Vaikų valgymo algoritmas kur kas skiriasi nuo suaugusiųjų. Jeigu suaugusiesiems užkandžių patariama vengti, ypač saugant kūno formas, tai vaikams – atvirkščiai – užkandžiauti rekomenduojama net 3 kartus per dieną! Tai nemažas iššūkis tėveliams – ne tik sugalvoti, ką vaikas valgys pusryčiams, pietums ir vakarienei, bet ir kuo užkandžiaus.
Kam vaikui užkandžiai
Paaiškinti labai paprasta. Mažyliai augdami ir žaisdami sunaudoja daug energijos, o jų maži skrandžiai negali sutalpinti tiek maisto, kad gautų pakankamą kiekį kalorijų bei naudingų medžiagų, o tarp valgymų nejustų alkio. Užkandžiai padeda vaikams išlaikyti energijos lygį ir aprūpina juos svarbiomis maistinėmis medžiagomis, padedančiomis augti ir vystytis.
Maistas, kuris bus patiektas užkandžiams, turi būti patogus valgyti, geriausia – paimamas į ranką, gana minkštas, kad vaikas galėtų jį sukramtyti, ir kuo įvairesnis.
Prancūziukui – sūris, lietuviukui – sausainis
Vaiko užkandžiams tinka įvairių maisto grupių patiekalai: švieži vaisiai ir uogos, daržovės, pieno produktai, grūdų, mėsos, žuvies, riešutų, kiaušinių patiekalai. Mitybos specialistai turi patarimą – vaikas geriausiai pasisavina medžiagas iš to maisto, kuriam turi genetinę atmintį. Vadinasi, tai maistas, kurį valgė jo seneliai, proseneliai. Prancūzijoje ar Belgijoje vaikai užkandžiams gauna įvairaus sūrio. Mūsų krašte įprasta vaikams duoti pieno produktų arba grūdų produktų.
Visadaliai, visagaliai
Renkantis užkandžius iš grūdų, įvairovė maloniai stebina – tai bandelės, krekeriai, duonos lazdelės, javainiai, duoniukai ir t.t. Galima pasirinkti pagal vaiko skonį, kainą, šeimos mitybos įpročius. Vis dėlto yra vienas patarimas – paskaityti produkto sudėtį ir pasirinkti tokius gaminius, kurie atneštų daugiausiai naudos vaiko sveikatai. Tėvai jau žino, kad geriausia, jei gamyboje naudojami visadaliai (viso grūdo dalių) miltai, nes juose gaminant nesunaikinama ypač vertina grūdo luobelė. Taip pat geriau, jei naudojama ne vienos, o kelių rūšių grūdinės kultūros, – juk kiekviena kruopa ar grūdas turi unikalių gerųjų savybių. Rugiai, kviečiai, miežiai, avižos, grikiai, ryžiai – patiems būtų labai sudėtinga vaikui pasiūlyti tokią įvairovę. Todėl kuriamos 5 ar 7 grūdų košės, o dabar jau galima ragauti ir 7 grūdų sausainiais.
Kam vaikui grūdai
Grūdų nauda augančiam organizmui neįkainojama. Be įvairių naudingų medžiagų, būtinų augančiam organizmui, grūdiniai patiekalai turi daug skaidulų. Skaidulinės medžiagos organizme nėra nei virškinamos, nei įsiurbiamos, bet jas skaido žarnyne gyvenančios bakterijos. Mikrobiotos tema šiuo metu yra numeris 1 medicinoje. Tyrimai stulbina, vis daugiau sužinome apie tai, koks svarbus mums yra žarnyno gyvenimas. Nuo bakterijų balanso priklauso bene visos organizmo funkcijos, o ypač tai svarbu augančiam vaikui. Beje, kuo įvairesnių skaidulų gauna žarnynas, tuo jam geriau. Ir vėl grįžtame prie patarimo ieškoti įvairovės – kelių grūdų produkte bus ir kelių rūšių skaidulų.
Deja, nors esame žemės ūkio kraštas, patys auginame grūdus, vaisius, daržoves, bet skaidulų suvartojame per mažai. Rekomenduojamas skaidulinių medžiagų kiekis per parą suaugusiajam (iš vaisių, grūdų, sėklų, riešutų, daržovių) turėtų būti vidutiniškai 25 g per dieną, 1–3 metų vaikui – 8–10,5 g skaidulinių medžiagų. Mes ir mūsų vaikai suvartojame trečdaliu mažiau, ir keli gramai skaidulų, kurių pritrūksta kiekvieną dieną deja, labai atsiliepia žarnyno veiklai ir viso organizmo sveikatai.
Į ką dar atkreipti dėmesį renkantis užkandžius
Maisto pramonė prisitaiko prie šiuolaikinių aktualijų. Žinant, kad vaikas negali suvalgyti didžiulio maisto kiekio (o tik tokiu būdu jis gautų visas organizmui reikalingas medžiagas), stengiamasi produktus praturtinti. Ypač patogu, kai produktai praturtinti tais vitaminais, kurių atsargos organizme nesikaupia, o vaikui yra būtinos čia ir dabar. „7 grūdų“ „Gaidelis“ yra vitaminų E, magnio, geležies bei B grupės vitaminų (B1, B2, B6) šaltinis. Vitamino B atsargos organizme nesikaupia, todėl jo būtina gauti su maistu. Kur kas daugiau vitamino B reikia dirbant sunkų fizinį darbą, intensyviai sportuojant, esant karštam orui ir… augant!
Mūsų visų „Gaidelis“
Jį prisimena ir tėvai, ir seneliai. Visiems lietuviams pažįstamo skonio receptas saugomas dar nuo 1969 metų. Žodžio gaidelis jau galima nebedėti į kabutes, visi supras, apie kokį kulinarinį paveldą kalbama. Tačiau dabartinei kartai vien klasikos nepakanka. Tai suprasdami, gamintojai pasirūpino tiek recepų tobulinimu, tiek skonių įvairove. „7 grūdų“ pusrytainiai yra trijų skonių – kokoso su šokoladu, morkų su cinamonu bei vanilės. Pusrytainiai „Gaidelis“ „7 grūdai“ su kokosu ir šokoladu pripažinti geriausia 2022 m. naujiena užkandžių kategorijoje, remiantis „NielsenIQ“ mažmeninės prekybos indeksu Lietuvoje.
Išbandykite su vaikais „7 grūdų“ gaidelius, pasirinkite skaniausius ir mėgaukitės tiek pusryčiams, tiek užkandžiams.
Susiję straipsniai