Mūsų močiutės žinojo daug būdų, kaip pagerinti vaikų apetitą. Pasimokykime ir mes.
Apetitą gerina sumaišytos su pienu morkų sultys.
Antpilas iš pastarnokų šaknų (2 šaukštus susmulkintų šaknų užpilkite stikline karšto vandens) taip pat gerina apetitą. Po 30-150 ml antpilo gerkite 4 kartus per dieną prieš valgį. Šis antpilas tinka pagerinti virškinimui, kai skauda skrandį, nusilpsta organizmas.
Ropėse esantis garstyčių aliejus skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą, ir dėl to pagerėja apetitas, virškinimas ir maisto pasisavinimas.
Griežtyje esančios organinės rūgštys irgi gerina apetitą.
Agurkai žadina apetitą, gerina baltymų, riebalų absorbciją ir kartu organizmo medžiagų apykaitą
Krienų sultys, išgertos po 20-40-60 lašų (priklausomai nuo amžiaus) prieš valgį gerina apetitą. Sultys paruošiamos 2 būdais: krienai smulkiai sutarkuojami plastmasine ar nerūdijančio plieno tarka ir prieš vartojimą išsunkiamos sultys.
Arba stambioje šaknyje išgremžiama didoka skylė ir į ją pripilama cukraus ar medaus. Po 4 val. atsiranda sulčių. Taip paruoštos sultys geriau tinka vaikams.
Apetitą žadina ridikai, nes skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą Jie ypač tinka tiems, kurių sumažėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas.
Kopūstų sultys skatina virškinimą, tinka persirgus žarnyno užkrečiamosiomis ligomis, nes padeda atsinaujinti žarnų gleivinei.
Saulėgrąžų žiedlapių užpilas žadina apetitą, slopina skrandžio ir žarnyno skausmus, mažina kūno temperatūrą, gydo viršutinių kvėpavimo takų ligas.
Užpilas ruošiamas taip: valgomasis šaukštas žiedų ir lapų užpilamas stikline karšto vandens ir 2-3 val. paliekamas termose prisitraukti. Per tą laiką termose esantį skystį reikia kelis kartus suplakti. Geriama nukošus po 1-2 šaukštus per dieną.
Vaistams skinami sveiki lapai, be kotų, kai saulėgrąža pradeda žydėti. Nepažeisti, nedėmėti, ryškiai geltoni žiedlapiai skinami vos tik augalui pražydus. Lapai ir žiedlapiai džiovinami gerai vėdinamoje tamsioje patalpoje. Jie išdžiuvę turi būti natūralios spalvos, šiurkštūs, skanaujant kartoki, bekvapiai, o žiedai -–geltoni, kartoki, silpno specifinio kvapo.
Saliero sultys vartojamos apetitui ir medžiagų apykaitai pagerinti. Šviežiai išspaustos sultys geriamos po 2-3 arbatinius šaukštelius 20-30 min. prieš valgį.
Petražolių salotos gerina apetitą, virškinimą, maisto medžiagų pasisavinimą, ypač veiklios yra petražolių sultys.
Įvairūs krapų patiekalai žadina apetitą, skatina virškinimą, nes skatina tulžies išsiskyrimą.
Apetitą pagerina mėtų antpilas, jis pagyvina žarnyno peristaltiką, virškinimo medžiagų išsiskyrimą, sumažina puvimo procesus žarnyne. Antpilas ruošiamas taip: 1-2 valgomieji šaukštai švariai nuplautų šviežių arba džiovintų smulkiai sutrintų lapų užpilami stikline verdančio vandens. Po to 15-20 min. maišant mediniu šaukštu ar mentele verdama ant labai silpnos ugnies. Ataušinus iki kambario temperatūros nukošiama ir geriama 15-20 min. prieš valgį po 30-50-100 ml 2-3 kartus per dieną.
Raudonėlio užpilas varo prakaitą, gerina apetitą ir žarnyno peristaltiką. Raudonėlio užpilas ruošiamas taip: 2 kaupini valgomieji šaukštai susmulkintų lapų ir žiedų užpilami termose stikline verdančio vandens, laikomi 40-45 min. (per tą laiką skystį reikia kelis kartus suplakti). Po to užpilas nukošiamas, paliekamas termose ir šiltas geriamas po ketvirtį stiklinės 3-4 kartus per dieną 15-20 min. prieš valgį. Vaikams duokite po 1-2 valgomuosius šaukštus 3-4 kartus per dieną.
Poruose esantys švelnūs eteriniai aliejai žadina apetitą, skatina virškinimo fermentų išsiskyrimą.
Docentas Algimantas Vingras
„Mamos žurnalas“
Labai mėgstu įvairias žoleles, tačiau vaikas jų nevalgo. Na gal tik petražolės sriuboje jam netrukdo. Įdomu, kokiu būdu reikėtų išgauti tas petražolių sultis, kurios labai naudingos?