Cepelinai – nuo 2,5 metų

cepelinai

Cepelinų vaikams duokite nuo 2-2,5 metų

Kai tarp šeimos lėkščių atsiranda ančiukais ir gėlytėmis margintas dubenėlis, pasipila klausimai. Ar vaikui jau galima duoti ledų? Ar nieko neatsitiks, jei palaižys medaus?

Nesutriks virškinimas nuo saujelės riešutų? Močiutės į tokius nuogąstavimus liepia nusispjauti. Jos trokšta, kad 5 mėnesių anūkas kuo greičiau pajustų rūkytų lašinių ir rauginto agurko skonį. Tačiau jaunos mamos ir vaikų gydytojai mano kitaip. „Kiekvieno produkto vaikas turi paragauti laiku. Ir geriau vėliau, nei per anksti“, – sako vaikų gastroenterologai.

Jei kimšime kūdikiui riešutus, dešrą ir šokoladą, sulauksime alergijos, viduriavimo, pilvo pūtimo, o gal net ir skrandžio opos. Siūlome virtuvėje pasikabinti šią atmintinę, nuo kada vaikas jau gali ragauti įvairių produktų.

Nuo 1 metų

Džiovintas pyragas, juoda duona, riestainiai.

Galvijų mėsa, paukštienos ir žuvies kukuliai.

Garuose troškinti kotletai.

Apkepai (nesudegę).

Medus. Jis už cukrų tinka geriau, nes jame yra ne tik lengvai pasisavinamų angliavandenių, bet ir mineralinių medžiagų, fermentų, stimuliuojančių virškinimą. Tačiau vaikas turi toleruoti medų.

Kepenėlės.

Nuo 1,5 metų

Perlinių ir sorų kruopų košė.

Kepta žuvis (nesudegusi).

Salotų lapai, pomidorų, kopūstų mišrainės su trupučiu krapų, petražolių, salierų, paskanintos aliejumi arba citrinos rūgštimi ar trupučiu cukraus.

Glaistyti varškės sūreliai.

Nuo 2 metų

Dešrelės ir pieniška (,,šlapia”) dešra. Geros kokybės, su mažiau konservantų (tokios dešrelės paprastai brangesnės).

Silkė ir kitokia mirkyta sūdyta žuvis.

Pyragaičiai su šokoladu (retkarčiais ir po truputį).

Pupelių sriuba ir mišrainė su pupelėmis (mirkytomis ir pertrintomis). Ankštinės daržovės sunkiai virškinamos, neretai nuo jų pučia vidurius.

Šaltiena.

Šaltibarščiai (neperkrauti svogūnais ir agurkais).

Paštetai.

Nuo 2,5 metų

Tarkuotų bulvių blynai (tik neapdegę), cepelinai su varške ar malta mėsa.

Rūkyta šviežia, geros kokybės žuvis.

Plonai pjaustyta rūkyta liesa mėsa, šviežio rūkymo neriebi dešra (tik ne džiovinta).

Nuo 3 metų

Ridikėlių, česnakų, svogūnų – bet nedaug ir tai tik kartu su kitomis daržovėmis.

Sausainiai su soda bei riebalais, riebalų mišiniu (sviestu) arba aukštos kokybės margarinu.

Sūris su pelėsiais (tik retkarčiais ir po truputį).

Švieži žalieji žirneliai.

Kakava, šokoladas, riešutų-šokolado kremai, chalva – po truputį ir retkarčiais, nes šie produktai labai slopina apetitą. Jie visiškai netinka vakarienei.

Švelnus pomidorų padažas (retai).

Džiovinti vaisiai (geriau tinka švieži).

Rauginti agurkai.

Kepta višta.

Nuo 4 metų

Rūgštynės ir rabarbarai (retkarčiais, nes turi daug oksalatų).

Kokybiškai kepta neriebi mėsa (tik ne pakelės ar pobūvių šašlykai!).

Švieži grybai.

Riešutai ir saulėgrąžos.

Rūkyta višta.

Nuo 7 metų

Garstyčios ir krienai (saikingai).

Karameliniai saldainiai, irisai (po to būtina išsivalyti dantis).

Aštrus pomidorų padažas.

Sultinys iš pakelių.

Skrudintos bulvytės.

Mėsainiai.

„Mamos žurnalas“



Susiję straipsniai



Žymos: ,

Komentarų nėra.

Palikite atsiliepimą


aštuoni + = 12

Kitos temos: