Nėra populiaresnio kepinio nei lengvai iškepami, skanūs ir vitaminingi obuolių pyragai. Kiekviena šeimininkė turi savo firminį receptą. Kai šeimoje auga maži vaikai, svarbiausia pasirinkti lengvai pagaminamą, skanų ir sveiką receptą.
Apverstas obuolių pyragas (keptas mikrobangų krosnelėje)
Reikės
5 obuolių
60 g razinų
160 g sviesto
170 g cukraus
2 kiaušinių
50 g miltų
50 g manų kruopų
1 arb. šaukštelio kepimo miltelių
4 valg. šaukštų grietinėlės
žiupsnelio cinamono, tarkuotos citrinos žievelės
saujos pjaustytų migdolų lapelių
Kaip kepti
Iki purumo išplakite 120 g sviesto, 100 g cukraus su vaniliniu cukrumi. Miltus sumaišykite su manų kruopomis, kepimo milteliais, tarkuota citrinos žievele, razinomis ir grietinėle. Obuolius nulupkite, išpjaukite sėklalizdžius ir supjaustykite riekutėmis. Likusį sviestą ir cukrų sudėkite į keraminę formą ir lydykite mikrobangų krosnelėje nustatę 600W 2 minutes. Vieną kartą pamaišykite. Lydinys turi uždengti visą torto formą. Į formą pabarstykite migdolų ir cinamono, ir dar kartą pakaitinkite 0,5 minutės. Obuolių riekutes sudėkite tankiai, kaip stogo čerpes. Ant viršaus atsargiai užtepkite tešlą.
Kepkite nustatę 160°C temperatūrą 27 minutes. Šiek tiek ataušinkite ir apverskite ant torto padėklo.
***
Obuolių štrudelis
Reikės
Tešlai:
4 valg. šaukštų sviesto
6 valg. šaukštų vandens
250 g miltų
žiupsnelio druskos
1 šaukštelio cukraus
1 kiaušinio
Įdarui:
8 obuolių
125 g razinų
100 g cukraus
1 arbatinio šaukštelio cinamono
1 citrinos žievelės
150 g maltų džiūvėsėlių
6 šaukštų sviesto
cukraus miltelių
Kaip kepti
Miltus suberkite ant lentelės, viduryje padarykite įdubą. Į ją supilkite ištirpintą atvėsusį sviestą, suberkite druską, cukrų, įmuškite kiaušinį, supilkite vandenį ir viską gerai išminkykite, kol tešla pasidarys vientisa. Tešlą uždenkite ir palaikykite kambario temperatūroje apie pusvalandį.
Nuluptus obuolius supjaustykite plonais griežinėliais. Razinas pamirkykite vandenyje, kad suminkštėtų. Sumaišykite cukrų su cinamonais ir citrinos žievele. Paskrudinkite džiūvėsius pusėje įdarui skirto sviesto.
Tešlą iškočiokite į ploną lakštą. Lakštą kiek įmanoma ištempkite nuo centro į išorę, kad būtų kaip popieriaus lapas. Ištepkite lakštą tirpintu sviestu.
Pusę lakšto apibarstykite džiūvėsėliais, paskui apdėkite obuolių griežinėliais, razinomius, cukrumi su cinamonu. Suvyniokite lakštą ir gerai užspauskite galus, kad kepant neištekėtų įdaras. Vyniotinį aptepkite lydytu sviestu ir kepkite, kol švelniai paruduos. Patiekite karštą, apibarstytą cukraus milteliais.
***
Kaunietiškas obuolainis
Reikės
Tešlai:
180 g miltų
1 arb. šaukštelio kepimo miltelių
90 g kambario temperatūros sviesto
60 g cukraus
vanilinio cukraus
margarino skardai patepti
Viršui:
5-7 obuolių
2 valgomųjų šaukštų razinų
4 valgomųjų šaukštų cukraus
1 valgomasis šaukštas cukraus miltelių
Glajui:
30 g minkšto sviesto
40 g cukraus
2 kiaušinių
4-5 šaukštų sirupo
Kaip kepti
Iš tešlai skirtų produktų išminkykite tešlą ir padarykite trupinius. Juos suberkite ant riebalais išteptos skardos. Obuolius nulupkite, supjaustykite plonais griežinėliais ir suberkite į dubenį. Kartu berkite pamirkytas vandenyje razinas, cukrų, įpilkite sirupo. Obuolius palikite kelioms valandoms. Išmirkusius obuolius išdėliokite ant tešlos trupinių, apibarstykite cukraus milteliais ir kepkite 30 minučių 200°C orkaitėje.
Glajui skirus produktus suplakite iki putų, užpilkite ant pyrago ir dar pakepkite 10 minučių.
***
GREITIEJI PYRAGĖLIAI
Obuolių pyragas su džiūvėsėliais
Reikės
2-3 obuolių
200 g džiūvėsėlių
200 g cukraus
2 kiaušinių
150 g lydyto sviesto
2 arb. šaukštelių cinamono
kelių graikiškų riešutų
Kaip kepti
Kiaušinius gerai išplakite su cukrumi, į masę supilkite lydytą sviestą, suberkite džiūvėsėlius, išmaišykite. Įmaišykite riešutus ir cinamoną. Skardą patepkite riebalais, išklokite sutarkuotais arba plonai supjaustytais obuoliais. Ant obuolių pilkite masę ir kepkite.
***
Lengviausias obuolių pyragas
Reikės
8-9 obuolių
400 ml miltų
400 ml manų kruopų
200 ml cukraus, jei obuoliai rūgštūs – dar 100 ml cukraus
0,5 šaukštelio kepimo miltelių
100-150 g sviesto
cinamono
Kaip kepti
Sumaišykite miltus, manų kruopas, cukrų ir kepimo miltelius. Obuolius susmulkinkite arba sutarkuokite ir įdėkite cinamono. Sviestu storai ištepkite formos dugną. Sluoksniuokite pyragą: miltų ir manų mišinys – obuoliai – miltų ir manų mišinys – obuoliai – miltų ir manų mišinys. Pyrago viršų užklokite plonomis sviesto riekutėmis arba užpilkite lydytu sviestu. Kepkite apie 60 minučių 190°C orkaitėje.
***
Obuolių pyragas su kakava
Reikės
4 didelių obuolių
stiklinės miltų
5 kiaušinių
200 sviesto
2 šaukštų kakavos
šaukštelio kepimo miltelių
šaukšto grietinės
stiklinės cukraus
saujos razinų
trupučio druskos
Kaip kepti
Cukrų ir sviestą sukite iki vientisos masės, plakite kiaušinius su sumaišykite su sviesto-cukraus mase. Berkite, miltus, kakavą, druską, gesintus kepimo miltelius. Dėkite supjaustytus obuolius, pamirkytas razinas. Kepkite 170°C orkaitėje apie valandą. Apliekite skystu šokoladu.
***
Tarkuotų obuolių pyragas
Reikės
5 obuolių
5 šaukštų miltų
200 g cukraus
vanilinio cukraus
cinamono
5 kiaušinių
riebalų formai patepti
1 šaukštelio kepimo miltelių
šokolado skonio miltelių glajui
Kaip kepti
Obuolius sutarkuokite burokine tarka. Pilkite sluoksniais tešlą, išplaktą iš visų produktų, ir tarkuotus obuolius. Kepkite 170°C orkaitėje apie valandą. Apliekite šokoladiniu glajumi.
„Mamos žurnalas“