Tikime, kad gerai žinote sveikos vaikų mitybos principus, ir pačios gaminate savo mažyliams šiltą skanų maistą. Kad būtų lengviau, docento Algimanto Vingro paprašėme sudaryti pavyzdinį darželinuko valgiaraštį. Šis valgiaraštis tinka vaikams nuo 1 iki 6 metų.
Porcijos
Vaiko maitinimas vadinamas sveiku, kai vadovaujamasi PSO rekomenduojama sveikos mitybos piramide, kasdien vaikui duodama įvairių maisto produktų ir vaikas gauna rekomenduojamą porcijų kiekį.
Porcija – tai santykinis produkto kiekis, pvz., duonos riekė, bandelė, puodelis (ar jo dalis) pieno, sulčių, košės, mišrainės, vaisius (obuolys, slyva), daržovė (morka) ir pan.
Praktikoje patogūs porcijų mato vienetai:
puodelis (=p) – 220-240 ml
¾ puodelio – 170 ml
½ puodelio – 110-120 ml
1/3 puodelio – 75 – 80 ml
¼ puodelio – 50-60 ml
Valgomasis šaukštas (1 v. š.) – 14-15 ml
Arbatinis šaukštelis – 5 ml
1 lentelė. Sveiko maisto rūšys ir porcijų dydžiai
Maisto rūšys | Duodama (kartų per dieną) | Patiekalų porcijų dydžiai |
Grūdai (javai) | 4-5 | ½-1 riekės smulkintų (nešlifuotų) grūdų duonos.
½ apskritos bandelės. ½- ¾ puodelio grūdų košės. ¼-½ puodelio virtų makaronų arba ryžių. 2-5 nešlifuotų grūdų sausainiai be priedų. Taip pat tinka: nešlifuotų ryžių, avižų, grikių, miežių pyragaičiai. |
Daržovės | 2 ir daugiau kartų | ¼-½ puodelio virtų daržovių,
1/3-½ puodelio žalių daržovių. Tinka: morkos, lapiniai, žiediniai kopūstai, brokoliai, kaliaropės, saldžiosios ropės, paprika, salierai, žalieji žirneliai, pupelės, burokėliai, moliūgai, melionai, cukinijos, pomidorai, bulvės. Tirštos daržovių sultys |
Vaisiai, uogos | 2 ir daugiau kartų | ¼-1 vaisius (pvz., saldžiarūgštis obuolys),
¼-½ puodelio žalių uogų, vaisių tyrės (jų nesant – konservuotos tyrės.) ½ puodelio tirštų sulčių, išspaustų prieš davimą. Tinka: obuoliai, kriaušės, slyvos, juodieji serbentai, mėlynės, žemuogės, braškės, avietės, geltonieji (baltieji), raudonieji serbentai, aktinidijos, erškėtuogės, vyšnios, trešnės, agrastai, avietės (trintos). Alternatyva: įvairūs importiniai vaisiai, pvz., bananai, citrusiniai vaisiai ar pramoniniu būdu pagamintos sultys ir vaisinės tyrelės, skirtos kūdikiams ir mažiems vaikams. |
Pieno produktai | 2-3 | ¾ puodelio pieno mišinio, skirto vaikams nuo vienerių metų,
14-20 g neriebaus sūrio (varškės), ½ -¾ puodelio neriebaus jogurto be priedų. Taip pat tinka: neriebus kaimiškas sūris, rūgpienis, kefyras, neriebūs pieniški ledai. |
Mėsa, žuvis, paukštiena, kiaušinis, ankštiniai |
2-3 | 30-60 g liesos mėsos ar žuvies ar paukštienos. Žuvis ne dažniau kaip 2 kartus per savaitę! Netinka plėšrios žuvys. Baltijos jūros žuvys – tik 1 kartą per savaitę,
¼ puodelio virtų žirnių ar pupelių, Iki vieno vidutinio dydžio kietai virto kiaušinio. Taip pat tinka: šalyje pagauti vėžiai, lęšių košė, šaltos mėsos, pvz., liesos mėsos dešros gabaliukai (užkandžiams). |
Vaikų maistas nesūdomas. Jiems neduodami daug druskos turintys perdirbti maisto produktai, pvz., sūdyti, konservuoti, marinuoti, sriubos iš koncentratų ir pan.
Suaugusiesiems pramoniniu būdu ir kulinarijos parduotuvėse pagamintuose patiekaluose ar jų pusfabrikačiuose visuomet druskos yra daugiau negu jos reikia mažam vaikui. Todėl iš minėtų produktų pagamintų patiekalų vaikams duoti negalima.
Pusryčiams, pietums, vakarienei ir užkandžiams turi būti duodami iš įvairių maisto produktų rūšių pagaminti patiekalai (2-4 lentelės). Porcijų dydis priklauso nuo amžiaus. Pusryčiams turi būti pasiūlyti trijų skirtingų maisto rūšių patiekalai.
2 lentelė. Pusryčių patiekalų rūšys ir porcijų dydis
Maisto rūšys | Amžius (metais)/ porcijos dydis | ||
1-2 m. | 3-5 m | 6 m. | |
Pieno mišinys vaikams virš vienerių metų1 arba jogurtas be priedų, arba rūgpienis arba pienas |
1/2 p | 3/4 p | 1 p |
Vidutinio dydžio vaisius, pvz., obuolys ar kriaušė, ar kelios be kauliukų slyvos,
arba daržovė, pvz., morka, arba trintų šviežių (priklausomai nuo sezono) ar šaldytų trintų uogų, arba 100 proc. tirštų tik ką išspaustų sulčių, arba kaip mažiems vaikams skirtų pramoniniu būdu pagamintų uogų, vaisių, daržovių tyrelių ar tirštų sulčių |
1/2 | 3/4 | 1 |
1/4 p | 1/2 p | 1/2 p | |
Juoda duona arba kviečių (kukurūzų) duona,
arba sausainis be priedų, arba apvali bandelė, arba akyta bandelė, arba riestainis (riestė), arba košė, pvz., avižinių dribsnių, arba kietos tešlos makaronų. |
1/2 riekės | 1/2 riekės | 1 riekė |
1- 2 | 3 – 4 | 5 | |
1/2 | 1/2 | 1 | |
1/4 p | 1/4 p | 1/2 p | |
Pietums ir vakarienei duodami 4 skirtingų maisto rūšių patiekalai (3 lentelė). Porcijų dydis priklauso nuo amžiaus. Jos kiekvienam maitinimui paskaičiuotos sveikam, fiziniai aktyviam mažiausiai valandą per dieną judriai žaidžiančiam (pvz., važinėjančiam dviračiu, bėgiojančiam, žaidžiančiam su kamuoliu ir pan.) vaikui, nepriklausomai nuo lyties.
3 lentelė. Pietų, vakarienės patiekalų ir porcijų dydis
Maisto rūšys | Amžius (metais)/ porcijos dydis | ||
1-2 m | 3-5 m | 6 m. | |
Pieno mišinys vaikams virš vienerių metų arba jogurtas be priedų arba rūgpienis, arba pienas. |
1/2 p | 3/4 p | 1 p |
Vidutinio dydžio vaisius, pvz., obuolys ar kriaušė ar kelios be kauliukų slyvos,
arba daržovė, pvz., morka, arba trintų šviežių (priklausomai nuo sezono) arba šaldytų trintų uogų, arba 100 proc. tirštų tik išspaustų sulčių, arba kaip alternatyva kūdikiams ir mažiems vaikams skirtų pramoniniu būdu pagamintų uogų, vaisių, daržovių tyrelių ar sulčių. |
1/2 | 3/4 | 1 |
1/4 p | 1/2 p | 1/2 p | |
Juoda duona arba kviečių (kukurūzų) duona,
arba sausainis be priedų, pvz., sodos ir kitų, arba apvali bandelė, arba akyta bandelė, arba riestainis (riestė), arba košė bet kokių grūdų pvz., avižinių dribsnių, ir pan., arba kietos tešlos makaronų. |
1/2 riekės | 1/2 riekės | 1 riekė |
1- 2 | 3 – 4 | 5 | |
1/2 | 1/2 | 1 | |
1/4 p | 1/4 p | 3/4 p | |
1/4 p | 1/4 p | 1/2 p | |
Minkšta liesa virta mėsa ar paukštiena, ar žuvis
arba sūris, arba varškė (kaimiškas sūris), arba kietai virtas kiaušinis (vidutinio dydžio), arba virtos pupelės ar žirniai, arba jogurtas (gali būti paprastas arba aromatizuotas, saldintas arba nesaldintas). |
30 g | 45 g | 60g |
30 g | 45 g | 60g | |
1/4 | 1/2 | 3/4 – 1 | |
1/4 p | 3/8 p | 1/2 p | |
110-120 ml | 170 ml | 220-230 ml | |
Užkandžiai
Mažiems vaikams siūloma valgyti kas 2-3 val. Tarp pagrindinių valgymų (pietų, vakarienės) siūlomi užkandžiai. Jie yra siūlomi likus ne mažiau kaip 2 val. prieš pagrindinį valgymą. Užkandžiams taip pat yra duodami įvairių rūšių maisto produktai (4 lentelė). Pasirenkamos 2 maisto rūšys iš 4 nurodytų.
4 lentelė. Užkandžių rūšys ir porcijų dydis
Maisto rūšys | Amžius (metais)/ porcijos dydis | ||
1- m | 3- m | 6 m | |
Pieno mišinys vaikams virš vienerių metų
arba jogurtas be priedų, arba rūgpienis, arba pienas |
1/2 p | 1/2 p | 1 p |
Vidutinio dydžio vaisius (pvz., obuolys ar kriaušė, ar kelios be kauliukų slyvos)
arba daržovė, pvz., morka, arba trintų šviežių (priklausomai nuo sezono) arba šaldytų trintų uogų, arba 100 proc. tik išspaustų sulčių, arba pramoniniu būdu pagamintų sulčių ar vaisių, daržovių tyrelių. |
1/2 | 2/3 | 1 |
1/2 p | 1/2 p | 3/4 p | |
Juoda duona arba kviečių (kukurūzų) duona,
arba sausainis be priedų, pvz., sodos ir kitų, arba apvali bandelė, arba akyta bandelė, arba riestainis (riestė), arba kietos tešlos makaronų. |
1/2 riekės | 1/2 riekės | 1 riekė |
1- 2 | 3 – 4 | 5-6 | |
1/2 | 1/2 | 1 | |
1/4 p | 1/4 p | 1/2 p | |
Minkšta liesa virta mėsa ar paukštiena, ar žuvis,
arba sūris, arba varškė, arba kaimiškas (varškės) sūris, arba kiaušinis (vidutinio dydžio), kietai virtas, arba virtos pupelės, arba žirniai arba jogurtas (gali būti paprastas arba aromatizuotas, saldintas arba nesaldintas). |
15 g | 15 g | 30g |
15 g | 15 g | 30g | |
1/2 | 1/2 | 1/2 | |
1/4 p | 3/8 p | 1/2 p | |
60 ml | 60 ml | 120 ml |
Antraisiais-trečiaisiais gyvenimo metais vaikai kaip užkandžius mėgsta maistą, kurį gali laikyti rankose. Jiems geriausi užkandžiai tai:
nedideli, tačiau didesni nei 4-5 cm skersmens daržovių, vaisių minkšti gabaliukai;
tirštos, prieš davimą pagamintos daržovių, vaisių, uogų sultys (gali būti pakeistos konservuotomis 100proc. sultimis arba tyrelėmis, specialiai vaikams pagamintomis, tačiau tai neturi būti dažnai);
namuose šaldytų, trintų vaisių, uogų tyrės;
nešlifuotų stambiai (grubiai) sumaltų grūdų, pvz., kviečių, avižų sausainiai be priedų.
Dauguma mažų vaikų valgo 5 kartus per dieną, tris pagrindinius valgymus (pusryčius, pietus, vakarienę) ir 2 užkandžius (priešpiečius ir pavakarius). Tiems, kurie nori, neturi viršsvorio, nėra nutukę gali būti duodami naktipiečiai, kaip mažai energijos turintis (pvz., pramoniniu būdu pagaminto specialaus 1-3 m. vaikams pieno mišinio ar 50-80 ml jogurto) užkandis.
Kiekvieno valgymo laikas pasirenkamas nuo šeimos įpročių bei vaiko interesų, pvz., vienas gali norėti valgyti tuojau prabudęs, o kitas po valandos ir pan.
Jeigu vaikas lanko darželį, dažniausiai jame pavalgo pusryčius, priešpiečius, pietus, pavakarius. Šeštadieniais, sekmadieniais ir kitomis „išeiginėmis dienomis“ dera vaikui pasiūlyti valgyti tuo pačiu laiku kaip ir darželyje.
„Mamos žurnalas“