Artėjant Velykoms į talką kviečiamės skaitytoją Alvilę, kuri pamokys marginti kiaušinius.
„Mamos žurnalo“ puslapiuose esu rašiusi, kaip pasigaminti daugybę kasdienių produktų: duonos, ledų, valiklių, limonado ar veido kremo. O šį pavasarį savo eilės pagaliau sulaukė ir margučiai. Nors natūraliai marginti kiaušinius esu mėginusi anksčiau, tačiau seniai knietėjo imti ir kaip reikiant išbandyti daugybę natūralaus marginimo būdų.
Juk jų receptų, pasižvalgius internete, galima prisirinkti daugybę.
Užbėgdama įvykiams už akių, turiu pasakyti, kad baigus darbą mano optimistinis nusiteikimas gerokai pasikeitė.
Buvau girdėjusi, kad, dažant natūraliai, reikia turėti daug kantrybės, tačiau iš tiesų yra ne taip – kai kuriais dažais marginant kantrybės reikia turėti labai labai labai daug. Pristatau visus mano išmėgintus dažus ir jų rezultatus.
Mirkymas vaisinėje arbatoje, maišytoje su šaldytomis mėlynėmis
Į mažą 150 ml puodelį dėkite 4 šaukštelius vaisinės arbatos (kurios pagrindas – kinrožės) ir 3 šaukštelius mėlynių, užpilkite karštu vandeniu, įmerkite virtą kiaušinį ir pamirškite jį ten 1–2 valandom. Kiaušinis įgauna tamsiai mėlyną, beveik juodą spalvą. Nuo arbatžolių vietomis apsibraižė, bet man dėl to tik įdomesnis pasidarė. Labai patiko, kad nulupus lukštą, nebuvo matyti jokių dažų pėdsakų ant paties kiaušinio – baltutis ir gražutis. Vertinu kaip vieną iš geriausių būdų, tačiau ir prabangiausių – gaila tų šaldytų mėlynių tokiu metų laiku kaip kažin ką!
Mirkymas tik vaisinėje arbatoje
Į mažą 150 ml puodelį dėkite 4 šaukštelius vaisinės arbatos (kurios pagrindas – kinrožės), užpikite karštu vandeniu, įmerkite virtą kiaušinį ir vėl pamirškite jį 1–2 valandoms.
Štai čia būdas tokiems šaldytų gėrybių „gailikams“ kaip aš.
Ir mėlynių nereikia, ir kiaušinis nusidažo. Tiesa, nuotraukose galbūt didelio skirtumo nematyti, tačiau iš tiesų margutis blankesnis už tą, kuriam į arbatos mirkalą buvo mėlynių įberta. Tačiau vis tiek šį būdą priskiriu prie vertų dėmesio – kiaušiniai įgavo tamsiai pilką spalvą, nulupus – jokių dažų.
Virimas kartu su špinatais
Į 0,7 litro verdančio vandens įdėkite 400 gramų šaldytų špinatų ir kartu su jais išvirkite kiaušinius. Tokį ar panašų receptą galima rasti ne viename interneto puslapyje. Nors iš pat pradžių dėl jo abejojau – tačiau vis tiek ryžausi pabandyti, taip norėjau žalsvo margučio! Ir ką gi – po gero pusvalandžio virimo, kiaušiniai savo pirmykštės rudos spalvos nepakeitė nė trupučio. Pabandžiau įpilti porą šaukštelių acto ir dar kiek paviriau – kiaušinių ruda spalva įgavo tamsesnį, murziną atspalvį. Beliko apverkti sugadintus špinatus ir priskirti šį būdą prie niekam tikusių.
Virimas ir mirkymas stiprioje kavoje
Puode užplikykite labai stiprią kavą (apie 6 šaukšteliai maltos kavos vienai stiklinei vandens), ir joje 10–15 minučių pavirkite kiaušinius. Po to palikite mirkti dar 15–20 minučių. Kiaušinis įgauna ryškiai rudą spalvą, galima pamanyti, kad dažytas svogūnų lukštais, tačiau padėjus greta „svogūninio“ margučio, matyti, kad skiriasi. Lupti lengva, nulupus dažų ant kiaušinio likę tik vos vos. Kai žinai, kad jie palikti kavos, visai neerzina. Vertas dėmesio būdas, ypač jei į namus pateko nelabai skani kava – galima be sąžinės graužaties ją sunaudoti.
Virimas vaisinėje arbatoje
Į 0,7 litro verdančio vandens įberkite 10–12 šaukštelių vaisinės arbatos ir joje 20 minučių virkite kiaušinius.
Nukėlę nuo ugnies dar palikite 15 minučių virti. Mano sūnui šis margutis buvo pats gražiausias – ir tikrai, jis įdomus – šonai numarginti tamsiai raudonos, rudos spalvos arbatžolių raštais, bet man labiau patiko tie, mirkyti arbatoje margučiai, o ir ilgai virti nereikia. Lupti lengva, dažų ant kiaušinio nelieka.
Virimas svogūnų lukštuose
Svogūnų lukštus užpilkite vandeniu ir palikite per naktį ar bent kelioms valandoms. Virkite kiaušinius kartu su lukštais 5–10 minučių. Rezultatas – ryškūs, raudonai rudi margučiai. Šis plačiai paplitęs būdas – neabejotinas visų natūralių kiaušinių dažų karalius. Ir pats ekologiškiausias visomis prasmėmis, juk dažoma ta augalo dalimi, kuri nevalgoma ir vis tiek būtų išmetama.
Trumpai apie keletą būdų, kuriuos išbandžiau, tačiau jie neverti, kad atskirai apie kiekvieną rašyčiau. Mirkymas ciberžolės, su actu marinuotų burokėlių, natūralių vynuogių sulčių, žaliosios arbatos užpiluose – kiaušiniai nė kiek nepakeitė savo pirmykštės spalvos, o naminės vynuogių sultys dar sugebėjo ir lukštą šiek tiek pragraužti… Galbūt, jei būčiau dažiusi baltus, o ne rudus kiaušinius, kurie dabar karaliauja parduotuvėse, rezultatas būtų buvęs daugiau matomas, tačiau abejoju, ar būtų pavykę gauti daugiau nei vos regimą atspalvį. Turiu prisipažinti dėl žalios arbatos: naudojau tokią, kurioje galybė priedų… Gal dažant „gryna“ žalia arbata rezultatas ir būtų kitoks.
Baigusi eksperimentuoti, padariau išvadą, kad pirkti dažai vis dėlto ekologiškesni už daugelį dažymo natūraliais dažais būdų. Mano galva, mėlynes, špinatus ir kitas maistines medžiagas geriau duoti vaikams suvalgyti, užuot jomis dažius kiaušinius. Prie tikrai vertų dėmesio priskirčiau svogūnų lukštus, mirkymą vaisinėje arbatoje ir virimą kavoje, beje, pastaraisiais dviem būdais dažyti margučiai dar ir labai skaniai kvepia!
Šviesių, linksmų, saulėtų Velykų!
Alvilė Rimaitė, nuotraukos autorės
„Mamos žurnalas“
Susiję straipsniai