Ką manote apie liofilizuotus produktus vaikams?
Pastaruosius dešimt metų vis plačiau taikomas vienas naujausių ir moderniausių daržovių, uogų, vaisų, grybų ir kitų gėrybių konservavimo būdas – liofilizacija. Tai džiovinimas šaltyje. Liofilizacijos proceso metu uogos ir vaisiai yra džiovinami vakuume dideliame šaltyje (iki minus 80–90°C). Šio proceso eigoje uogose esantis vanduo pavirsta į ledą, iš karto pereina į garų fazę ir išgaruoja. Po liofilizacijos uogos, vaisiai ir daržovės nekeičia formos, tūrio, spalvos, išlieka jų natūralus skonis ir kvapas, vitaminai ir kitos biologiškai aktyvios medžiagos, o tekstūra tampa specifinė – puri ir traški. Rūgščių ir saldžių uogų bei vaisių skonis šiek tiek suintensyvėja. Liofilizuojant nenaudojamos jokios cheminės medžiagos, (konservantai, stabilizatoriai, maisto priedai). Liofilizuoti produktai dedami į specialius maišelius, o šiuos atidarius produktus dera kuo greičiau suvartoti, kol jie neprisitraukė drėgmės.
Liofilizuotas uogas, vaisius, daržoves galima valgyti vienus, jais prieš valgymą gardinti prieš košes, jogurtus, panaudoti gaminant konditerijos gaminius.
Liofilizuoti produktai nėra pigūs, todėl kai yra šviežių uogų, vaisių, daržovių, derėtų naudoti pastaruosius. Perkant liofilizuotų uogų, vaisių dera atkreipti dėmesį, ar jie nėra papildomai išmirkyti ar apvolioti cukruje. Derėtų rinktis nesaldintus produktus.
Liofilizacija yra modernus konservavimo būdas, kol kas namų sąlygomis neįmanomas.