
KAS GERIAU – KALAKUTIENA AR VERŠIENA
Nuo kokios mėsos pradėti primaitinimą? Dabar labai reklamuojama kalakutiena. Ar ji geriau už veršieną?
Nederėtų painioti dviejų skirtingų mėsų – veršienos ir jautienos. Veršiena – tai nuo 2 savaičių iki 3 mėnesių amžiaus veršelių, girdytų iš pradžių tik pienu, o po to jau šertų ir žole, mėsa. Geriausia kūdikiui yra 4-8 savaičių, vien tik pienu girdytų veršiukų mėsa. Veršiena būna šviesiai rausvos spalvos, šiek tiek rūgštoko kvapo, švelni ir minkšta. Labai jaunų veršelių mėsa būna beveik balta.
Veršiena yra labai skani, minkšta, neriebi, nekaloringa, joje yra daug lengvai pasisavinamų baltymų, geležies, magnio, vitaminų ir įvairių mineralinių medžiagų. Veršiena brangi mėsa – prekybos centruose jos kilogramas kainuoja apie 18,5 Lt. Be to, jos retai būna. Veršiena labai greitai gendanti mėsa, todėl paskersto veršelio mėsą reikia itin tinkamai laikyti.
Kalakutiena yra neriebi paukštiena, pigesnė už veršieną. Joje irgi gausu lengvai pasisavinamų baltymų, aminorūgščių, B grupės vitaminų ir įvairių mineralinių medžiagų. Kalakutiena yra lengvai virškinama, kaip ir veršiena, tinka kūdikiams, sulaukusiems 7 mėnesių, ir vyresniems kūdikiams, bet kurio amžiaus vaikams. Kalakutiena ypač tinka maisto alergija sergantiems kūdikiams. Kalakutiena yra geriau už vištieną.
Kalakutiena ir veršiena yra liesos mėsos, teikiančios mažiau energijos už kiaulieną. Vienos arba kitos mėsos kūdikiui užtenka 30-40 g per parą. Mėsa arba paukštiena duodamos su daržovių koše.
Nuo kokių kruopų pradėti primaitinimą grūdų košėmis? Gal yra daržovių ar kruopų, kurios nerekomenduojamos pradedant primaitinti? Išvardinkite, ką įvesti paskiausia.
Kruopų košėmis primaitinimas pradedamas tuomet, kai kūdikis visiškai pripranta (suvalgo 120-150 ml porciją) prie daržovių košės. Pirmiausia įvedamos ryžių, grikių košės, tai kruopos, kuriose nėra gliuteno.
Manų, rugių košes reikėtų duoti paskiausiai, kai mažajam sukanka 10 mėn. Į kruopų košę motinos pieno arba mišinio įpilkite prieš pat jos davimą kūdikiui.
KAS KIEK VALANDŲ MAITINTI
Kas kiek valandų turi būti maitinamas kūdikis nuo 6 mėnesių? Kas 3, 4 ar kada pareikalauja?
Šio amžiaus kūdikiai maitinami tuomet, kada jie patys pageidauja valgyti. Tik konkretaus kūdikio organizmas žino, kada ir kiek jam suvalgyti. Natūralu, kad vieną kartą tas pats kūdikis suvalgys daugiau, o kitą kartą mažiau. Absurdiška norėti įsprausti kūdikio gyvenimą į griežtą režimą. Kiekvieno mažylio, vaiko ir suaugusio žmogaus energinių medžiagų poreikis yra individualus, be to, intensyviau padirbėjus labiau norisi valgyti. Nenuostabu, kad grįžęs iš lauko ir energingai žaidęs kūdikis išalks greičiau ir suvalgys daugiau nei tuomet, kai laiką leido pasyviai.
Ar galima duoti 6 mėnesių kūdikiui pagraužti riestainio ar kokio duoniuko? Dantų dar neturi, tad nėra pavojaus, kad atkąs ir užsprings. Kada jau duoti duonos kampelį? Ar prieš duodant bedančiui kūdikiui duonos ją geriau prieš tai padžiovinti?
Tvirti, netraškūs riestainiai, duoniukai, juodos duonos, ypač naminės padžiūvęs kampukas, morkos ar kieto obuolio gabaliukas skatina kūdikį mokytis kramtyti, tirštesnį maistą trinti dantenomis. Minėti maisto produktai tinka ir niežtinčioms dantenoms pakasyti, kai pradeda dygti dantukai. Šių maisto produktų gabaliukai turi būti tokie, kad mažylis juos galėtų pasiimti į rankutę ir produktu laisvai manipuliuoti savo burnoje. Minėtų maisto produktų gabaliukai turėtų būti ne mažesni kaip 4 cm, kad nekiltų pavojus užspringti.
KUO BLOGA MIKROBANGĖ
Kodėl negalima šildyti maisto mikrobangų krosnelėje, jei ant visų košelių ir tyrelių etikečių yra nurodymas, kad šildyti mikrobangėje galima? Ar čia tik Lietuvoje toks prietaras, kad negalima šildyti? O gal negalima tik mėsos šildyti mikrobangėje, o daržoves ir kruopas galima?
Šią klausimą pateikusią mamą vertinu kaip reklamos auką. Pardavėjui svarbu kuo daugiau parduoti. Ar daug žinome pardavėjų, kurie negirtų savo prekių ir nenorėtų, kad jų daugiau nupirktų? Vaikas, jei jam tėvai duos mikrobangų krosnelėje pagaminto maisto, nesugebės pasipriešinti tėvų valiai. Joks maistas jokio amžiaus vaikams mikrobangų krosnelėse neruošiamas, geriau jo mikrobangėse ir nešildyti.
Mikrobangų krosnelėse ypač pakinta baltymai (jie organizmui tampa sunkiau suvirškinami) ir riebalai (susidaro transriebalų rūgščių, kurios organizmui yra žalingos). Nesuprantama, kodėl košelių ir tyrelių gamintojai kūdikių mamoms neprimena apie kūdikių maisto šildytuvus, o mamos nesugeba perskaitytos ir šios informacijos.
NENORI KOŠĖS
Mano dukrytei jau 8 mėnesiai, iki šiol ji geria tik mamos pienuką, nors primaitinimo treniruotes pradėjome pagal primaitinimo standartus – nuo 6 mėnesių. Bandymai vyksta iki šiol, o vaikutis per visą ta laiką (jau beveik 2 mėnesius) kažin ar bus suvalgęs rekomenduojamą vienos dienos košių normą – 200 ml. Mūsų pediatrė mums pasakė, kad tokiu atveju reikia dukrai duoti košių 20 kartų per dieną – kad priprastų prie skonio. Ar mano vaikas nuo tokių eksperimentų neįsivarys fobijos šaukštui? Kaip elgtis su primaitinimu mūsų situacijoje ir kokie tuomet daržovių-kruopų-mėsų grafikai galioja?
Išmokimas valgyti tirštesnį maistą kūdikiui yra „sudėtingas“ universitetas. Pirmiausiai, jis turi subręsti paimti lūpomis tirštą maistą, po to liežuviu jį nustumti iš priekinės burnos dalies į vidurinę ir galop į apatinę, ir tik po to nuryti.
Kiekvieno kūdikio skonis skirtingas. Jeigu jam buvo paduotas nepatinkantis patiekalas, jis ilgai atsisakys jį valgyti. Patiekalas kūdikiui galėjo būti per karštas, per šaltas, per daug jo paimta šaukštuku, ar per giliai šaukštukas „įvarytas“ į burną, ar per didelis pats šaukštukas, ar norėta greitai mažajam „sukimšti“, arba valgydinimo metu kažkas blaškė mažylio dėmesį.
Prie naujo patiekalo skonio kūdikis gali priprasti per 15-20 pasiūlymų, suprantama, tuomet, kai patiekalą tėvai siūlo vieną kartą per dieną ir nesistengia jo įkišti per prievartą, mažajam patiekalą siūlo tuomet, kai jis yra geros nuotaikos.
Papildomų maisto produktų įvedimo kūdikiams terminai (pagal PSO)
6 mėn. Daržovės, aliejus, sviestas. Daržovės augančios Lietuvoje. Virtos ir šviežios (pvz., pomidoras).
Aliejus šaltu būdu spaustas, nerafinuotas. Alyvuogių, sojos, kukurūzų, saulėgrąžų, rapsų.
Sviestas nesūdytas. Aliejus geriau nei sviestas.
6,5 mėn. Vaisiai, uogos švieži (šviežios) arba vaikiškos tyrės. Geriau augantys Lietuvoje.
7 mėn. Galvijų mėsa, triušiena. Paukštienoje mažiau geležies.
8 mėn. Kruopų košė. Pradedama nuo ryžių, grikių, avižų. Duona Kai atsiranda noras kramtyti.
10-12 mėn. Jogurtas, kefyras, varškė, varškės sūris. Pirmenybė jogurtui ir kefyrui. Nepiktnaudžiauti varške ir varškės sūriu. Žuvis.
12 mėn. Karvės pienas. Nedideliais kiekiais (50-100 ml) gaminant košes tinka nuo 9 mėn. Gerti – tik nuo vienerių metų.
Kietai virtas vištos ar putpelės kiaušinis.
Nuo 12 mėn. Šeimos maistas. Virtas, troškintas, su natūraliais prieskoniais, nepersūdytas. Pratinama palaipsniui ir pereinama prie tinkamai paruošto bendro šeimos maisto.
Daugelis 9-12 mėn. kūdikių įgyja įgūdžius maitintis patys ir gerti iš puoduko, jį laikydami abiem rankomis, valgyti šeimos maistą, kuris turi būti truputį pritaikytas kūdikiui, t.y. supjaustytas (padalintas) kąsnio dydžio gabalėliais ir valgomas šaukštu arba paimamas pirštais.
Į skaitytojų atsiųstus klausimus atsakė docentas Algimantas Vingras
„Mamos žurnalas“