Ar esate kada skaičiavę, kiek laiko Kalėdų laikotarpiu praleidžiate virtuvėje? Mišrainės, kepsniai, desertai, 12-a Kūčių patiekalų… Turtingi, kvepiantys stalai sukuria ypatingą namų jaukumą, bet jų paruošimas, pripažinkime, gali nemenkai išvarginti. Bet maisto tiklaraštininkė, receptų kūrėja ir naujos receptų knygos „Paprasta gaminti“ autorė Karina Kulevičienė įsitikinusi, kad maisto gaminimas gali nekainuoti galybės laiko, produktų ir pastangų.
K. Kulevičienė įsitikinusi, kad maisto gaminimas neturi apsunkinti. „Nuo vaikystės mačiau, kaip gamina mano mama ir močiutė, o kai pradėjau tą daryti pati, supratau, kad tai tikrasis mano hobis. Kai ėmiau dalintis savo receptais tinklaraštyje, o vėliau ir socialiniuose tinkluose, visuomet stengiausi išlaikyti tą pačią žinutę – gaminti namuose yra paprasta. Todėl ir visi mano receptai turi tai atspindėti“, – sako receptų kūrėja.
Kad laikas virtuvėje praeitų kuo maloniau ir neįsitempus, naujos knygos autorė rekomenduoja pirmiausia atsirinkti kelis jums patiems patrauklius receptus, skirtus pagaminti kelis bazinius patiekalus, o išmokus juos vis tobulinti. Tada vieną dieną nustebinsite ne tik save, bet ir aplinkinius. Norintiems, kad maisto gamyba nekeltų streso, verta tam pasilikti daugiau laiko, kad virtuvėje nereikėtų suktis kaip vijurkui.
Šventės – bendravimui su šeima
Nors Kūčios ir Kalėdos turėtų būti skirtos bendravimui su šeimos nariais ir artimaisiais, vis dar daugelis žmonių šias šventes sieja su gausiai nukrautais stalais. K. Kulevičienė primena – tam, kad namų šeimininkai būtų tokie pat švytintys bei laimingi kaip ir jų svečiai, visuomet verta organizuoti suneštinį stalą.
„Vienas žmogus apsikrauti ir ruošti vakarienę visai šeimai ar giminei tikrai neturėtų, prie šventinio stalo turėtų prisidėti visi. Taip atsiranda daugiau įvairovės, kiekvienas atsineša tai, ką mėgsta, ir kuo nori pasidalinti su kitais. Be to, susipažįstame su naujais skoniais, atrandame ką nors naujo ir dalinamės savo patirtimis“, – patarimais dalijasi K. Kulevičienė.
Vis daugiau šeimų šventinį stalą renkasi ruošti kartu – taip ne tik paprasčiau pagaminti visus norimus patiekalus, bet galima ir pabendrauti bei pasitarti. „Tai itin naudinga ir maloni patirtis, kuri suteikia galimybę pabendrauti su artimaisiais ne tik už švenčių stalo, bet kartu gaminant tortą, pjaustant produktus ar maišant puodus. Tada atrodo, kad ir pasigamina viskas daug greičiau“, – sako kulinarė.
Susiraskite pagalbininkų
Sekėjų paskatinta sudėti visus savo populiariausius receptus į vieną vietą, K. Kulevičienė neseniai išleido ir receptų knygą „Paprasta gaminti“, kurios pavadinimas, kaip sako ji pati, puikiai atspindi žinutę, kurią ji nori skleisti kitiems. Specialiame, būtent Kalėdų patiekalams skirtame skyriuje, knygos autorė pateikia ir pirkinių sąrašą, kad norintiems patiekalą pasigaminti lengvai ir greitai, nereikėtų ilgai galvoti, kokių produktų reikės.
Be to, kaip teigia kulinarė, tokiu būdu ji siekia prisidėti ir prie maisto švaistymo problemos, kuri tampa itin aktuali švenčių metu. „Daugelis pagamina tiek, kad užtektų ne tik pavalgyti, bet ir įdėti lauktuvėms, tačiau neretai likučių vis tiek lieka. O sugalvoti, ką su jais daryti, kartais gali būti išties sudėtinga. Būtent dėl to geriausia yra atsisėsti ir apgalvoti patiekalus, kiekius ir pirkinius, nes svarbiausia ne kuo labiau apkrautas stalas, o laikas su šeima“, – primena K. Kulevičienė.
Kalėdinis desertas – chalvos pyragas
K. Kulevičienė dalinasi chalvos pyrago receptu iš savo knygos „Paprasta gaminti“, kurį, kaip teigia ji pati, yra itin paprasta pasigaminti, o skonis nustebins kiekvieną – tiek mažą, tiek didelį.
Jums reikės:
- 170 g sausainių
- 500 g grietinės
- 250 g žemės riešutų chalvos
- 200 ml trintų aviečių
Formą nuimamais kraštais išklojame kepimo popieriumi arba maistine plėvele. Chalvą sutriname su grietine iki vientisos masės. Tuomet sluoksniuojame pyragą – formos apačioje sudedame sausainius, ant viršaus išlyginame kremą, tuomet vėl dedame sausainių sluoksnį ir vėl tepame kremą. Ant viršaus vėl dedame sausainius, o ant jų – avietes. Dengiame paskutiniu sluoksniu sausainių, o ant viršaus supilame likusį kremą. Pyragą paliekame šaldytuve per naktį, o kitą dieną skanaujame!