Nors į mūsų gyvenimą atėjo daug naujų švenčių, Užgavėnės išlieka viena labiausiai mėgstamų senųjų lietuviškų tradicijų. Vasario vaikai laukia dėl to, kad darželiuose ir mokyklose vyksta Kanapinio ir Lašininio kova, deginama Morė ir vejama iš kiemo žiema. Tą dieną visi vaišinamės blynais. Tikriausiai nerasime vaiko, kuris nemėgtų blynų.
Žiemą savaime norisi daugiau angliavandenių, kad sušiltume „iš vidaus“. Vaikams reikia energijos, nes jie auga ir juda. Tai paaiškinimas, kodėl vaikai taip mėgsta blynus, makaronus, picas, įvairius angliavandenių pakramtukus (sausainius, riestainėlius, kukurūzus, javinukus ir t.t.). Vaikų organizmas šaukte šaukiasi šio greito kuro. Mitybos specialistai pataria, kad blynai būtų sveikesni, jei naudotume mažiau riebalų kepimui ir baltus miltus keistume viso grūdo miltais arba maltomis avižomis, juos praturtintume sėlenomis, tarkuotomis daržovėmis ar varške.
Kodėl kiekvienai mamai verta turėti čirvinių blynų keptuvę
Tradicinių blynų blogybė ta, kad norint juos iškepti skanius ir traškius, reikia naudoti gana daug riebalų. Išeitis paprasta – širdelių blynų keptuvės, kuriose dėl neprikepančio keptuvės paviršiaus galima kepti visiškai be riebalų – jie neprilimpa. Dviguba nauda, nes vaiko organizmas gauna mažiau kaitintų riebalų, o blynų kepimas mamai tampa kur kas patogesnis, riebalai nesitaško ant virtuvės paviršių. Panašaus principo čirvinių keptuvių būdavo ir senovėje, tik tada mūsų močiutės juos kepdavo ant krosnies. Dabartinės elektrinės keptuvės nepalyginamai patogesnės – blyno kepimas užtrunka vos 2–3 minutes, galinga keptuvė įkaista greitai, tad nesugaišina daug laiko. Be to, skirtingai negu senovėje, šios čirvinių blynų keptuvės pačios pasako, kada blynas jau iškepęs – mamai visai nebūtina stovėti prie jos ir tikrinti, ar blynas jau apskrudo. Garsinis ir vaizdinis signalas pasako, kad blynas gali keliauti į lėkštę. Be to, jei šeima mėgsta labiau apskrudusius, keptuvę galima sureguliuoti pagal norimo apskrudimo laipsnį.
Kartais vieno ar kito virtuvės pagalbininko atsisakoma vien dėl to, kad spintelėse nebėra jiems vietos. Šiuolaikines čirvinių blynų keptuves spintelėje galima laikyti paverstas ant šono ir pastatytas ant rankenų. Dėl kompaktiško dizaino jos neužims daug vietos.
Su „Cloer“ čirvinių blynų keptuve galėsite išsikepti savo mėgstamų blynelių ne tik per Užgavėnes. Kokia graži tradicija nudžiuginti šeimos narius skaniais savaitgalio pusryčiais – blynais su mėgstamais pagardais!
O mes kartu su tinklaraščio „Cukrinis avinėlis“ autore Berta dalinamės įdomesnių ir sveikatai palankesnių blynų receptais, kuriuos verta išbandyti.
Špinatiniai avižiniai vafliai
Reikės:
- 1 kiaušinio
- 50 ml pieno
- 50 g ištirpinto sviesto
- ½ puodelio avižinių dribsnių, sutrintų iki miltų
- 2 saujų špinatų
- Žiupsnio druskos bei Provanso ar kitų mėgstamų žolelių
KAIP GAMINTI:
- Kiaušinį išplakite su pienu bei ištirpintu sviestu.
- Suberkite avižinių dribsnių miltus ir išsukite iki vientisos masės.
- Maisto smulkintuvu susmulkinkite špinatus, suberkite į tešlą. Pagardinkite druska bei žolelėmis. Išmaišykite.
- Kepkite vaflių keptuvėje norimo dydžio bei formos vaflius.
Grūdėtos varškės blyneliai su bananais ir šokoladu
Reikės:
- 200 g grūdėtosios varškės;
- 1 kiaušinio;
- 1 banano;
- 1 a.š. kepimo miltelių;
- 3 š. miltų;
- ½ š. cukraus;
- Kelių gabaliukųi mėgstamo šokolado;
- Žiupsnelio cinamono;
- Klevų sirupo;
- Trupučio aliejaus ar sviesto.
KAIP GAMINTI:
- Į dubenį sudėkite grūdėtąją varškę, kiaušinį, miltus, kepimo miltelius, cukrų, banano griežinėlius, tarkuoto šokolado drožles ir cinamoną. Viską gerai išmaišykite.
- Kepdami patikrinkite, ar nedega apačia, nes jie linkę greitai ruduoti.
- Blynelius patiekite su banano griežinėliais ir klevų sirupu.
Šokoladiniai burokėlių blynai
Kiek kitokie, net labai neįprasti, ryškiai raudonos spalvos ir su taip mėgstamu šokoladiniu poskoniu blynai. Viduje slepiasi burokėliai, kurie, pasirodo, blynų tešloje net labai puikiai įsikomponuoja.
INGREDIENTAI:
- 1 kiaušinis;
- 1 virtas burokėlis;
- 1 didesnis bananas;
- 1–2 valg. š. natūralaus jogurto;
- Šlakelis alyvuogių aliejaus;
- 2 valg. š. miltų;
- Keli gabalėliai tarkuoto juodojo šokolado.
KAIP GAMINTI:
- Muškite į indą kiaušinį, dėkite smulkiau pjaustytą burokėlį bei bananą, supikite jogurtą, alyvuogių aliejų ir viską maisto trintuvu sutrinkite iki vientisos masės.
- Į tešlą berkite miltus ir išmaišykite. Suberkite tarkuotą šokoladą.
- Jei reikia, kepkite su sviestu ar šlakeliu aliejaus.
- Blynus patiekite su jogurtu ir mėgstamomis uogomis.
Susiję straipsniai