais metais labai daug obuolių, rekomenduoju pasigaminti obuolių sūrių, galima ir su avietėmis, labai labai mėgsta vaikai 🙂
Gaminame ir mėgstame šiuos saldainius, tik šiemet iškilo klausimas, ką daryti su likusiu sirupu, kažkaip išpilti jau ranka nekyla, gal turite kokių idėjų?
Šie saldainiukai ir skanūs ir sveiki. Puikiai tinka besirūpinantiems savo sveikata.