
Nuo kokio amžiaus kūdikiui galima duoti kefyro, jogurto, pasukų, varškės, rūgpienio?
Išimties tvarka trumpai galiojančio jogurto be priedų galima duoti kūdikiams nuo 10 mėn. 11-12 gyvenimo mėnesį kūdikiams išimties tvarka gali būti duodama kefyro, rūgpienio, pasukų, o varškės – kai sukanka vieneri metai. Ne išimties tvarka visi minėti pieno produktai gali būti duodami, kai vaikui sukanka vieneri metai, jei jis nėra alergiškas karvės pieno baltymams.
Ar būtina kūdikiui duoti šių produktų, gal galima apsieiti be jų, gal jie – tik maisto pagardai, bet ne būtinybė?
Kūdikiui ir mažam vaikui būtinas pieno produktas yra jo motinos pienas, o kai jo nėra – pieno mišinys. Jogurtas, kefyras, rūgpienis, varškė nepakeičia motinos pieno ir pieno mišinių, tačiau yra tikrai naudingi.
Rūgščių pieno produktų nauda:
Greitai virškinami ir įsisavinami. Pieno rūgšties bakterijos išskiria baltymus virškinančias medžiagas (fermentus), kurios juos suskaldo į smulkesnes dalis, o jas organizmas lengviau ir greičiau pasisavina.
Mažina skrandžio ir žarnų uždegimą, o suaugusiems ir vyresnio amžiaus vaikams – cholesterolio kiekį kraujyje.
Nuslopina žarnyne organizmui nenaudingų bakterijų augimą. „Blogosios“ bakterijos sukelia uždegimus ir puvimą. Dėl to gali sutrikti virškinimas ir įvairių maisto medžiagų pasisavinimas, atsirasti pieno netoleravimas, viduriavimas, vidurių pūtimas, nemaloni savijauta.
Po vaistų, ypač antibakterinių (pvz., antibiotikų, sulfonamidų, nitrofuranų) vartojimo padeda atsistatyti įprastai ir organizmui naudingai mikroflorai, kitais žodžiais tariant, padeda organizmui atsigauti.
Skatina išsiskirti skrandžio rūgštį, dėl to padidėja apetitas, maisto virškinimas, skrandyje žūva dalis organizmui nereikalingų bakterijų, buvusių maiste.
Pagyvina žarnyno judesius, todėl padeda išvengti vidurių užkietėjimo ir pasišalinti organizmui nenaudingoms medžiagoms.
Skatina žmogaus organizmui naudingų „gerųjų“ bakterijų augimą žarnyne.
Greitai nuslopina troškulį ir alkį.
Padeda greičiau atgauti jėgas persirgus bet kuria, ypač sunkia liga – gripu, viduriavimu, kepenų uždegimu.
Gerina organizmo medžiagų apykaitą, nes yra lengvai pasisavinamų įvairių medžiagų šaltinis.
Kokio riebumo rūgštūs pieno produktai labiausiai tinka kūdikiui?
Tinka 2,5-3,5 proc. riebumo rūgštūs pieno produktai.
Nuo kokio kiekio pradėti ir iki kokio kiekio kokiomis proporcijomis didinti porcijas?
Kaip ir kiekvieno naujo maisto, iš pradžių reikia duoti nedaug – 1 valgomąjį šaukštą. Kas antrą-trečią dieną pridėkite po tokį pat kiekį ir stebėkite vaiko reakciją: ar nesutriko tuštinimasis, ar neatsirado vėmimo, vidurių pūtimo, ar neatsirado niežtinčio odos paraudimo bei bėrimo. Atsiradus minėtoms reakcijoms produkto nebeduokite. Jei minėtos reakcijos neatsiranda, pamažu patiekalo porciją didinkite iki tokios, kokią vaikas gali suvalgyti. Kitaip tariant, jam leiskite suvalgyti tiek, kiek jis nori neįkalbinėjamas.
Kaip duoti varškės – vieną ar su pagardais? Jei taip – su kokiais?
Varškės duokite, kai vaikui sukaks metai. Varškės galima duoti ne dažniau kaip 2 kartus per savaitę. Jos vienam kartui duokite 1, po to – 2, vėliau 3-5 arbatinius šaukštelius. Varškę galima duoti su kruopų košėmis. Į košę varškės įmaišykite, kol košė dar karšta.
Varškė yra baltymų koncentratas – didelis krūvis dar ne visai subrendusiems inkstams, todėl daugiau ir dažniau jos duoti nedera. Parduotuvėje pirktos termiškai neapdorotos varškės mažiems vaikams duoti neatsargu, nes nors ir laikoma šaltai, ji greitai genda. Todėl varškę patartina dėti į karštus patiekalus, su ja pagaminti patiekalų (varškėčių, virtinių sklindžių). Varškės patiekalai turi būti duodami tuojau po jų pagaminimo.
Pakaitinta varškė gali būti duodama su naminiai pagardais – trintomis žaliomis ar atšildytomis uogomis. Su kitais pagardais, pvz., vanilės cukrumi ar cinamono milteliais, varškė gali būti duodama tik trečiais gyvenimo metais.
Vaikams tinka liesa varškė.
Koks jogurtas geriausias kūdikiui?
Kūdikiams, kai sukanka 10 mėn., jogurtas gali būti duodamas tik išimties tvarka (jei patarė gydytojas). 11-12 mėn. sveikiems kūdikiams ir bet kurio amžiaus vaikams, suaugusiesiems geriausiai tinka:
Švieži, natūralūs, balti, gyvi, termiškai nepaveikti jogurtai.
Jogurtai be tokių priedų, kaip vaisiai, uogos, uogienės, džemai.
Kuo mažiau turintys medžiagų, pažymėtų E raide su skaičiais, įvairiais saldikliais, išskyrus cukrų, gliukozę, fruktozę (vaisių cukrų). Pastarųjų produkte irgi turėtų būti kuo mažiau.
Vidutiniškai riebūs (1,5-2,5 proc. riebumo) jogurtai. Kai vaikučio svoris per mažas, tiks saldūs ir 3,5-4,5 proc. riebumo jogurtai (išimties tvarka gali būti vartojami ir riebesni jogurtai). Kai svoris per didelis, tinka 0,5-1,5 proc. riebumo jogurtai. Nereikėtų nuolat vartoti liesus jogurtus, nes organizme gali sutrikti riebaluose tirpių vitaminų apykaita. Kai vaiko apetitas menkas, netinka saldūs ir riebūs jogurtai, nes jie mažina apetitą.
Trumpai galiojantys jogurtai, pvz., iki 7 dienų.
Supakuoti tokioje pakuotėje, kurią šeima gali suvalgyti per vieną kartą (atidarytas jogurtas greitai genda, ypač jei jis paliktas kambario temperatūroje).
Geriausias jogurtas yra natūralaus skonio, ypač jei valgo vaikas. Paragavęs saldaus jogurto, jis gali atsisakyti įprasto natūralaus skonio jogurto, kefyro ar rūgpienio.
Jogurtą galima paskaninti:
šviežiomis nuplautomis trintomis uogomis,
smulkiai tarkuotais vaisiais ar daržovėmis (cukinija, saldžiu moliūgu),
namuose užšaldytomis uogomis (juodaisiais serbentais, mėlynėmis),
vaisiais – slyvomis, vyšniomis (be kauliukų!), o kai jų nėra – namuose pagaminta uogiene.
Namuose pagaminti jogurto pagardai yra be konservantų, todėl jie vertingesni už pirktus, kad ir kaip jie būtų pareklamuoti (pvz., praturtinta vitaminais uogienė ar džemas). Šaldiklyje užšaldytose uogose ir vaisiuose dauguma vitaminų ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų išlieka beveik nepakitusios. Tik tuomet, kai namuose nėra „šaldiklio produkcijos“, jogurtus galima pagardinti namine uogiene. Vaikams, ypač mažiems, netinka jogurtus gardinti braškėmis, žemuogėmis, nes dalis vaikų jų netoleruoja. Taip pat nedera jogurtų gardinti medumi, nes paragavę tokio jogurto vaikai gali atsisakyti valgyti nesaldinto. Jogurtai gardinami prieš pat valgymą. Uogos, nesvarbu – šviežios ar šaldytos, turi būti sutrintos ir po to sumaišomos su jogurtu. Jogurtai, gardinti lietuviškomis uogomis ir vaisiais, naudingesni nei jogurtai su citrusiniais vaisiais ar jų sultimis, bananais, kiviais. Jogurtų vaikams iki 3 m. negardinkite riešutais. Jogurto gardinimas vanile, cinamonu, šokoladu yra mažiau vertingas nei uogomis ir vaisiais. Parduotuvėse įsigyto jogurto namuose nesaldinkite.
Mažiems, iki 3 m. vaikams jogurtas yra geriau nei įvairūs sūreliai, ypač glaistyti.
Į ką atkreipti dėmesį perkant rūgščius pieno produktus vaikams?
Nereikėtų pirkti:
Neaiškus produkto, kai nusitrynęs ar neaiškiai pažymėtas galiojimo laikas.
Parduotuvėje neteisingai laikomo, padėto ne šaldymo lentynose ar šaldytuvuose produkto.
Produkto sulankstytoje ar kitaip deformuotoje, sandarumą praradusioje pakuotėje.
Produkto didelėse pakuotėse, kurių turinys suvartojamas per kelis kartus (nesvarbu, kad atidaryta pakuotė laikoma šaldytuve).
Ar rekomenduojate varškę pasigaminti patiems?
Ne, nerekomenduoju. Jau seniai praėjo laikai, kai namuose buvo rauginamas pienas, po to iš surauginto pieno lengvai jį kaitinant buvo gaminama varškė. Dabar parduotuvėje pirktą pieną sunku surauginti, nes jis atitinkamai paveiktas gamybos proceso metu. Kiekviena močiutė, turėjusi karvę, žino, kaip būdavo sunku išlaikyti pieną, kad jis nesurūgtų. O dabar kitaip – pradarytas litro ar didesnės talpos pieno pakelis nesugesdamas stovi ilgai ir nuobodžiai. Jau vien tai sako, kad produkte yra tam tikrų cheminių medžiagų. Tad susimąstykime, ar mūsų mažam vaikui ir mums patiems reikalingas ilgai grojantis pienas? Ar mūsų organizmas yra cheminių medžiagų sandėlys?
Kokią varškę pirkti vaikams? Parduotuvėje daug įvairiausių varškių – grūdėtoji, švelnioji ir kt.
Tarp jų didesnio skirtumo nėra. Tik pradėjus duoti varškę labiau tinka „švelnioji“. Kokią varškę duoti – skonio reikalas. Vertingiausia varškė iki 8 proc. riebumo. Vertingiausia yra natūrali varškė, pagaminta be priedų.
Kuo ypatingi jogurtai su priedais – gerosiomis bakterijomis?
Gerosiomis bakterijomis praturtinti jogurtai yra vertingesni už nepraturtintus. Jie išsiskiria iš kitų tos pačios rūšies produktų tuo, kad juose esančios bakterijos padeda organizmui kovoti su jam nenaudingomis bakterijomis.
Ar kefyras gali pakeisti karvės pieną?
Karvės pieno iki vienerių metų išvis negalima duoti. Vaikams iki 3 metų geriausiai tinka specialiai jiems pagaminti pieno mišiniai, paturtinti prebiotikais, geležimi ir kitomis mineralinėmis medžiagomis, vitaminais, kurių kiekis tenkina mažų vaikų organizmo poreikius. Šių medžiagų nėra karvės, ožkos piene arba jų santykis yra nenaudingas žmogaus vaikui. Visi rūgštūs pieno produktai yra geresni už nerūgščius. Visuomet, kai tik įmanoma, karvės pieną reikėtų keisti gyvuoju jogurtu ar kefyru.
Sakoma, kad karvės pienas netinka vaikams iki metų, kefyras irgi iš karvės pieno, bet kodėl anksčiau jo leisdavo duoti kūdikiams iki metų? Gal kūdikių kefyras gaminamas kažkaip kitaip, iš mišinio?
Visi rūgštūs pieno produktai ir pieno mišiniai gaminami iš pieno. Gyvenimo patirtis įrodė, kad duoti kūdikiams gryną karvės pieną buvo klaida, todėl dabar taip nebedaroma. Dabartinės maisto technologijos leidžia iš pieno pagaminti jo mišinius, labiau tinkančius žmogui nei pati žaliava, t.y. karvės pienas. Gamtos taip lemta, kad grynas pienas tinka veršiukams, o ne mažiems žmogiukams… O dėl „anksčiau“, galima tiesiai pasakyti – anksčiau žemę ardavo jaučiais, o dabar to jau nebedaro, „anksčiau“ nebuvo kompiuterių, o dabar juos turime ir nenorime jų atsisakyti – ar tai yra blogai? Žmonija nuo žilos senovės mokėjo surauginti pieną. Joks kefyras iš jokio pieno mišinio negaminamas.
Ar vaikams tinka riebesni varškės produktai, pavyzdžiui, feta sūris, mocarella sūris, mascarpone ir kiti minkšti sūriai?
Ne, netinka. Vaikams tinka kuo mažiau riebalų (iki 22 proc.) turintys lydyti sūriai, tokie, kuriuos jie gali lengvai sukramtyti, nes ne kiekvienas, kad ir dvejų metų vaikas, turintis visus krūminius dantis, moka gerai kramtyti.
Ar rūgštūs pieno produktai tinka alergiškiems kūdikiams?
Maistui alergiškiems vaikams bet kokie rūgštūs pieno produktai atsargiai gali būti pradėti duoti tik antrais gyvenimo metais. Jiems netinka varškė, kartais parduotuvėse įvardijama kaip rūgšti varškė. Alergiškiems vaikams skirti gydomieji pieno mišiniai, kuriuose pieno baltymai suskaldyti į jų sudėtines dalis – peptidus bei amino rūgštis.
Ar rūgštūs pieno produktai tinka linkusiems tukti vaikams?
Taip, tinka neriebūs 1-2 proc. riebumo. Jiems geriau tinka pasukos, nes jos mažiau riebios. Nepriklausomai nuo kūdikio svorio, rūgštūs pieno produktai kaip išimtis gali būti duodami tik tiems kūdikiams, kuriems sukako 10 mėn.
Ar tinka mažyliams pirkti jogurtai ir varškė su uogomis, džemu (pagardinti jau gamybos procese)?
Ne, netinka. Netinka ir tie, kurie pagaminti su maisto priedais, (skonio gerintojais, stabilizatoriais, konservantais, emulsikliais).
Kodėl tarybiniais metais nebuvo net žinios apie jokius jogurtus?
Viena iš priežasčių – jogurtui pagaminti reikia daugiau sąnaudų negu kefyrui. Kita – pačių gamintojų aplaidumas. Dar kitas priežastis žinojo tų laikų partija ir vyriausybė. Rūgštūs pieno produktai buvo žinomi nuo žilos senovės. Jogurtas Balkanų ir Viduržemio šalyse žinomas nuo antikos laikų. Ypatingas dėmesys į šį produktą buvo atkreiptas pastebėjus, kad tie Bulgarijos, Kaukazo gyventojai, kurie jogurtą vartoja dažnai, pasižymi gera sveikata ir ilgaamžiškumu. Jogurtai dabar vartojami visame pasaulyje – jų verte neabejojama. Biologiškai vertingesni yra trumpai galiojantys ir su žodeliais „bio“, „probiotinis“, gyvų bakterinių kultūrų jogurtai. Gyvų bakterijų jogurtai slopina daugelio patogeninių (organizmui žalingų) bakterijų dauginimąsi žarnyne. Gyvų bakterijų bio-jogurtai ypač tinka tiems, kurie netvarkingai maitinasi – „užkanda bet ką ir bet kur“, dažnai patiria stresus, gydosi antibiotikais. Visuotinai pripažinta, kad žmogaus žarnyno mikroflora turi teigiamos įtakos šeimininko sveikatai. Ilgai galiojančiuose jogurtuose dažnai nebebūna gyvųjų raugo bakterijų. Taigi prieš perkant būtina labai gerai paskaityti gaminio pateiktą informaciją.
Rūgščių pieno produktų naudą nusako indų patarlė: „Jei nori ilgiau gyventi – gerk rūgpienį“. Jis naudingesnis už pieną. Liesų rūgščių pieno produktų dietinės ir gydomosios savybės yra tokios pat, kaip ir riebių, tik juose sumažintas riebalų kiekis, energinė vertė. Rūgščiuose produktuose yra daugiau nei piene B grupės vitaminų, ypač B2 ir B12. Rauginti pieno produktai gausiai praturtina virškinamąjį traktą pieno rūgšties bakterijomis, sugebančiomis apsigyventi žarnyne, slopinančiomis patogeninės floros augimą, neleidžiančiomis vystytis toksines medžiagas gaminančiai mikroflorai. Jogurtas gaminamas iš pieno į jį pridedant naudingų bakterijų, kurios dauginasi tam tikroje temperatūroje ir pakeičia pieno skonį ir savybes.
Kokiu paros metu geriausiai duoti rūgščių pieno produktų?
Bet kokiu paros laiku. Jų poveikis organizmui nepriklauso nuo jų patekimo į organizmą laiko.
Ar tinka vaikams gėrimai su gerosiomis bakterijomis?
Taip, tinka.
Ar tinka varškės desertai, varškės sūreliai?
Varškės desertai ir sūreliai yra stipriai prisaldinti, todėl perkant reikai skaityti etiketes. Kaip varškės desertas arba užkandis gali būti varškės apkepas, patiektas su naminėmis trintomis uogomis. Varškės apkepas neturi būti storas (stori blogai iškepa) ir sudegintas. Toks varškės desertas mažiems ir vyresniems vaikams yra saugūs, nes taip paruoštoje varškėje nebebus ligas sukeliančių bakterijų.
Antrais trečiais gyvenimo metais geriau tinka neriebūs, 8- 15 proc. riebumo, kuo mažiau prisaldinti varškės sūreliai.
Kiek varškės sūrelių gali per dieną suvalgyti vaikas?
Vieną. Tą dieną vaikui nebeduokite jogurto, rūgpienio. Jogurtas, rūgpienis, kefyras yra geriau už varškę ir varškės sūrelius.
Kokius varškės sūrelius rinktis?
Tokius, kuriuose yra mažiau E, kurie mažiau riebūs ir saldūs, turi kuo mažiau pramoniniu būdu pagamintų priedų. Kiekvieno produkto etiketėje yra informacija, tik reikia turėti noro ir valios ją perskaityti.
Ar varškės sūrelis gali atstoti vieną normalų valgymą?
Taip, gali, nes sūreliai yra sotūs, nes jie yra saldūs ir daugelis iš jų – riebūs.
Kada vaikas jau gali paragauti fermentinio sūrio?
Fermentiniai sūriai tinka vyresniems vaikams, tačiau jie yra riebūs, todėl jų duokite kuo rečiau. Gausūs pieno riebalai kai kurias naudingas maisto medžiagas „padaro“ organizmui sunkiai pasisavinamomis.
Docentas Algimantas Vingras.
„Mamos žurnalas“
Labai gerbiu doc. A. Vingrą, bet negaliu su juo sutikti, kad varškės sūreliai yra tinkamas maistas mažiems vaikams. Tai ne tiek maistinių medžiagų, kiek cukraus šaltinis, kurio yra daugiau nei gali būti vaikams skirtame maiste, t.y. daugiau nei 5 g/100g produkto. Iš šio straipsnio susidaro nuomonė, kad varškės sūreliais galima maitinti vaikus duodant jų po vieną per dieną. :))) (o juk cukraus ir taip daugiau negu reikia gauname su kitais produktais) Ir tai teigia autoritetingas žmogus. Manau, kad tokie parašymai klaidina vaikus auginančias šeimas.