
Kaip iškepti kalėdinį meduolių namuką, rasite įvairiose kepinių knygose. Mes pamokysime namuką kepti kitaip – mama Alvilė dalinsis patirtimi, kaip ji tai daro su savo vaikais.
Su niekuo nesupainiojama toji ypatinga prieškalėdinio bruzdesio nuotaika.
Pažadinta per radiją suskambusios senos dainos, atskriejusi snieguoto vėjo gūsiu ar tiesiog netikėtai atsklendusi iš žvarbaus, apniukusio, dar vienerius metus bebaigiančio dangaus. Kad ir kokiais keliais ji mus pasiekia, čiupkime ir nepaleiskime! Įkurdinkime namuose, kad skleistųsi imbierinių meduolių ir gerų jausmų dvelksmais! Kaip tai padaryti? Suręskime meduolinį namelį!
Namelį iš meduolinės tešlos, kaip ir kiekvieną kitą namą, per vieną dieną pastatyti sunku. Todėl siūlau darbus paskirstyti keletui vakarų ir, jei namuose yra bent kiek stalą praaugusių pagalbininkų, pasikviesti juos į talką.
Vidutinio dydžio nameliui reikės*:
1 kg miltų,
0,5 kg cukraus
300 g medaus
6 kiaušinių
1 šaukštelio kepimo miltelių
3–4 šaukštelių įvairių maltų prieskonių: cinamono, imbiero, gvazdikėlio, kardamono, kvapiojo pipiro, muskato riešuto, tarkuotų citrinos žievelių ir t. t.
*Jei namelio pagrindą ir stogą gaminsite ne iš tešlos (žr. idėjos ir patarimai), tuomet jums užteks pusės nurodyto produktų kiekio.
Pirmas vakaras – minkome tešlą
Į puodą suberiame medų, cukrų ir prieskonius. Maišydami kaitiname, kol cukrus ištirps. Nukeliame nuo ugnies ir leidžiame kiek atvėsti. Dubenyje sumaišome miltus su kepimo milteliais. Į pravėsusią medaus masę įmaišome kiaušinius ir miltų bei kepimo miltelių mišinį. Išminkome vienalytę masę, uždengiame ir paliekame parai kambario temperatūros patalpoje.
Antras vakaras – gaminame detales
Trafaretų meduoliniam nameliui galima nusipirkti didesniuose prekybos centruose arba internete.
Pastarojo gelmėse panardę nesunkiai rasite ir brėžinių, kuriais galite pasinaudoti gamindami namuko detales. Turintys šiokių tokių architektūrinių gebėjimų gali susikurti savo trafaretus. Ant kartono ar storesnio popieriaus nusipiešiame namelio šoninę sieną, priekinę sieną ir stogą.
Tešlą iškočiojame į 0,5 cm storio lakštą ant miltais pabarstyto stalo. Lakštą perkeliame į kepimo popieriumi išklotą skardą. Čia, naudodamiesi trafaretais iš tešlos išpjauname 2 stogo detales, 2 šonines sienas ir 2 priekines sienas bei namuko pagrindą. Jei norime, sienose išpjauname duris, langus (galima nepjauti, tik vėliau glaistu nupiešti ant iškeptos detalės). Jei norėsime namelį naudoti kaip žvakidę, būtinai stogo detalėse išpjauname skylę kaminui, ir iš tešlos išsipjauname atitinkamo dydžio keturias kamino sieneles. Jei lieka tešlos, iš jos galima išsipjauti tvorelę, padaryti eglutę, senį besmegenį ar kitą detalę.
Visas detales pjauname aštriu peiliu, stengiamės kad jos kuo labiau atitiktų trafaretus, kitaip vėliau namelį bus sunku gražiai suklijuoti.
Įkaitiname orkaitę iki 220ºC. Šauname į ją skardą su meduolinėmis detalėmis ir kepame apie 15 minučių, kol gražiai paruduoja. Ant kiek pravėsusių, bet dar šiltų detalių vėl uždedame trafaretus ir dar kartą apipjauname tas kraštines, kurios bus klijuojamos.
Trečias vakaras – statome namelį
Sutvirtiname namelio sienas ir pagrindą dantų krapštukais. Kai sienos jau nepajudinamai laikosi, prie jų atsargiai pritvirtiname stogą. Tuomet imamės gaminti glaistą.
Glaistui reikės:
2 kiaušinių baltymų
200 g cukraus pudros
1–2 šaukštų citrinos sulčių
Kiaušinio baltymą lengvai paplakame, suberiame į jį cukraus pudrą ir supilame citrinos sultis. Išmaišome ir toliau plakame plaktuvu apie penkias minutes, kol gauname tirštą ir blizgų, ne per skystą, bet ir ne per klampų glaistą.
Pilame jį į konditerinį švirkštą (jei neturite, galite naudoti į tūtelę susuktą kepimo popierių ar maišelį nupjautu kampu) ir, pasitelkę fantaziją išpiešiame namelio sienas bei stogą. Jei norime, tuo pačiu glaistu priklijuojame saldainukus, riešutus, blizgius pabarstukus, aguonas ar kitus gardžius papuošimus.
Beje, namelio sienas, ypač jei jos iškepė gana plonos, tarpusavyje galima tik suklijuoti glaistu, netvirtinant dantų krapštukais. Jas dekoruoti galite ir prieš statydami namelį – tik prieš pradėdami statybas, įsitikinkite, kad glaistas tinkamai nudžiūvęs.
Idėjos ir patarimai
- Pradedantiesiems namelį statyti bus lengviau iš kiek storesnės tešlos – iškočiokite ją iki 1 cm storio.
- Kepant tešla pasipučia, todėl langų ir durų angos šiek tiek susitraukia.
- Namelio trafaretų neišmeskite, jie pravers ateinančiais metais. O jei po metų įsigeisite kitokio nameliuko – trafaretus galėsite atiduoti kitiems pradedantiesiems statybininkams.
- Jei reikia palyginti atvėsusių meduolinių detalių kraštus – atsargiai patarkuokite jas tarka.
- Meduolinį stogą galima pakeisti stogu iš paprastų vaflių lakštų. Tokį stogą lengviau priklijuoti, jis lengvesnis, jį paprasta dekoruoti tarsi čerpėmis išklijuojant dekoratyviais javų ar kviečių dribsniais.
- Meduolinį namelio pagrindą galima pakeisti į foliją įvilktu storu kartono lakštu ar pjaustymo lentele, didesne balta ar skaidraus stiklo lėkšte.
- Prie namelio galite įkurdinti senį besmegenį ar eglutę. Pastarąją nesunkiai padarysite iš meduolinės tešlos išsikepę skirtingo dydžio žvaigždelių ir jas, jau iškeptas, bet dar šiltas suvėrę ant medinio pagaliuko. Senį besmegenį darykite taip pat, tik vietoje žvaigždelių reikės 3 meduolinių rutuliukų. Malkų ryšulėlį nesunkiai sukursite paprastu vilnoniu siūlu perrišdami sūrias lazdeles. Arba šiam vaidmeniui galite pasitelkti ir nesmulkintas cinamono žieveles. Iš šių medžiagų galite sumontuoti ir šulinį ar pastatyti tvorelę.
- Meduolinį namelį galite naudoti ir kaip advento kalendorių – kiekvieną dieną mažieji jame ras paliktas dovanėles. Tik nepamirškite prapjauti durelių!
Ar su dovanėlėmis, ar be jų – neabejoju, kad vaikams jūsų pačių iškeptas namelis suteiks daugybę džiaugsmo. Net jei tai bus ir pati paprasčiausia trobelė ne tobulai lygiomis sienomis.
Na, o jei statyti iš tešlos jums labai patiko ir jus „pagavo“ tikras meduolinis įkvėpimas, tuomet iškepkite daugiau namukų savo bičiuliams ar jų vaikams. Net ir visai mažutis nameliukas gali virsti šaunia bei gardžia kalėdine dovanėle.
Smagių statybų ir jaukių švenčių,
Alvilė Rimaitė
„Mamos žurnalas“