Tikriausiai nėra šeimos, kurioje prieš šventes nebūtų kepami meduoliai. Tas ritualas toks pats svarbus, kaip ir velykinių margučių dažymas. Nes į kepimo ir dekoravimo procesą gali įsijungti visa šeima, net ir patys mažiausieji. Figūriniai, glajumi išpuošti meduoliukai yra vaikų džiaugsmas, jie panašūs į žaislus, be to, saldūs ir kvapnūs.
Iš kur atkeliavo ta kalėdinių meduoliukų tradicija? Kulinarinio paveldo puoselėtoja „Vilniaus meduolių“ kepėja Ana Griškevičienė sako, kad ta tradicija gyvuoja ne vieną šimtą metų. Meduoliai laikyti prabangos valgiu ir būdavo kepami tik per didžiąsias metų šventes, nes sviestas, medus , o ypač prieskoniai buvo labai brangūs. Istoriniuose šaltiniuose minima, kad ryšelis prieskonių kažkada kainavo tiek pat, kiek arklys!
Ana ir Alvydas Griškevičiai meduolius kepa pagal seną giminės receptą. Arvydo proseneliai tarpukariu Vilniuje turėjo savo kepyklą, kuri po karo jau nebeatsigavo, bet receptai buvo perduodami iš kartos į kartą. Senieji Vilniaus krašto meduoliai būdavo kepami su tikru sviestu, natūraliu medumi, kildinami amonio bikarbonatu, kepėjų vadinamu tiesiog amoniu, o gardinami gvazdikėliais, cinamonu ir juodaisiais pipirais. Imbieras Vilniaus krašte nebuvo vartojamas. „Vilniaus meduoliai“ iki šiol kepami pagal šį receptą – jie būna minkšti. Yra meduolių receptų, pagal kuriuos iškepti kepiniai būna kieti arba trapūs.
Ana sako, kad kol vaikai buvo maži, meduoliukais mėgdavo puošti ir eglutę. Tokie žaisliukai ne tik originalūs, bet ir praktiški – užsinorėjęs vaikas gali atsilaužti ir pasmaližiauti. Dabar meduolių kepėjai jau susilaukė anūkų, tad šioms Kalėdoms iškepė nematyto dydžio meduolines dekoracijas. Gal šią idėją pritaikysite ir jūs?
O mamoms, kurios nėra profesionalios konditerės, ji siūlo pabandyti paprastą ir skanų meduolių receptą.
Paprasti ir skanūs meduoliukai
Reikės:
200 g sviesto
200 g grietinės
200 g medaus
2 kiaušinių
1 šaukštelio kepimo miltelių
1 kg miltų
1 šaukštelio meduolių prieskonių
Kaip pagaminti:
Vonelėje ant garų (arba atsargiai puode ant mažos ugnies) ištirpinkite sviestą, kai ištirps, nuimkite indą nuo garų ir sudėkite grietinę.
Į šitą masę sudėkite medų.
Suberkite kepimo miltelius ir prieskonius, gerai išmaišykite.
Atvėsinkite.
Kiaušinius labai trumpai paplakite šluotele ir sumaišykite su atvėsinta mase.
Pamažu suberkite persijotus miltus.
Tešlą palikite 2 valandoms „pailsėti“ (galima ir visai nakčiai).
Kočiokite 3–4 mm storio lakštą, išpjaukite formeles, sudėkite į skardą ir kepkite 160 laipsnių karštumo orkaitėje apie 15 min.
O jau meduoliukų puošimas – jūsų fantazijos reikalas!