
Varškė – didelės mitybinės vertės pieno produktas, lengvai įsisavinamų baltymų, riebalų, mineralinių medžiagų koncentratas. Joje yra daug nepakeičiamų amino rūgščių, būtinų organizmui. Iš jų varškėje ypač daug metionino ir lizino.
Pastarosios amino rūgštys padeda atsigauti kepenims po jų uždegimo.
Produkte yra vaiko ir suaugusiojo organizmo poreikius patenkinančios į vitaminus panašios medžiagos cholino, kuris būtinas normaliai medžiagų apykaitai organizme.
Baltymų yra tiek, kiek jautienoje – 15-20 proc. Varškėje daug kalcio ir fosforo.
Produkte mažai geležies, nes šio elemento taip pat mažai piene.
Kokią rinktis – riebią ar liesą?
Lietuvos pieno pramonė gamina įvairaus riebumo varškę: riebią 10-18 proc., pusiau riebią – 5-10 proc., ir liesą – 0,5 proc. riebumo. Riebioje ir pusiau riebioje varškėje yra daug riebaluose tirpstančių vitaminų, todėl vertingesnė – riebesnė varškė. Iš įvairaus riebumo varškės gaminama ir įvairaus dydžio pakuotėmis fasuojama varškės masė, minkšti balti sūriai, saldūs sūreliai – su priedais ir be priedų, pastos. Vaikams, neturintiems viršsvorio, geriau tinka pusiau riebi ir riebi varškė, o kai svoris yra padidėjęs – liesa varškė.
Nuo kada ir kiek duoti varškės?
Dėl to, kad varškėje yra daug baltymų, jos vaikams iki vienerių metų amžiaus, pagal Pasaulinės sveikatos apsaugos organizacijos rekomendacijas, duoti nereikėtų. Kitais žodžiais tariant, kūdikiui neduokite grynos varškės.
Antraisiais gyvenimo metais vaikams jau galima saikingai duoti varškės ir iš jos pagamintų sūrelių, balto, minkšto sūrio (priklausomai nuo vaiko amžiaus, ne daugiau 50-150 g vienam kartui). Šių gaminių galima duoti kartą per dieną kasdien, jei vaikas negeria arba nemėgsta pieno, jogurto ar kefyro. Kai vaikas geria pieną, kefyrą, rūgpienį, valgo jogurtą, varškės patiekalų duokite ne dažniau kaip 2-3 kartus per savaitę, ypač vaikams iki 3-4 metų. Mažo vaiko organizmo nedera perkrauti baltymais, nes jų perteklius kenkia.
Kuo gardinti?
Varškės masę galite pagardinti įvairiomis šviežiomis pertrintomis uogomis, vaisiais, daržovėmis (pvz., pomidorais, agurkais, tarkuota morka). Tik tuomet, kai jų neturite, varškę sumaišykite su namuose pagaminta uogiene, kompoto uogomis ar vaisiais, vienu kitu medaus šaukšteliu. Cukrumi varškės negardinkite, nes maži vaikai, pripratę prie saldaus, pradeda atsisakyti valgyti kitokio skonio patiekalus (pieną, kefyrą, jogurtą).
Nepagardintos ir pagardintos varškės galima įdėti į karštas iš įvairių kruopų pagamintas košes. Įdėję varškės, košę kruopščiai išmaišykite (į 100 g košės varškės įdėkite pagal skonį 1-5 arbatinius šaukštelius).
Galiojimo laikas
Varškė ir jos gaminai – greitai gendantys produktai, joje greitai dauginasi įvairios bakterijos. Todėl jų įsigyti kiemuose ar neaiškiuose prekybos taškuose nedera. Varškės masės nepirkite ir tuose prekybos taškuose, kur ji laikoma ne šaldymo vitrinose, šaldytuvuose, o ant prekystalio kartu su kitais maisto produktais.
Prieš pirkdami, atidžiai perskaitykite produkto charakteristikos etiketę, ypač jo pagaminimo ir galiojimo laiką. Neatsargu įsigyti tokio produkto, kurio galiojimo laikas baigiasi pirkimo dieną. Galiojimo laikas gali sutrumpėti dėl netinkamo laikymo. Nepirkite varškės ir jos produktų, kurių pakuotė pažeista nepriklausomai nuo galiojimo laiko.
Lietuvos pieno pramonė pagamina daug kokybiškos varškės ir jos produktų. Daugelio jų galiojimo laikas gana trumpas. Tai gerai, vadinasi, produktas be stabilizatorių ir konservantų. Vaikams reikėtų vengti duoti ,,ilgai grojančių” varškės produktų. Kai kurie gamintojai į varškės masę įveda žarnyno veiklą gerinančių bakterijų (bifidobakterijų ir kt.).
Skanieji glaistyti sūreliai
Vaikai labai mėgsta glaistytus varškės sūrelius. Sūreliai ne tik skanūs, bet ir maistingas, didelės energetinė vertės, kokybiškas varškės produktas. Jie gaminami iš aukščiausios pasterizuoto rūšies pieno, tikrinama, kad piene nebūtų teršalų. Glaistytuose sūreliuose taip pat daug kalcio, baltymų.
Vaikams sūrelių galima duoti po vieną, kaip delikatesą, 1-2 kartus per savaitę.
Parduotuvėse rasite sūrelių, pagamintų užsienyje, kurių galiojimo laikas ilgas – iki 60 parų ir ilgiau. Į Lietuvą jie atkeliauja užšaldyti ir pardavinėjami turi būti taip pat užšaldyti. Nusipirkus tokį sūrelį, jį reikia suvalgyti per 3-5 paras. Lietuvoje pagaminti sūreliai neužšaldomi. Juos būtina laikyti vėsiai – 6C temperatūroje. Tokie jie turi pasiekti ir pirkėją. Lietuvoje pagaminti sūreliai turi būti suvartoti per 5-8 paras.
Jeigu namuose išvyniojant sūrelį glaistas prilimpa prie pakuotės arba yra drėgnas, jo spalva matinė, vadinasi, produktas buvo laikytas netinkamai ir dėl to gali būti sugedęs. Tokio sūrelio vaikui geriau neduoti. Kaip ir varškė, glaistyti sūreliai -greitai gendantis produktas. Todėl neverta rizikuoti, jei kyla nors mažiausias įtarimas dėl kokybės. Sūrelių nedera imti į kelionę, iškylai į gamtą. Visuomet derėtų sūrelį paragauti prieš duodant vaikui, ypač mažam. Jei skonis sukėlė įtarimą, sūrelio neduokite. Geriau vaikams tinka rusvo-rudo glaisto sūreliai – tai kakavinis glaistas, natūralus produktas. Spalvoti glaistai turi maistinių dažų, kuriuos ne visi vaikai toleruoja.
Varškės sūriai
Iš varškės lietuviai kelis amžius gamina varškės sūrius, nes juos lengva suspausti namų sąlygomis. Kiekvienų namų šeimininkės sūris savito skonio, jis tinka bet kurio amžiaus vaikams (išskyrus kūdikius) ir suaugusiesiems.
Lietuvos pieno pramonė gamina įvairaus riebumo (7-25 proc.), su priedais ir be jų – taigi galima pasirinkti. Varškės sūrį galima valgyti vieną, arba duoti vaikui su namuose pagaminta uogiene, medumi. Paprastai varškės sūris yra tradicinis pusryčių patiekalas. Vaikams, turintiems viršsvorio, duokite neriebaus 7-11,5 proc. riebumo sūrio.
Pediatrė gastroenterologė Jovilė Vingraitė
„Mamos žurnalas“