Maisto priedai – medžiagos, kurios įdedamos į maisto produktus dėl technologinių tikslų. Priedai gali padėti išlaikyti produktų kokybę ir išvengti mikroorganizmų augimo.
Šiuo metu Lietuvoje leidžiama naudoti apie 400 maisto priedų. Visi jie yra ES leidžiamų vartoti maisto priedų sąraše.
Kiekvienas iš jų yra pažymėtas E raide su atitinkamu skaičiumi. Prieš leidžiant vartoti naują maisto priedą, jis „pereina“ ilgalaikius ir trumpalaikius bandymus su gyvūnais. Leidžiama vartoti tik tuos, kurie po išsamių tyrimų su gyvūnais pripažinti kaip nekenksmingi. Per ganėtinai ilgą laiką nenustačius jokio neigiamo poveikio, daroma išvada, kad tiriama medžiaga yra nekenksminga. Vadovaujantis tyrimo rezultatais, apskaičiuojama žmogui (suaugusiajam) leistina paros suvartojimo dozė (LPD). LPD rodo, kokį maisto priedo kiekį žmogus gali suvartoti per parą visą savo gyvenimą, nesukeldamas jokio pavojaus sveikatai.
Pagal atliekamą funkciją, maisto priedai skirstomi į grupes: dažikliai, saldikliai, konservantai, antioksidantai, emulsikliai, stabilizatoriai, tirštikliai, aromato ir skonio stiprikliai ir kitas. Vieni iš jų yra augalinės kilmės, kiti iš natūralių gamtinių medžiagų gauti modifikacijos būdu, pvz., modifikuotas krakmolas.
Renkantis maisto produktus, reikia atidžiai perskaityti etiketėje nurodytą maisto produktų sudėtį, nesvarbu, kad ta informacija parašyta smulkiu ir sunkiai įskaitomu šriftu. Svarbu sužinoti ne tik tai, kokios yra maistinės medžiagos ir kiek jų yra, – reikia vengti ne tik produktų su pridėtiniu cukrumi, sūrių, konservuotų, rūkytų, bet ir įsigilinti, kiek ir kokių maisto priedų yra produkte. Kai kurie gamintojai, žinodami, kad pirkėjai įtariai žiūri į maisto priedus, t.y. į E su atitinkamu skaičiumi, gudrauja – vietoje E numerio parašo cheminį priedo pavadinimą, kuris pirkėjui dažniausiai nieko nesako. Pastebėjus neaiškius pavadinimus produkto etiketėje, geriausia produkto nepirkti. Nors leidžiamais kiekiais vartojami maisto priedai neigiamo poveikio sveikatai neturėtų padaryti, tačiau visada sveikiau vartoti kuo natūralesnius ir šviežesnius maisto produktus.
Tėvai turi labai gerai pagalvoti, ar vaikams duoti tų maisto produktų, kuriuose yra daug maisto priedų, veikiančių jusles (skonį, kvapą, spalvą, lipnumą, minkštumą ir pan). Tegu vaikai susipažįsta su natūraliu produktų skoniu ir kitomis jo savybėmis.
LR Sveikatos apsaugos ministro įsakyme Nr. V-394‚ „Dėl maitinimo organizavimo ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklos …“ – išleistame 2018 m. balandžio 10 d. ir įsigaliojusiame nuo 2018 rugsėjo 1 d., yra sąrašas maisto priedų, kurių neturi būti vaikams maitinti tiekiamuose maisto produktuose. Namuose vaikams neduotini ir maisto produktai, kuriuose yra šių išvardintų maisto priedų (žr. lentelę).
Vaikams neduotini maisto produktai, kuriuose yra šių maisto priedų
Dažikliai: | E 951 aspartamas |
E 102 tartrazinas | E 952 ciklamatai |
E 104 chinolino geltonasis | E 954 sacharinai |
E 110 saulėlydžio geltonasis FCF, apelsinų geltonasis | E 955 sukralozė |
E 120 košenilis, karmino rūgštis, karminas | E 957 taumatinas |
E 122 azorubinas, karmosinas | E 959 neohesperidinas DC |
E 123 amarantas | E 960 steviolio glikozidai |
E 124 ponso 4R, košenilis raudonasis A | E 961 neotamas |
E 127 eritrozinas | E 962 aspartamo-acesulfano druska |
E 129 alura raudonasis AC | E 969 advantamas |
E 131 patentuotas mėlynasis V | Aromato ir skonio stiprikliai: |
E 132 indigotinas, indigokarminas | E 620 glutamo rūgštis |
E 133 briliantinis mėlynasis FCF | E 621 mononatrio glutamatas |
E 142 žaliasis S | E 622 monokalio glutamatas |
E 151 briliantinis juodasis BN | E 623 kalcio glutamatas |
E 155 rudasis HT | E 624 monoamonio glutamatas |
E 180 litolrubinas BK | E 625magnio glutamatas |
Konservantai ir antioksidantai: | E 626 guanilo rūgštis |
E 200 sorbo rūgštis | E 627dinatrio guanilatas |
E 202 kalio sorbatas | E 628 dikalio guanilatas |
E 203 kalcio sorbatas | E 629 kalcio guanilatas |
E 210 benzenkarboksirūgštis | E 630 inozino rūgštis |
E 211 natrio benzoatas | E 631 dinatrio inozinatas |
E 212 kalio benzoatas | E 632 dikalio inozinatas |
E 213 kalcio benzoatas | E 633 kalcio inozinatas |
E 220–228 sieros dioksidas ir sulfitai | E 634 kalcio 5’ -ribonukleotidai |
Saldikliai: | E 635 dinatrio 5’ – ribonukleotidai |
E 950 acesulfanas K |
Vaikams, nėščioms ir žindančioms moterims reikėtų vartoti ką tik pagamintą, šviežią maistą iš natūralių produktų be priedų. Perkant maisto produktus, visada reikėtų perskaityti etiketėje esančią informaciją. Kiekviena minutė, praleista studijuojant produkto etiketę, nėra sugaišta tuščiai – tai sąmoningas galvojimas apie savo ir savo vaikų sveikatą.
Atsakė vaikų ligų gydytojas dr. Algimantas Vingras
„Mamos žurnalas“