Viduriavimas – dažna ir rimta mažų vaikų bėda. Viduriuodamas mažylis netenka daug skysčių, organizmui svarbių mineralinių medžiagų.
Viduriuoja ar ne
Kai vaikas tuštinasi kelis kartus per dieną skystomis, geltonos ar žalsvos spalvos išmatomis, jis viduriuoja. Tiesa, pirmaisiais gyvenimo metais mamoms dažnai gali pasirodyti, kad kūdikis viduriuoja. Kai mama kūdikį maitina tik savo pienu, jo išmatos yra skystos, auksinės spalvos. Kai kurie sveiki kūdikiai tuštinasi labai dažnai – net iki 12 kartų per parą. Kad kūdikis viduriuoja, mama supras iš vandeningų išmatų ir dažnesnio nei įprasta tuštinimosi.
Kodėl pavojinga viduriuoti
Paleisti viduriai – ne tik nemaloni, bet ir pavojinga būsena, nes organizmas netenka daug skysčių, svarbių mineralinių medžiagų ir gali prasidėti dehidratacija. Dehidratacija ypač pavojinga kūdikiams. Kad mažyliui trūksta skysčių, suprasite iš įdubusio momenėlio, papilkėjusios odos, sausų lūpų, dažno kvėpavimo. Toks vaikas mažai šlapinasi.
Ką gerti viduriuojant
Suviduriavus leiskite vaikui gerti tiek, kiek jis nori. Geriant pailsi vaiko žarnynas, organizmui nepritrūksta skysčių. Jei vaikas toleruoja, duokite druskų ir gliukozės mišinio, parduodamo vaistinėse. Jei šio tirpalo vaikas negeria, duokite natūralaus mineralinio vandens be angliarūgšties, sumaišyto su mažylio mėgstamu gėrimu ir pasaldinto gliukoze. Močiutės viduriuojančiam vaikui pasiūlydavo razinų nuoviro. Razinose daug kalio, kurio viduriuojant organizmui pritrūksta.
Geriausia skysčių duoti labai dažnai (kas 20-30 minučių) ir po nedaug (30-50 ml). Vyresniems vaikams duokite atsigerti po stiklinę skysčių (po kiekvieno tuštinimosi).
Skysčiai, kurių duodate viduriuojančiam vaikui turi būti truputį pašildyti, nes šalti gali suaktyvinti žarnų veiklą ir taip pasunkinti būklę.
Ką valgyti viduriuojant
Populiariausia dieta – vandenyje virta ryžių košė. Tačiau jos geriau pasiūlyti antrą viduriavimo dieną, o pirmąją vaikas tegul tik geria. Vėliau virkite švelnias sriubas, košes. Labai tinka virtų morkų tyrė.
Viduriuojančiam vaikui neduokite pieno. Pirmas dieną neduokite džiūvėsių (mamos įsitikinusios džiūvėsių gydomąja galia, tačiau jie gana kaloringi, juose nemažai riebalų). Neduokite karšto ar šalto maisto, visų gėrimų ir patiekalų temperatūra turi būti apie 37°C. Šaltas ir karštas maistas ar skysčiai suaktyvina žarnyno veiklą. Visiems viduriuojantiems negalima valgyti kepto, riebaus, sūraus, saldaus maisto, šviežių vaisių (tiks nebent bananai). Netinka kopūstai, ankštiniai, neskiestos sultys, gazuoti gėrimai.
Kada kreiptis į gydytoją
Vaikui suviduriavus, visada verta pasitarti su gydytoju. Vaikas gali viduriuoti ne tik dėl permaitinimo ar netinkamo maisto, ne tik dėl to, kad jam kalasi dantys ar yra labai susijaudinęs. Viduriavimas gali rodyti, jog prasidėjo žarnyno infekcija, kurią nedelsiant būtina gydyti. Gydytojas įvertins vaiko būklę ir, jei reikia, skirs reikiamų vaistų.
Jei vaikas tuštinasi kas keliolika minučių, vemia, jam skauda pilvą, o išmatose pamatėte gleivių, gydytoją kvieskite tučtuojau. Šie požymiai rodo infekcinį viduriavimą.
Kodėl viduriuoja
Pagrindinė viduriavimo priežastis – permaitinimas arba netinkamas maistas.
Kai kurie kūdikiai viduriuoja, kai jiems kalasi dantys.
Viduriavimą gali sukelti antibiotikai, nes jie sutrikdo žarnyno mikroflorą.
Vaikas pradeda viduriuoti dėl žarnyno infekcijų. Tada viduriavimą lydi temperatūra, kartais – vėmimas. Viduriavimą gali sukelti įvairiausios kitos ligos, visai nesusijusios su žarnynu. Pavyzdžiui, sloga.
Vyresni vaikai gali viduriuoti susijaudinę.
„Mamos žurnalas“
Susiję straipsniai