Receptais dalijasi tinklaraščio „Paprasta gaminti“ autorė Karina Kulevičienė.
Šiuo metu mano virtuvėje kunkuliuoja ir skaniausius kvapus skleidžia uogienės, kurios visus metus džiugina visus blynų ir košių valgytojus. Gerą, kokybišką ir skanią uogienę išvirti nėra sunku, tačiau reikėtų žinoti pagrindinius jos gamybos ypatumus.
Stiklainių paruošimas
Atidarę uogienės stiklainį nenorime ten rasti pelėsio ar dulkių ant dangtelio. Radus nors mažiausią pelėsio taškelį, uogienė valgyti nebetinkama. Kad uogienė būtų švari, kvapni, rekomenduoju gerai pasiruošti stiklainius.
Pastatome stiklainius į kriauklę ir apibarstome soda tiek išorę, tiek vidų. Užpilame juos verdančiu vandeniu.
Nuplauname stiklainius lediniu vandeniu ir pakaitiname 100°C orkaitėje iki tol. kol bus išvirta uogienė.
Dangtelius sudedame į dubenį ir apibarstome soda.
Užpilame verdančiu vandeniu ir nuplauname lediniu. Nusausiname ir iš abiejų pusių ištriname spiritu.
Viską pavyks padaryti tikrai greitai, o jūsų skanėstų kokybė nudžiugins.
O dabar apie ponias uogienes. Jų yra tiek pačių įvairiausių, kad sunku būtų surašyti visus mėgstamus receptus. Tačiau laikantis kelių principų, savo uogienes išsivirsite net ir nežiūrėdami į receptus.
Virdama skirtingas uogienes, radau auksinį cukraus viduriuką: 1 kg vaisių arba uogų ir 700 g cukraus. Jeigu jaučiate, kad uogos stipriai rūgščios, galima dėti daugiau, jeigu labai saldžios, – mažiau.
Nebijokite eksperimentuoti! Skaninkite uogienes cinamono lazdelėmis, šokoladu, vanile, citrinos žievele ar sultimis, papildomai įdėkite apelsiną ar žaliąją citriną, ir uogienė tikrai nustebins valgytojus.
Virimas per du kartus – nuostabios konsistencijos garantas.
Per naktį stovėjusias uogas paverdame 10 minučių ir paliekame poilsiauti per naktį. Kitą dieną paverdame dar tiek pat ir pilstome į stiklainius. Taip ne tik turėsite sodrią, visus skonius atskleidusią uogienę, bet ir uogos esančios joje pasiskirstys po visą stiklainį.
Raudonųjų serbentų uogienė
Nuiminėti šakeles? Ne!
Malti mėsmale? Neee!
Kuo mažiau darbų tuo geriau!
Drebučius išsivirsite kuo puikiausiai ir labai greit!
Uogas gerai nuplauname. Užberiame cukrumi su visomis šakelėmis.
Naudojame 1 kg uogų ir 700 g cukraus.
Po nakties stovėjimo paverdame apie 10 minučių ir paliekame stovėti per naktį.
Tada vėl viriname 10 minučių ir viskas.
Perkošiame uogas per sietelį ir stipriai patriname, kad kuo ištekėtų daugiau tirščių.
Supilame į švarius stiklainius ir kuo greičiau užsukame.
Drąsiai gardiname mėta, cinamonu ar vanile.
Vaisių uogienė
Mums reikės:
- 1 kg abrikosų
- 1 kg persikų
- 3 bananų
- 1300 g cukraus
Puikiai tinka apelsinai, švieži arba konservuoti ananasai ir citrina.
Persikus ir abrikosus nuplauname ir supjaustome. Užberiame cukrumi ir paliekame per naktį.
Kitą dieną dedame bananus ir paverdame 10 minučių. Paliekame parai kambario temperatūroje.
Paverdame dar 10 minučių. Jeigu norime vientisos konsistencijos, sutriname elektriniu trintuvu. Supilstome į sterilius stiklainius.
Vyšnių uogienė su šokoladu
⠀ Mums reikės:
- 2 kg vyšnių
- 1400 g cukraus
- 100 g juodo šokolado
Vyšnias nuplauname, išimame kauliukus ir užpilame cukrumi.
Paliekame per naktį.⠀
Paverdame 10 minučių ir vėl paliekame per naktį.
Kitą dieną paverdame 15 minučių ir pabaigoje sudedame gabalėliais laužytą šokoladą. Maišome, kol ištirps ir supilstome į stiklainius.
Skonis nuostabus! Jokio deserto nereikia.
⠀