Viduriavimas – dažna ir rimta mažų vaikų bėda. Viduriuodamas žmogutis netenka daug skysčių, organizmui svarbių mineralinių medžiagų. Tėvai gydytojams paprastai pateikia šiuos klausimus.
Ar tikrai viduriuoja?
Kai vaikas tuštinasi kelis kartus per dieną skystomis, geltonos ar žalsvos spalvos išmatomis, jis viduriuoja. Tiesa, pirmaisiais gyvenimo metais mamoms dažnai gali pasirodyti, kad kūdikis viduriuoja. Kai mama kūdikį maitina tik savo pienu, jo išmatos yra skystos, auksinės spalvos. Kai kurie sveiki kūdikiai tuštinasi labai dažnai – net iki 12 kartų per parą. Kad kūdikis viduriuoja, mama supras iš vandeningų išmatų ir padažnėjusio nei įprasta tuštinimosi.
Ar tai pavojinga?
Viduriavimas labai pavojingas, nes vaikas netenka skysčių. Kai iš organizmo pasišalina per daug skysčių ir druskų, prasideda dehidratacija. Dehidratacija ypač pavojinga kūdikiams. Kad mažyliui trūksta skysčių, suprasite iš įdubusio momenėlio, papilkėjusios odos, sausų lūpų, dažno kvėpavimo. Toks vaikas mažai šlapinasi.
Ar galima neduoti valgyti visą dieną?
Suviduriavus pati efektyviausia yra arbatos dieta. Duokite vaikui gerti arbatos tiek, kiek jis nori. Organizmui ne pakenksite, o tik padėsite, jei vaikui neduosite valgyti bent 6-12 valandų. Geriant pailsi vaiko žarnynas, organizmui nepritrūksta skysčių. Jei vaikas toleruoja, būtinai pasiūlykite druskų ir gliukozės mišinio, parduodamo vaistinėse (Rehidrono, Gastrolito ar į juos panašių). Močiutės viduriuojančiam vaikui pasiūlydavo razinų nuoviro. Razinose daug kalio, kurio viduriuojant organizmui pritrūksta. Geriausia skysčių duoti labai dažnai (kas 20-30 minučių) ir po nedaug (50 ml). Vyresniems vaikams duokite atsigerti po stiklinę skysčių (po kiekvieno tuštinimosi).
Kokie maisto produktai tinka viduriuojančiam vaikui?
Populiariausias – vandenyje virta ryžių košė. Tačiau jos geriau pasiūlyti antrą viduriavimo dieną, o pirmąją vaikas tegul tik geria. Vėliau virkite švelnias sriubas, košes. Labai tinka virtų morkų tyrė.
Ko neduoti valgyti viduriuojančiam vaikui?
Viduriuojančiam vaikui neduokite pieno. Pirmas dieną neduokite džiūvėsių (mamos įsitikinusios džiūvėsių gydomąja galia, tačiau jie gana kaloringi, juose nemažai riebalų). Neduokite karšto ar šalto maisto, visų gėrimų ir patiekalų temperatūra turi būti apie 37°C. Šaltas ir karštas maistas ar skysčiai suaktyvina žarnyno veiklą. Visiems viduriuojantiems negalima valgyti kepto, riebaus, sūraus, saldaus maisto, šviežių vaisių (tiks nebent bananai). Netinka kopūstai, ankštiniai, neskiestos sultys, gazuoti gėrimai.
Ar dėl viduriavimo reikia kviesti gydytoją?
Visada, vaikui suviduriavus, verta pasitarti su gydytoju. Jei vaikas tuštinasi kas keliolika minučių, vemia, jam skauda pilvą, o išmatose pamatėte gleivių, gydytoją kvieskite tučtuojau. Šie požymiai rodo infekcinį viduriavimą.
Kodėl suviduriavo?
Pagrindinė viduriavimo priežastis – permaitinimas arba netinkamas maistas.
Kai kurie kūdikiai viduriuoja, kai jiems kalasi dantys.
Viduriavimą gali sukelti antibiotikai, nes jie sutrikdo žarnyno mikroflorą.
Vaikas pradeda viduriuoti dėl žarnyno infekcijų. Bet tada viduriavimą lydi temperatūra, kartais – vėmimas.Viduriavimą gali sukelti įvairiausios kitos ligos, visai nesusijusios su žarnynu. Pavyzdžiui, sloga.
Vyresni vaikai gali viduriuoti susijaudinę.
Konsultavo pediatrė Jolanta Bernatonienė
„Mamos žurnalas“