Receptų skyrelio autorė Karina Kulevičienė kuria tinklaraštį „Paprasta gaminti“. Jau žinote jos šūkį – kuo mažiau ingredientų ir kuo paprastesnis gaminimas. Šį kartą Milos Marijos (4 m.) ir Kerniaus Kamiliaus (2 mėn.) mama dalinasi ukrainietiškais receptais.
Ukrainietiškos pampuškos
Kažkas nuostabaus! Tradiciškai valgomos su barščiais, tačiau tikrai tiks ir prie kitų patiekalų.
Produktai:
800 g miltų;
15 g mielių;
1 šaukštas cukraus;
1 šaukštelis druskos;
5 šaukštai aliejaus (saulėgrąžų, rapsų);
500 ml šilto pieno;
Kiaušinis.
Gaminame:
Miltus maišome su mielėmis, druska ir cukrumi.
Po truputį pilame šiltą pieną ir vis pamaišome. Darome tai mediniu šaukštu arba ranka.
Pilame 3 šaukštus aliejaus, dedame tešlą ant stalo ir paminkome, kol gausime apvalios formos tešlą.
Dedame ją į dubenį, uždengiame drėgnu rankšluosčiu ir paliekame šiltoje vietoje apie 30 minučių.
Ištraukiame, dedame ant vos pamiltuoto paviršiaus, pilame dar pora šaukštų aliejaus, paminkome dar apie 5–7 minutes. Tada rodomuoju pirštu ir nykščiu nugnybiame po burbuliuką tešlos, formuojame gražią apvalią formą ir dėliojame kepimo formoje, išteptoje sviestu.
Paliekame nedidelius tarpelius, nes pampuškos smarkiai pasipūs.
Ištepame kiaušinio plakiniu ir kepame 180°C orkaitėje 25 minutes.
Galima aplieti česnako, žolelių ir aliejaus ar sviesto mišiniu.
Ukrainietiški grietiniečiai
Vienąkart iškepę, tikrai kartosite. Tirpsta burnoje!
Produktai:
Tešlai:
280 g miltų;
100 g kambario temperatūros sviesto;
1 kiaušinis;
Žiupsnelis druskos;
50 g cukraus pudros;
1/2 a. š. sodos.
Įdarui:
200 g varškės;
3 v. š. cukraus;
1 kiaušinio trynys;
1 v. š. su kaupu grietinės;
2 v. š. miltų;
1 kiaušinis patepimui;
Cukraus pudros pabarstymui.
Gaminame:
Sviestą, cukraus pudrą, druską ir kiaušinį išplakame su mikseriu. Beriame miltus, sumaišytus su soda ir išmaišome.
Suberiame masę ant stalo ir minkome tol, kol gausime vientisą tešlos kamuoliuką.
Dedame į indą, uždengiame ir paliekame šaldytuve, kol padarysime įdarą.
Varškę, kiaušinio trynį, cukrų, grietinę ir miltus maišome iki vientisos masės.
Tešlą kočiojame maždaug 0,5 cm storio.
Išspaudžiame norimo dydžio apskritimus.
Dedame įdaro ir lenkiame pusiau.
Prispaudžiame grietiniečius pirštais arba šakute.
Dėliojame ant popieriumi išklotos formos ir tepame kiaušinio plakiniu.
Kepame 200°C orkaitėje 20 minučių.
Pabarstome cukraus pudra ir ragaujame su arbatėle.
Ukrainietiški virtinukai su vyšniomis
Abejingų neliks! Nuostabi tešla, saldžiarūgštis įdaras ir grietinė ant viršaus. Nugrimsite į vaikystę.
Produktai:
Tešlai:
2 stiklinės miltų;
1 kiaušinis;
1/2 stiklinės vandens;
1 šaukštas cukraus;
Žiupsnis druskos;
Truputis miltų pabarstymui.
Įdarui:
200 g šaldytų vyšnių;
2 šaukštai cukraus;
1 šaukštas krakmolo;
1 šaukštas sviesto.
Gaminame:
Keptuvėje tirpiname sviestą. Dedame vyšnias, cukrų ir krakmolą ir 5 minutes pakepiname. Vyšnios išliks savo formos ir turėsite šiek tiek tobulai gardaus skysčio apšlakstymui.
Tešlos produktus išmaišome, dedame ant stalviršio ir gerai išminkome.
Iškočiojame tešlą.
Su gana nemažu puodeliu ar stikline formuojame apskritimus.
Dedame įdaro ir sulipiname.
Kraštus vyniojame panašiai kaip kibinus.
Dedame į pasūdytą verdantį vandenį.
Kai iškyla paverdame dar 3 minutes.
Valgome tradiciškai. Su grietine, cukrumi ir vyšniomis.
Susiję straipsniai