Šį kartą receptų skyrelio autorės Karinos Kulevičienės paprašėme papasakoti, kuo jų šeima vaišinasi per žiemos šventes. Karina kuria tinklaraštį „Paprasta gaminti“, jos šūkis – kuo mažiau ingredientų ir kuo paprastesnis gaminimas – galioja ir per šventes.
Mūsų šeima gyventi kalėdinėmis nuotaikomis pradeda nuo gruodžio 1 dienos, kai namuose pastatome eglę, puošiame namus skambant šventinei muzikai, o ant stalo pastatome indą su mandarinais.
Tą dieną mūsų Mila rašo laišką Kalėdų Seneliui ir jau planuoja, kaip švenčių išvakarėse po egle paliks jam pieno ir sausainių. O praėjusiais metais vietoje sausainių kuo puikiausiai tiko pačios keptos naminės spurgytės.
Namuose kartu gaminame ne tik spurgas. Dažniausiai tai būna ir įvairaus skonio kūčiukai, kuriuos minkome net keletą kartų per gruodžio mėnesį. Nes naminiai juk patys skaniausi ir ilgai neužsibūna. O besiruošdami Kūčioms, visi mielai nulipdome klasikinių auselių su aguonomis ir grybais.
Tiek per Kūčias, tiek Kalėdas ant mūsų stalo vyrauja klasika ir tik viena kita naujovė. Gera kasmet su šeima kartoti tuos pačius ritualus, valgyti nostalgišką maistą ar pažiūrėti niekada neatsibostantį filmą, kurį matome kartą per metus.
Mūsų gaminami patiekalai tikrai gardūs, naminiai ir tinkantys visiems. Todėl visi šeimos nariai nuo mažiausio iki didžiausio valgo tai, kas pagaminta, ir jokių papildomų dalykų. Šeimoje turime vieną taisyklę, kurios visada laikomės, – „Neparagavęs nesakyk neskanu“. Ir kaip dažnai paragavus pasirodo, kad skanu, ir dar kaip!
Per Kūčias laikomės tradicijos, kad ant stalo neturi būti jokių gyvulinės kilmės produktų, išskyrus žuvį. Kasmet visi ragaujame auselių su skirtingais įdarais, mielinių blynų su kepta žuvimi, silke ir obuoliais. Būtent be šių patiekalų negaliu įsivaizduoti šio vakaro.
Kalėdos irgi neapsieina be tradicinio maisto. Šeimą lepinu savo ilgai keptu paukščiu, klasikiniais užkandžiais, o vyras mielai pagamina baltą mišrainę ar silkę pataluose. Kalėdų vakarą visada vainikuoja mano keptas tortas, kuriuo jau bandau nustebinti šeimą ir sugalvoti kažką naujo.
Dabar matome vis įvairiau švenčiančių žmonių, bet patys renkamės klasiką, tradicijas ir tai, kas mums sukelia šilčiausius nostalgiškus jausmus. Tokiais pat šiltais ir mūsų be galo numylėtais receptais noriu pasidalinti ir su „Mamos žurnalo“ skaitytojais.
Kūčių auselės
Produktai tešlai:
- 3 stiklinės miltų
- 1 stiklinė vandens
- 1/2 šaukštelio druskos
Visus produktus sudedame į puodą ir gerai išmaišome.⠀
Dedame tešlą ant miltuoto paviršiaus ir gerai išminkome. Neberkite per daug miltų ant stalo. Tešla gali prisigerti miltų, ir auselės bus per kietos.
Plonai iškočiojame tešlą ir formuojame nedidelius blynelius.
Sudėjus po šaukštelį įdaro, lenkiame auseles pusiau. Įtempiame kampučius ir juos sulipiname taip, kad būtų panašu į mažas ausytes.
Kepame karštoje keptuvėje, aliejuje, kol gražiai apskrus.
Įdarai gali būti patys įvairiausi: grybai, aguonos, džemai, uogienės, obuoliai, silkė, kepta žuvis, įvairios daržovės.
Mieliniai blynai Kūčioms
Be kiaušinių ir pieno produktų
Produktai:
8 g sausų mielių
450 g kvietinių miltų (4 stiklinės)
300 ml šilto vandens
3 šaukštai cukraus (jeigu gaminate su obuoliais)
1 šaukštais cukraus (jeigu gaminate su sūriu įdaru)
1/2 šaukštelio druskos
Jeigu ruošiate su obuoliais, galima dėti cinamono
Mieles, miltus, cukrų ir druską suberiame į vieną indą ir išmaišome.
Pilame vandens ir maišome.
Uždengiame ir paliekame poilsiauti šiltai 30 minučių.
Jeigu kepsite su skirtingais įdarais, daliname tešlą pusiau ir dedame norimus pagardus.
Aš visada padarau tešlą, paskirstau ją į dvi dalis ir darau sūrius ir saldžius.
Dėl cukraus. Jeigu darote su obuoliais ir sūrius, galite iš pradžių į tešlą dėti šaukštą cukraus, o padalinę tešlą į dvi dalis, į dalį su obuoliais įberti daugiau cukraus. Nebijokite eksperimentuoti!
Kepame karštoje keptuvėje aliejuje, kol gražiai apskrus ir išsipūs.
Kūčiukai
Naminiai kūčiukai yra visiškas gėris! Jie ne tik skanūs, juos labai smagu kepti su šeima.
Produktai:
700 g miltų
380 ml pieno (kepdami pačioms Kūčioms, naudokite augalinį)
16 g sausų mielių
3 šaukštai cukraus
žiupsnelis druskos
3 šaukštai aliejaus
⠀
Mieles maišome su šiltu pienu ir paliekame, kad truputį sureaguotų.
Miltus išsijojame.
Po maždaug 15 minučių į pieno ir mielių masę supilame aliejų, druską ir cukrų.
Supilame masę į indą. Suberiame truputį daugiau nei pusę miltų.
Viską išmaišome, uždengiame ir dedame į šiltą vietą maždaug 20 minučių poilsiauti.
Po 20 minučių turėsite kiek išsipūtusią ir gana skystą tešlą.
Ją dalinkite į tiek dalių kiek norite skirtingų rūšių kūčiukų. Aš dalinu į keturias dalis.
Tešlą sudedame į skirtingus puodus, suberiame likusius miltus, juos irgi padalinę į keturias dalis. Neišsigąskite, gramo į gramą skaičiuoti nereikia. Viskas tikrai pavyks! O jeigu norite vienos rūšies kūčiukų, jokių dalinimų nereikia!
Dedame į kiekvieną dalį skirtingus priedus.
Į vieną dalį dedu maždaug 30 g aguonų. Į kitą – maždaug 5 šaukštus kietojo sūrio ir didelį šaukštą skirtingų džiovintų žolelių. Į dar vieną – didelį šaukštą kakavos ir vieną šaukštą cukraus. Ir galų gale – saują kmynų, kanapių sėklų ir sezamo sėklų. Mūsų šeimos mėgstamiausi kūčiukai – su kietuoju sūriu.
Išmaišome kiekvieną tešlą, uždengiame ir dedame į kuo šiltesnę vietą valandai.
Iškilusią tešlą paminkome ant miltuoto paviršiaus, darome plonus volelius ir pjaustome į mažus gabalėlius.
Nepamirštame, kad kepdami kūčiukai didėja. Darykite tikrai mažus gabalėlius. Man yra tekę ir mažų bandelių vietoj kūčiukų prisikepti.
Kepame ant popieriumi išklotos formos 10 minučių 180ºC orkaitėje.
Skanių švenčių!