Lietuvis per parą suvalgo 250 g bulvių. Tad bulves drąsiai galime vadinti antrąja duona.
Jos vertos šio vardo, nes turi baltymų, angliavandenių, celiuliozės, mineralinių medžiagų, karotino, vitaminų K, B1, B2, B6, PP, E, D ir C.
PSO ekspertai rekomenduoja bulves valgyti mažiems vaikams, nes jos yra krakmolingos ir teikia daug energijos.
Mažyliai greitai įsisavina bulvėse esantį krakmolą ir kitas medžiagas. Tačiau tik tuomet, kai patiekalas iš bulvių yra ką tik pagamintas ir dar neatvėsęs. Atvėsusiuose bulvių patiekaluose krakmolas pakinta, todėl plonojoje žarnoje beveik nesuvirškinamas. Jei verdate kūdikiui daržovių košę, bulvių joje neturėtų būti daugiau nei pusė.
Tinka visiems
Bulvės tinka bet kurio amžiaus vaikams (žinoma, nekalbame apie žindomus kūdikius), nes:
jose esantys baltymai yra vertingiausi iš visų augalinių baltymų;
jos nėra labai kaloringos: 100 g bulvių yra tik 74-78 kcal;
nitratų jose susikaupia mažiau, nei kitose daržovėse, o verdant ar kepant bulves dauguma nitratų visai pranyksta;
bulvės nekaupia sunkiųjų metalų;
jose beveik nėra riebalų, todėl tinkamos ir nutukusiems vaikams.
Kaip išsaugoti vitaminą C?
Bulvėse daug vitamino C, tačiau nėra lengva jį išsaugoti. Ką daryti?
Labiau vertinkite šviežias. Vitamino C kiekis bulvėse priklauso nuo to, kada jos nukastos. Po nukasimo praėjus 3 mėnesiams vitamino C lieka 2/3, o po pusmečio – tik 1/3.
Plonai skuskite. Po luobele yra daugiausiai vitamino C ir mineralinių medžiagų. Jei skutate storas luobeles, nuskutate ir vitaminus.
Virkite su lupenomis. Dvigubai daugiau vitamino C išlieka su lupenomis virtose bulvėse.
Dėkite tik į verdantį vandenį. Norint, kad bulvėse išliktų kuo daugiau vitamino C, reikia jas nuskusti prieš pat verdant ir dėti į jau užvirusį vandenį (ar sriubą).
Virkite geruose puoduose. Vitamino C beveik neliks, jei bulves virsite variniuose ar skardiniuose puoduose. Geriausiai tinka emaliuoti ar stikliniai puodai, o dar geriau – garų puodai, kuriuose bulvės ne verda, o troškinamos garuose.
Ne kepkite, o virkite. Gaila, bet vitaminas C žūsta bulves kepant, o juo labiau iš jų gaminant traškučius. Daugiausiai jo lieka bulves troškinant garuose.
Trys NE apie bulves
1. Nevartokite sudygusių ar pažaliavusių bulvių, nes jose yra nuodingos medžiagos – solanino. Solaninas ardo kraujo kūnelius eritrocitus ir slopina nervų sistemą.
2. Nešildykite vakarykščių bulvių patiekalų. Patikėkite, jie jau beverčiai.
3. Nelaikykite bulvių kambaryje ar šiltame sandėliuke. Veikiamos šilumos bulvės per kelias dienas praranda didesnę dalį vitamino C, jose pradeda gamintis solaninas.
Šlovė bulvių košei
Vaikams iki 3 metų visiškai netinka bulvių traškučiai, keptos bulvės, aliejuje virtos bulvės free, bulvių košė su sviestu (jį reikia keisti alyvų aliejumi), bulvių patiekalai su aštriais prieskoniais.
Mažiems vaikams virkite paskanintą bulvių košytę. Jos maistinė vertė ir skonis pagerės, jei košę pagardinsite: žiupsneliu smulkiai kapotų žalumynų, lašeliu grietinėlės (vietoje pieno), alyvuogių aliejumi.
Pieną ar grietinėlę reikia pilti tik į karštą košę.
Kodėl nesveika valgyti traškučius
Bulvių traškučiai dabar labai populiarūs. Tai supjaustytos griežinėliais, pakaitintos riebaluose ir išdžiovintos bulvės. Juos gaminant dedama daug aštrių prieskonių ir druskos (dažniausiai – sūraus natrio glutamato).
Traškučiuose beveik nėra vitaminų, mikroelementų ar baltymų. Jie turi pakankamai medžiagų, labai greitai atpalaiduojančių energiją. Traškučiuose esantis natrio glutamatas didina kraujo spaudimą.
Bulvių traškučių neleiskite valgyti vaikui, kuris:
linkęs pilnėti (nes yra labai kaloringi, prisigėrę riebalų);
linkęs sirgti skrandžio ar žarnyno uždegimais (nes traškučiai sunkiai virškinami);
persirgęs kepenų uždegimu;
dažnai lankosi pas stomatologą dėl dantų ėduonies.
Gydytojų nuomone, traškučius gali pradėti valgyti tik 4 metų sulaukę vaikai, ir tik pačius švelniausius, be aštrių prieskonių.
Bulvė gydo!
Nušalimai ir nudegimai. Bulvių tyrelių kompresai gydo nužvarbusias ir nušalusias kūno vietas. Žalią tik sutarkuotų bulvių tyrę 0,5-1 cm sluoksniu uždėkite ant nušalusios vietos, uždenkite medžiagos skiaute, vaškuotu popieriumi (ar polietileno maišeliu) ir apriškite. Po 1,5-2 valandų procedūrą pakartokite. Tarkuotos bulvės gydo ir nuplikytas, nudegintas vietas.
Sloga ir bronchitas. Slogą, gerklų uždegimą ir bronchitą galite gydyti virtų bulvių garų inhaliacijomis. Reikia kelis kartus per dieną pakvėpuoti garų, kurie išsiskiria trinant išvirusias bulves.
Angina. Šviežių bulvių sultimis skalaukite gerklę, jei susirgote angina.
Skrandžio bėdos. Šviežių bulvių sultys mažina skrandžio ir žarnyno skausmus, stabdo pykinimą ir vėmimą, padeda gyti opoms. Bulvių sulčių patariama gerti sergant gastritu, dvylikapirštės žarnos opa, užkietėjus viduriams. Geriama po 50-150 ml 3 kartus per dieną 30 minučių prieš valgį.
Širdies ir inkstų ligos. Kadangi bulvėse yra daug kalio, jų patariama valgyti sergantiems širdies ir inkstų ligomis.
Egzema. Egzemos pažeista oda gydoma bulvių sultimis.
Nudegimai nuo saulės. Perkaitus saulėje padės virtų bulvių kaukės, nes jos drėkina ir gaivina perdžiūvusią odą. Į virtų bulvių tyrę reikia įpilti grietinėlės ir tyre tepti veidą ar kūną.
Per didelis kraujospūdis. Bulvių sultyse esančios medžiagos mažina kraujospūdį, todėl sulčių patariama gerti po 50-100 ml 2 karus per dieną, jei kraujospūdis per didelis.
Keletas įdomybių apie bulves…
Turguje rinkdamiesi smulkesnes bulves nebijokite, kad nusipirksite pašarinių. Lietuvos ,,Tinkamiausių auginti bulvių sąraše” nėra nė vienos pašarinės veislės. Jūs perkate maistines bulves, tik smulkesnius šakniavaisius.
Nerekomenduojama žiemai pirkti ankstyvųjų bulvių atsargų – šių veislių bulvės skanios tik porą savaičių po nukasimo. Jose mažai krakmolo ir kitų sausųjų medžiagų.
Lietuvos mokslininkai išvedė net 9 lietuviškas bulvių veisles.
Bulvė užima trečią vietą tarp produktų, kurie lemia taip vadinamąjį šalies ,,maistinį saugumą”.
Pasaulyje jau išvesta genetiškai modifikuotų bulvių rūšių, kurios atsparios kolorado vabalams.
Dėl bulvių maro Lietuvoje kasmet netenkama 20-40 procentų bulvių derliaus.
Pastaraisiais metais gana nemažai bulvių į Lietuvą importuojama iš Olandijos, Lenkijos ir kt. šalių. Importinės bulves prekybos centruose nesunku atskirti ir be papildomos rašytinės informacijos: jos būna geresnės išvaizdos, didesnės ir brangesnės.
Daug krakmolo turintys produktai nebūtinai yra labai kaloringi. Pagrindinį kalorijų kiekį bulvių patiekalams ,,prideda” riebūs padažai su lašiniais ir grietine.
Bulves verdant, net 60 procentų kalio, 21 procentas kalcio, 6 procentai natrio iš bulvių pereina į nuovirą.
Tyrimai rodo, kad tik 10 procentų pirkėjų produktus renkasi pagal kokybę ir poreikį, o 70 procentų – pagal kainą. Todėl nenuostabu, kad bulvė taip dažnai būna ant mūsų stalo – juk kilogramas bulvių rudenį nekainuoja nė lito, pavasarį – kiek daugiau nei 1 litas.
Pediatrė gastroenterologė Jovilė Vingraitė
„Mamos žurnalas“