Sriubų gali būti pačių įvairiausių: saldžių, sūrių, rūgščių, aštrių, šaltų, karštų, skystų, tirštų (trintų), skaidrių, daržovių, vaisių, kruopų ir mišrių, su įvairiausiais priedais ir be jų.
Sriubas vaikai valgė jau prieš šimtus metų
Jau XIV a. metraščiuose užsimenama apie sriubas, paskanintas petražolėmis. XVII a. Lietuvos dvaruose buvo verdamas sultinys su įvairiomis daržovėmis (svogūnais, česnakais, krapais, petražolėmis), su žirniais, pupelėmis, pupomis, kruopomis. Sriubų virimo tradicijos išliko iki šių dienų.
Ypač sriuba buvo mėgstama Rytų Aukštaitijoje: ją valgydavo per pusryčius ir tą pačią, išlaikytą krosnyje, per pietus. Šiuolaikiniu požiūriu, tą pačią sriubą valgyti per pietus buvo klaida. Žemaitijoje labiau už minėtas sriubas buvo mėgstama bulvienė.
Lietuvoje nuo seno vakarienei buvo patiekiamos pieniškos bulvių, įvairių kruopų bei makaronų, kleckučių sriubos. Dvidešimtojo amžiaus pradžioje buvo pradėtos virti saldžiosios sriubos. Tai, kad šalyje sriuba – populiarus patiekalas, liudija ir sena patarlė „Gera šeimininkė ir iš kirvio sriubą išverda“…
Kodėl sriuba reikalinga
Tikriausiai esate girdėję nuomonę, kad sriuba yra bevertis maistas. Ar sriubą valgyti sveika? Jei ji gerai paruošta, abejonių nekyla. Sriuba palaiko organizme skysčių santykį, – malšina troškulį, skatina išsiskirti virškinimo sultis, aprūpina organizmą mineralinėmis medžiagomis, iš dalies – vitaminais, ir (priklausomai nuo priedų įvairovės) baltymais, riebalais bei angliavandeniais. Sriuboje ištirpusias maistines medžiagas organizmas greitai ir gerai pasisavina.
Daržovių sriubos be priedų padeda išvengti vidurių užkietėjimo, viršsvorio, nutukimo. Burokėlių lapų, įvairių kopūstų, špinatų sriubos be priedų virtos vandenyje yra mažai kaloringos. Dėl to jos tinka visiems, kurie nori sumažinti svorį. Į tas pačias sriubas pridėjus įvairių priedų – grietinės, aliejaus, ar išvirus su mėsa, kur kas padidėja jos kaloringumas. Su sriuba valgant bulves ar duoną, jos energinė vertė irgi kur kas padidėja. Suprantama, tokios sriubos svorio sumažinti nepadeda.
Sriubos vaikams. Naudingi patarimai
Kūdikiams sriubų nereikia, nes jie gauna skystų daržovių košių.
2-3 metų vaikams duokite grubiai sutrintų daržovių, uogų, vaisių sriubos, pagamintos vandenyje arba su pienu, nes ne visi vaikai dar sugeba sukramtyti kad ir gerai išvirtų daržovių.
Mažiems vaikams nepatariama duoti rūgštynių sriubos.
Nepatartina dažnai duoti pieniškos sriubos, nes pienas neskatina skrandžio sulčių išsiskyrimo, ir vaikai gali nenoriai valgyti antrąjį patiekalą.
Iki 3 metų vaikams netinka mėsos, kaulų, žuvies sultinio pagrindu pagamintos sriubos. Bet kurio amžiaus vaikams (išskyrus kūdikius) tinka sriubos, pagamintos su kefyru, rūgusiu pienu, jogurtu, duonos gira.
Į vaikams duodamas sriubas nedera dėti aštrių prieskonių. Sriubos, pagamintos su Lietuvoje augančiais prieskoniniais augalais, pvz., krapais, kmynais, petražolėmis, mairūnu, salierų lapeliais, tinka bet kurio amžiaus vaikams. Smulkiai suplėšytus lapelius į sriubą įdėkite prieš pat valgymą.
4 metų ir vyresniems vaikams virtą burokėlių sriubą galite pagardinti pjaustytais džiovintais grybais.
Makaronų sriubose yra daug angliavandenių. Jos netinka turintiems viršsvorio ir linkusiems greitai priaugti svorio.
Įvairių kruopų sriubos turi būti kaitaliojamos su daržovių sriubomis.
2-3 metų vaikams į sriubas nedėkite grietinės, aliejaus, nes riebios sriubos mažina apetitą, slopina skrandžio sulčių išsiskyrimą, dėl to pablogėja geležies pasisavinimas iš antrojo patiekalo, kuris turėtų būti galvijų mėsa, paukštiena ar žuvis.
2-3 metų vaikams sriubos duokite 100-120 ml, nes turi „likti vietos“ antrajam patiekalui.
Bet kurio amžiaus vaikams ta pati sriuba gali pasikartoti ne dažniau kaip kartą per savaitę.
Vakarienei tinka pieniškos sriubos, pvz., įvairių kruopų ar jų dribsnių. Jos sukelia sotumo jausmą, vaikas ramiau miega.
Kai vaikai mėgsta išrankioti daržovių gabaliukus iš sriubos (jų nevalgo), tada jiems duokite trintų sriubų.
Pasitaiko vaikų, kurie nemėgsta mėsos, paukštienos. Tuomet mėsą sutrinkite ir duokite kartu su sriuba, o kad nesijaustų jos skonio, daugiau įdėkite prieskoninių daržovių.
Vaikams, nepriklausomai nuo amžiaus, sriubas sūdykite labai saikingai. Druska nėra priemonė apetitui pagerinti. Vaikai turi pajusti natūralų patiekalų skonį, o ne iškreiptą – pasūdytą ar pasaldytą.
Sriubų įvairovė
Žirnių ir pupelių sriubos. Ankštinių daržovių – žirnių, pupelių, pupų – sriubas dėl jų specifinio skonio valgo ne visi vaikai. 2-3 metų vaikams šias sriubas duokite trintas, nes tokio amžiaus vaikai dar blogai sukramto pupeles ir žirnius. Žirnius ar pupeles gerai nuplaukite ir iš vakaro pamerkite. Vanduo 2-3 cm turi apsemti žirnius, pupeles. Prieš virdami sriubą vandenį nupilkite.
Žirnius, pupeles sudėkite į verdantį vandenį. Kai tik žirniai, pupelės suminkštėja, juos sutrinkite per sietelį, pagal skonį pridėkite kitų daržovių, pvz., trintų morkų, cukinijos ar ropės, lapinių prieskonių, smulkiai pjaustyto svogūno. Sriubą atskieskite 1-2 valgomaisiais šaukštais pieno. Galima pridėti 5 ml grietinėlės arba trečdalį kietai virto kiaušinio trynio, arba 1 arbatinį šaukštelį nesūdyto sviesto. Į ankštinių daržovių sriubas galima pridėti atskirai išvirtų kruopų. Svarbu, kad sriubos sudėtinės dalys būtų panašios konsistencijos. Ankštinių daržovių sriuba yra soti. Ji gali būti duodama ir kaip savarankiškas patiekalas.
Lęšių sriubos. Į žirnius yra panašūs lęšiai. Dydžiu jie lyg trečdalis žirnio. Juos, kaip ir žirnius, prieš verdant reikia pamirkyti. Lęšiai verdami taip pat, kaip ir žirniai, tik jų skonis nėra toks specifinis. Vaikui, nemėgstančiam žirnių, pabandykite duoti pupelių arba lęšių sriubos. Lęšių maistinė vertė panaši į kitų ankštinių daržovių, juose daug pilnaverčių augalinių baltymų. Lęšiai neturi luobelės, tuo jie patogesni.
Kruopų sriubos. Kruopas sriuboms (grikių, avižų, miežių, sorų, ryžių, perlines) nuplaukite šaltu vandeniu, po to kelias valandas prieš virimą užpilkite stikline šalto virinto vandens. Vandenį, kuriame mirko kruopos, nupilkite. Mirkytos kruopos greičiau išverda. Jas dėkite į verdantį vandenį ir virkite ant lengvos ugnies. Į išvirusią karštą sriubą įpilkite 20-50 ml pieno arba 5-10 ml grietinėlės arba 1 arbatinį šaukštelį nesūdyto sviesto, arba ½ kietai virto kiaušinio trynio. Priedai padidina sriubos maistinę vertę.
Kruopų sriubą labai pagardina, suteikia spalvos ir skonio šviežios ar šaldytos uogos, šviežių obuolių, slyvų tyrė (įdedamas vienas kitas arbatinis šaukštelis). Jeigu mažas vaikas mėgsta išrankioti uogas, tada jas sutrinkite ir sumaišykite su sriuba. Į sriubą galima įmaišyti ir trinto be odelės pomidoro.
Naudingiausios iš kruopų sriubų yra pagamintos iš grikių ir avižų kruopų, nes jose mineralinių medžiagų, B grupės vitaminų, pilnaverčių baltymų yra daugiau nei kitose kruopose.
Saldžios sriubos. Vaikams netinka sriubos-kisieliai, į kurias įdėta krakmolo. Nors vaikai ir mėgsta saldžias, įvairių džiovintų vaisių sriubas, jų duokite retai, nes jų maistinė vertė, lyginant su kitomis sriubomis, yra mažesnė. Vaiko organizmas „perkraunamas“ cukrumi, dėl to vaikas atsisako bet kokio nesaldinto maisto, daliai vaikų pradeda didėti svoris.
Vaisių sriubas galima pagardinti cinamonu, gvazdikėliais.
Daržovių sriubos. Daržovių sriubos skatina apetitą, jei jose nėra daug priedų. Vaikams sriubas virkite iš įvairių daržovių: įvairių kopūstų rūšių, burokėlių, ropių, morkų, pomidorų, morkų, griežčių, bulvių.
Bulvės neturi būti pagrindinė daržovių sriubos dalis. Geriau, kai sriubos pagaminamos iš kelių daržovių.
Vaikai mėgsta įvairiaspalves sriubas, kuriose mato įvairiomis formomis supjaustytas daržoves – morkų, burokėlio, ropės, griežčio gabaliukus.
Daržoves vaikų sriuboms plaukite prieš pat virimą. Daržoves dėkite tik į verdantį vandenį. Daržoves prieš plovimą laikykite vandenyje tik tuomet, kai įtariate, kad jos auginant gali būti tręštos azotinėmis trąšomis.
Kaip išvirti skanią sriubą
Kiekviena šeimininkė turi savo skanios sriubos gamybos paslaptis. Štai keli patarimai, kaip išvirti skanią sriubą:
Nedėkite į puodą visų daržovių iš karto, nes jos verda skirtingą laiką. Ištižusios arba neišvirusios daržovės būna neskanios.
Kai sriubą verdate iš bulvių su rūgščiais produktais, pvz., raugintais kopūstais, bulves prieš tai geriau apvirkite, nes dėl rūgšties bulvės kietėja ir tampa neskanios.
Jei daržovių sriubą verdate su kruopomis, daržoves geriau supjaustykite smulkiai, kad greičiau išvirtų.
Jei sriubą verdate su žirniais ar pupelėmis, daržoves reikėtų pjaustyti kubeliais. Kai daržoves verdate su pailgais makaronais, daržoves tinka pjaustyti pailgais gabaliukais.
Lietuvoje augančius prieskoninius augalus į sriubą reikėtų berti baigiant virti, kad ilgiau neprarastų savo aromato.
Skanaus!
Konsultavo gastroenterologė Jovilė Vingraitė
„Mamos žurnalas“
Sveiki, o kodėl mažiems vaikams negalima duoti rūgštynių sriubos? Mano mažylė 2m labai noriai suvalgo.