
„Kaip tave man išsaugot, kaip tave išlaikyti?“ – štai kokie E.Sipavičiaus dainos žodžiai lenda į galvą, kai dedame ant stalo ką tik nuskintą pomidorą ir agurkėlį. Žinoma, parduotuvėje visada rasite marinuotų agurkų, tačiau ar juos palyginsi su konservuotais namie?
Lietuviškoji „Adžika“
Reikės: 2,5 kg pomidorų, 0,5 kg obuolių, 0,5 kg morkų, 0,5 kg paprikos, 200 g česnako (galima ir nedėti), 50 g petražolių, kelių aštriųjų pipirų, 0,5 stiklinės cukraus, 0,5 stiklinės acto, 0,5 stiklinės aliejaus, 2 šaukštų druskos.
Kaip paruošti
Daržoves susmulkinkite (galima sumalti mėsmale), supilkite aliejų, actą, sudėkite prieskonius ir pavirkite 20 minučių. Šiai mišrainei atskiro marinato nereikia, košę tiesiog pilkite į švarius, iškaitintus stiklainius ir užsukite dangteliais.
Marinuoti kalafiorai, agurkai ir pomidorai
1 litrui marinato reikės: 1 šaukšto druskos, 2 šaukštų cukraus, 1 šaukštelio citrinos rūgšties arba 70 ml acto, pipirų, lauro lapelių, krapų.
Kaip paruošti
Į švarius iškaitintus stiklainius sudėkite paruoštus kalafiorus, agurkus arba pomidorus ir užpilkite marinatu. Prieš užpilant galima į stiklainį įmesti česnaką arba gvazdikėlį. Stiklainius užsukite dangteliais.
Burokai obuolių sultyse
Reikės: virtų burokėlių ir obuolių sulčių (galima spausti namuose ar pirkti parduotuvėje).
Kaip paruošti
Užvirinkite obuolių sultis, į jas sudėkite pjaustytus arba tarkuotus burokėlius (skystis turėtų juos apsemti) ir užvirinkite.
Burokų masę dėkite į švarius iškaitinus stiklainius ir užsukite dangteliais.
Paprika trintuose pomidoruose
Reikės: pomidorų, paprikų. 1 litrui marinato: 1 šaukšto druskos, 2 šaukštų cukraus, 1 šaukštelio citrinos rūgšties arba 70 ml acto (galima ir nedėti).
Kaip paruošti
Pomidorus nulupkite ir sutrinkite. Paprikas supjaustykite, sudėkite į trintus pomidorus, suberkite prieskonius ir pavirkite, kad paprikos suminkštėtų. Mišrainę dėkite į švarius iškaitintus stiklainius ir užsukite dangteliais.
Tik vienas vakaras virtuvėje, ir rudens spalvomis džiaugsitės visą žiemą.
„Mamos žurnalas“