Bendri papildomo maitinimo dėsniai

primaitinimas1

Daivos Sirvydienės nuotr.

Daug klausimų kyla tada, kai kūdikiui vien mamos pieno pradeda nebepakakti. Nuo ko pradėti primaitinti? Kaip ruošti pirmąją košę? Tėveliams prireiks daug kantrybės, geros nuotaikos ir humoro jausmo gaminant košeles ir tyreles, žiūrint į išspjaunamą maistą ir aplink ištaškomą jų triūsą.

Kai pradėsite primaitinti tikru maistu, teks skalbti nemažai išteptų drabužėlių, kol pagaliau vaikutis išmoks ramiai atsisėdęs šaukšteliu pavalgyti pats.

Kodėl iki 4,5 mėnesių nereikia papildomai maitinti

Iki 4-6 mėnesių vaikelis neturi dantų, nesugeba kramtyti nei pakankamai koordinuoti liežuviuko judesių, tad ir gali maitintis tik skystu maistu, kurį užtenka čiulpti ir ryti. Ir iki pat 4,5-6 mėnesių motinos pienas (kartu su gydytojo skirtu vitaminu D) patenkina visus kūdikio poreikius. Dirbtinai maitinamam kūdikiui duodamas adaptuotas, gydytojo skirtas mišinys. Iki tol nėra jokio reikalo pratinti prie kitokio maisto. Kadangi kiekvieno kūdikio augimas individualus, pasitarkite su vaiko gydytoja, kada geriau pradėti papildomą maitinimą.

Kuo ankstyvas papildomas maitinimas gali būti žalingas

Papildomai pradėjus maitinti mažesnį nei 4,5 mėnesių kūdikį didėja ne tik infekcijų ir alergijų, bet ir maisto netoleravimo rizika. Virškinimo sistema dar nesugeba pakankamai suvirškinti maisto, žarnyno sienelės yra pralaidžios. Didelis krūvis tenka inkstams, trukdoma normaliai laktacijai, skatinamas augti nereikalingas svoris.

Nuo ko pradėti papildomai maitinti?

Papildomai primaitinti galima pradėti grūdų be gliuteno (ryžių, grikių, o kai viduriai kietesni, kukurūzų) koše, daržovių koše (bulve, cukinija, morka), mėsos tyre, vaisiais (obuoliu, kriauše, bananu). Kuo pradėti, kad vaikelis būtų sveikas, gali nutarti pati mama, pasitarusi su pediatru.

Grūdai be gliuteno

Parduotuvėse galima įsigyti įvairių grūdų košių, pagamintų pramoniniu būdu. Namuose be gliuteno košės gaminamos iš ryžių, grikių, avižų kruopų ir daržovių. Tai galbūt dažniausiai dietologų rekomenduojami produktai, nutarus kūdikį papildomai maitinti. Laimei, jau praėjo laikai, kai mamos turėdavo tas pačias kruopas, kurias perkame sau, mirkyti ir karvės piene virti košytes.

Pramoniniu būdu košės gaminamos iš ekologiškai švarių javų, produktai praturtinami geležimi ar kitomis reikalingomis medžiagomis. Paruošta taip, kad būtų labai lengva įsisavinti ir kad nereikėtų ilgai virti (daugumą produktų užtenka išmaišyti šiltame motinos piene ar adaptuotame mišinyje).

Kokį pieną rinktis košelėms

Kūdikiui nereikėtų duoti karvės pieno – grūdų miltelių košę geriau gaminti su adaptuotu mišiniu ar motinos pienu. Graduotame stiklainyje ar paprastoje stiklinėje 100 arba 150 ml motinos pieno išmaišykite su tiek pramoniniu būdu pagamintos košės miltelių, kiek nurodyta gamintojo. Košė valgydinama šaukšteliu. Galima truputį košės, paruoštos su vandeniu duoti po maitinimo krūtimi. Kai kūdikis maitinamas dirbtinai, po tyrės ar košės jam pasiūlykite atsigerti adaptuoto mišinio.

Daržovės. Pirmiausia – morka, cukinija, bulvė

Panašiai pradedama papildomai maitinti ir daržovėmis: pavyzdžiui, pirmiausia paruošiama skystoka bulvių tyrė. Nedideliame kiekyje vandens išverdama bulvė, gerai sutrinama, sumaišoma su motinos pienu ar mišinuku ir duodama paragauti. Pripratinus prie bulvių, galima pratinti ir prie kitokių daržovių košelių, pavyzdžiui, pridėti į tyrę truputį pertrintos virtos morkos ar cukinijos. Jei norite, galite pradėti papildomą maitinimą nuo moliūgo, cukinijos, morkos – didelio skirumo nėra.

Vaisiai. Pažintis su obuoliu

Sulčių duokite praėjus kuriam laikui po žindymo arba pamaitinimo koše. Pradžioje tik 20-30 lašų (1 ml), kas antrą dieną kiekį didinant 30 lašų. Kai kūdikiui jau pradedama duoti papildomo maisto, įvedamas šaukšteliu skustas obuoliukas.

Kada virti mėsą

Pradedant duoti mėsą (praėjus maždaug mėnesiui po daržovių ir kruopų košių įvedimo), pradžioje duodama apie 5 gramus (vieną arbatinį šaukštelį) pertrintos liesos mėsos, geriau galvijų. Kūdikiui tinka ne tik jautiena ir veršiena, bet ir triušiena, arba paukštiena: vištiena, neriebi žąsiena, antiena. Mėsa pertrinama per smulkų sietelį. Pirmąją dieną mėsa sumaišoma su daržovių tyre. Kas trečią dieną mėsos tyrės kiekis didinamas po 5g. Per parą kūdikiui mėsos galima duoti 2 kartus. Kūdikiui mėsa duodama virta, bet nepervirta (neištižusi).

Gaminti namie ar pirkti?

Namie pagaminti daržovių košytes ar vaisių tyreles yra, be abejo, pigiau, nei jas nupirkti. Tad jei turite laiko, ypač iš pradžių, kol kūdikis to maistelio suvalgo nedaug, tik paragauja, galite maistuką gaminti namie. Vėliau, kai kūdikis jau bus prie daržovių, vaisių ir kitokių produktų pripratęs, pirkdami kokybišką maistuką parduotuvėje sutaupysite laiko. Tik labai svarbu, perkant maistą, atidžiai perskaityti sudėtį (kad visos sudėtinės dalys būtų kūdikiui pažįstamos), maistelis turi būti skirtas būtent to amžiaus grupei, jame turi būti reikalingų kūdikiui mikroelementų ir vitaminų.

„Mamos žurnalas“

Susiję straipsniai

Žymos: , ,

Komentarų nėra.

Palikite atsiliepimą


+ devyni = 10

Kitos temos: