Vaikai ir senukai dažniau valgo paukštieną, nei kitą mėsą.
Nenuostabu – tai skani, minkšta, greitai paruošiama mėsa.
Keletas patarimų apie paukštieną:
Tiek vaikams, tiek suaugusiesiems vertingiausia paukštienos dalis yra paukščio krūtinėlė ir šlaunelės.
Nedera valgyti paukštienos (nesvarbu – virtos ar rūkytos) odos.
Bet kurio amžiaus vaikams geriau tinka jaunų paukščių ir viščiukų mėsa.
Vištiena – viena iš švelnesnių, lengviau virškinamų mėsos rūšių.
Geriau tinka valgyti tų vištų mėsą, kurios lesintos natūraliais pašarais – be priedų ir be kombinuotų pašarų.
Vaikui paukštienos duokite tiek pat, kiek ir raudonos mėsos – 50-100 g vienu kartu.
Paukštienos galima duoti 2-4 kartus per savaitę. Geriau, kai vaikas pakaitomis gauna naminių gyvulių mėsos ir paukštienos.
Vaikas gali būti alergiškas bet kuriai maisto rūšiai, kurioje yra daug baltymų, taip pat ir įvairios rūšies paukštienai.
Reakcijos, panašios į alergines, gali atsirasti dėl įvairių teršalų, kurių yra pašaruose, pvz., kombinuotuose pašaruose.
Alerginėmis ligomis sergantiems vaikams labiau tinka kalakutiena.
Kai vaikas alergiškas kiaušiniams, jam neduokite vištienos.
Vištienos, kalakutienos, strutienos galima duoti kūdikiui, kai jam sukanka 6 mėnesiai. Kūdikis pirmiausia turi pradėti valgyti raudoną mėsą, o tik pripratęs prie jos gali būti pratinamas prie paukštienos.
Vištienoje, kalakutienoje, strutienoje yra mažiau riebalų nei galvijų mėsoje, todėl ši paukštiena labiau tinkama tukti linkusiems vaikams.
Paukštienoje mažiau geležies nei raudonoje mėsoje. Geležis svarbi, kad būtų išvengta geležies stokos mažakraujystės – tai ypač aktualu kūdikiams ir mažiems vaikams, todėl kūdikiai ir maži vaikai turi valgyti ir raudoną mėsą.
Antienos ir žąsienos vaikams galima duoti antraisiais gyvenimo metais, nes šių paukščių mėsa riebesnė ir sunkiau virškinama už vištieną ir kalakutieną. Kūdikiui antienos ir žąsienos duokite tik tada, jei neturite raudonos mėsos, vištienos, kalakutienos.
Paukštieną gaminkite taip pat kaip ir raudoną mėsą, tik virkite trumpiau.
Kūdikiams ir mažiems vaikams duokite virtos, troškintos paukštienos.
Keptą paukštieną gali valgyti trejų metų ir vyresni vaikai, tačiau ir tuomet pirmenybę teikite virtai, troškintai paukštienai, o ne keptai. Kepta paukštiena, kaip ir kiti kepti produktai, yra sunkiai virškinama.
Kai kurios pieniškos dešrelės yra gaminamos iš paukštienos, tiksliau – iš vištienos. Kokybiškomis vištienos ir kitos paukštienos dešrelėmis vaikus nuo 3 metų galima palepinti 2-3 kartus per savaitę. Kai duodate vištienos dešrelių, tuomet neduokite kitos mėsos dešrelių. Dalis pieniškų dešrelių gaminamos iš kelių rūšių mėsos, tarp kurių yra ir vištienos.
Geriau, kad vaikai valgytų gryną vištieną, o pieniškas vištienos dešreles – tik retkarčiais.
Rūkytos vištienos ar kitos paukštienos produktai nėra vaikų maistas. Jų, nepriklausomai nuo rūkymo būdo, duokite vaikui nuo trejų metu ir tik retkarčiais. Bet kokie rūkyti paukštienos ir mėsos gaminiai sunkiau virškinami, juose yra organizmui žalingų medžiagų.
Kaip paruošti
Mėsą dėkite į verdantį sūrų vandenį (8 g druskos 1 litrui vandens). Įdėjus mėsą, kurį laiką vanduo nustoja viręs. Tačiau tai dar nereiškia, kad liepsną reikia padidinti.
Mėsą virkite ant silpnos ugnies, matomas virimas („kunkulai”) neturi būti intensyvus. Taip verdant, į vandenį mažiau prasisunkia tirpių baltymų. Jeigu vandens, kuriame verdama mėsa, paviršiuje susidaro daug putų, vadinasi, mėsa verdama per daug intensyviai.
Verdama mėsa netenka daug svorio: verdant mažus (75-100 g) gabaliukus netenkama 40-50 proc. svorio. Vištieną virkite apie 60 min. Gerai išvirta mėsa yra minkšta, bet neištižusi. Kūdikiams virkite nedidelį mėsos gabaliuką (100 g).
Išvirtos mėsos skonis pagerėja, kai į vandenį pridedama prieskoninių daržovių.
Kai patiekalui ruošti vartojama šaldyta mėsa, ji išlieka kokybiška, jei atšildoma palengva. Nedideli mėsos gabaliukai (apie 100 g), kambario temperatūroje atšyla per 2-3 val. Atšildomą mėsą laikykite verdančiu vandeniu perlietoje lėkštelėje.
Nedera mėsos atšildyti karštame vandenyje ar mikrobangų krosnelėje. Atšildytos mėsos nemirkykite vandenyje.
Susmulkinti mėsos į mažesnius nei 100 g gabaliukus nedera, nes verdant tokią mėsą į vandenį pereina daug naudingų medžiagų. Atšildytą mėsą nuplaukite tekančiu vandeniu, nuimkite plėves, riebalus, pašalinkite sausgysles. Tik tada virkite.
„Mamos žurnalas“